Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika slabovidnost pri 8 letih

slabovidnost pri 8 letih

Spoštovani!

Sin je star 7 let. Maja-junija smo začeli opažati, da slabo vidi na daleč.Avgusta je imel pregled pri oftalmologu, dobil je očala, dioptrija -2.0 na obeh očesih. Več podatkov vam iz izvida ne znam prepisati, ker je tako grdo napisano.
Na vprašanja kako kar na enkrat takšna dioptrija in zakaj nam zdravnik ni vedel povedati. V družini nimamo nobenih bolezni oči, ne jaz ne mož nikoli nisva potrebovala očal. Sin je na zdravniškem prelgedu pred 1 letom še dobro videl.
Naročeno nam je bilo, da naj očala nosi samo v šoli in ko gleda TV vendar jih želi imeti ves čas.

Prosim vas za nasvet ali mu s tem, ko mu pustim očala preko celega dne, delam škodo ali ne. Kontrolo ima šele naslednje leto. Z očali res nimam nobenih izkušenj zato lepo prosim za vaš odgovor.

Torej pomeni, da mu pomagajo in da se brez njih muči. Soglašam, da naj jih občasno nosi, kolikor pač gre, da se preveč ne razvadi, čeprav bo prišel do točke, ko to ne bo več mogoče in jih bo nosil neprestano.

Lp.

Bi se vključila v tej temi z drugačnim vprašanjem:
Naš tri letnik je dobil očala, ki jih z velikim veseljem nosi (daljnovidnost; eno oko +0,75 in drugo +0,50). Okulist je rekel, naj jih nosi ves čas, sodelavka pa mi je svetovala, naj jih ne nosi ves čas, ker se oko “ne trudi” in se razvadi. Ali je to res?

Tu se pa zadeva obrne in je še en dokaz, da se ne sme poslušati ljudski glas, saj se lahko naredi nepopravljiva škoda.

Ker se v teh letih oko še razvija, mora otrok dobiti na mrežnico ostro sliko, saj se v nasprotnem primeru ne bo ozadje dokončno razvilo (in ste otroku naredili nepopravljivo škodo za celo življenje). Torej pomeni da ostane na takšnem razvoju, kakršno sliko je dobil (dokaj nerazvito). Mi mu zato moramo postaviti višje meje. Torej, redno in čim več mora nostiti očala, ter hodite redno na preglede.

New Report

Close