slabšanje dioptrije
Zdravo,
imam 25 let, prva očala sem dobila pri 13. letih in sicer z dioptrijo -0,5, ki sem jih nosila le v šoli.
Sedaj imam dioptrijo že -5.
Študiram pravo, med gimnazijo in študijem se mi je dioptrija vedno bolj slabšala.
Nosim največ očala, občasno leče.
Oče ima dioptrijo 2,25 in cilindre, babica po materini strani na eno oko ne vidi (siva mrena), njena sestra pa ima degeneracijo rumene pege in je popolnoma oslepela.
Skrbijo me vplivi dednih dejavnikov na moje oko.
Ali se degeneracija rumene pege lahko pojavi tudi pri tistih, ki nikoli niso imeli dioptrije ali vpliva močna dioptrija na možen razvoj te bolezni ?
Nekaj časa se s tem sploh nisem obremenjavala, sedaj me je vse to začelo preveč skrbeti.
Vem, da nimam vpliva, ampak me je groza, če pomislim, da imam v družini te bolezni.
V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam
Spoštovani,
kot sami veste, prekomerna skrb ne koristi. V kolikor z omenjeno dioptrijo dobro vidite, vam svetujem, da hodite na redne preglede k očesnemu zdravniku na leto do dve, oziroma po presoji zdravnika, ki vas vodi. Vmes pa pozabite na vse ostalo. Siva mrena in degenerativna bolezen rumene pege sta bolezni starejših ljudi, ne glede na dedno obremenitev, pojavljajo se tudi pri ljudeh, ki v družini nimajo bolezni.
Lep pozdrav