Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija slabovidnost

slabovidnost

Imam 4 leta starega sina. Pred približno pol leta so mu na sistematskem pregledu ugotovili, da je slaboviden. Dobila sva napotnico za okulista. Njegov vid brez očal je bel levo 0,8 in desno 0,3-0,4. Njegove dioptrije (brez atropina) Levo: +1,25 in desno: +2,75. Po atropinu pa levo: +4,5 in desno: +6,75. Dobil je korekcijska očala levo: +3,5 in desno +5,5. Po 6 mesecih nošenja ima levo vid 1,0 in desno 0,6 (naj povem, da levo oko pokrivamo že slaba dva meseca približno 1 uro na dan), vendar vid je še vedno enak, ker do take izboljšave je prišlo že po 1 mesecu nošenja, sedaj pa se desno oko noče izboljšati.
Zanima me:
1. Menite, da bi bilo potrebno zmanjšati ali zvečati dioptrijo desno?
2. Po kolikem času nošenja bi se moral vzpostaviti normalen vid desno?
3. Ali ima visoko dipotrijo?
4. Glede na izkušnje; ali bo moral nositi očala celo življenje?
5. Ali je taka slabovidnost dedna? Pri nas nosim očala sam, vendar sem očala dobila šele na faksu.

HVala lepa za odgovore.

1. glede dioptrije se najbolj določi na pregledu in s tisto s katero deček najbolje vidi tisto se predpiše – tako da sem prepričana da se to na pregledih redno kontrolira.
2. točno določenega pravila kdaj bo boljši vid ni, mogoče bi lahko malo več pokrivali levo vsaj za kratek čas da se vidi če bo kakšna sprememba, samo po drugi strani pa je nevarnost da se poslabša vid še levo tako da je potrebno biti previden.
3. visoka dioptrija: menim da se bo znižala za koliko je težko reči
4.tudi glede očal se ne da napovedati, mogoče jih ne bo potreboval, ni pa sigurno
5.sigurno se dioptrija lahko podeduje

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close