Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje slabost v avtu

slabost v avtu

Pozdravljeni!

Sicer sem v lekarni že spraševala po kakšnem sirupu oz. tableti proti slabosti za 20 mesecev starega otroka, vendar mi je gospa ponudila zapestnico, ki pa jo lahko otrok uporablja šele od 3 leta naprej, tablete pa od 2 leta naprej. Nisem pa je vprašala ali obstaja še kakšno drugo sredstvo proti slabosti za toliko starega otroka, pa ga v tej lekarni nimajo?

Hvala za vaš odgovor!
lp
Katarina

Pozdravljeni!

Potovalna slabost je najpogostejša pri otrocih, čeprav je dokaj redka pri dojenčkih in otrocih do drugega leta starosti, kasneje s starostjo postaja vse redkejša.

Potovalno slabost je predvsem pomembno preprečiti, saj smo pri tem mnogo uspešnejši kakor pri zdravljenju, ko se enkrat že pojavi. V lekarnah so za preprečevanje oziroma lajšanje omenjenih težav na voljo določena zdravila (na recept ali brez):

Dramina (difenhidramin) – Zdravilo brez recepta – vzeti ga je treba pol ure pred vožnjo, pri daljših potovanjih so dovoljeni trije odmerki dnevno, uporabljajo ga lahko tudi otroci starejši od 2 let – (1/4-1/2 tablete do 3 krat dnevno)
• Torecan (tietilperazin) – Zdravilo na recept – preprečuje slabost in bruhanje, učinek traja štiri ure, uporabljajo ga lahko tudi otroci, ampak šele od 15. leta dalje
• Stugeron forte (cinarizin) – Zdravilo na recept – zaužije se dve uri pred potovanjem, odmerek se ponovi do trikrat dnevno – ni primerno za otroke.

Na voljo pa so tudi prehranska dopolnila z ingverjem in medicinski pripomočki (akupresurne zapestnice). Včasih v preventivne namene svetujemo tudi uživanje vitamina B6.

Ingver ublaži potovalno slabost in ne deluje sedativno. Učinkovitost ingverja pri lajšanju potovalne slabosti so potrdile klinične raziskave, ki so delovanje ingverja primerjale s placebom, poleg tega ingver nima nekaterih stranskih učinkov, kot so izsušena usta, žeja in zaspanost. Če je okus ingverja premočan, ga nadomestimo s tabletami, kapsulami, čaji ali bomboni z bolj blagim okusom.
Za preprečevanje slabosti lahko zaužijemo 1-2 g ingverja v prahu pol ure pred potovanjem oziroma 0,5-1 g 2-4 krat dnevno. Dnevni odmerek naj ne preseže 4 gramov. Po rezultatih klinične študije sta 2 g zaužitega ingverja v prahu pol ure pred potjo izkazovala celo večjo učinkovitost kot 100 mg difenhidramina (2 tableti Dramine).

Otrokom ga ni priporočljivo dajati do drugega leta starosti, čeprav jim v majhnih količinah kot začimba v hrani ne more škoditi. Od drugega leta dalje se lahko daje tudi otrokom, v odmerku ki je repračunan glede na telesno težo. Zgornje navedbe so za odraslega 70 kg človeka. Torej če ima otrok 20 kg lahko dobi približno 0,5 g ingverja v prahu pol ure pred potjo.
Kapsule, ki jih imamo v lekarni, pa so primerne za otroke od 6.leta dalje.

Kar se pa tiče akupresurnih zapestnih trakov so sicer res (vsaj po navodilih) primerne za otroke od tretjega leta dalje, čeprav so bile vse študije vedno izvedene na otrocih od drugega leta dalje in ni bilo nikakršnih težav.
Sam prizvajalec (Sea band Anglija) mi je odgovoril, da imajo dobre izkušnje tudi pri mlajših otrocih in se lahko brez problemov uporablja od 2 leta naprej. Problem uporabe pri mlajših ni v varnosti, ampak v obsegu otroške roke. Do dveh let je obseg roke premajhen, da bi bil pritisk traku dovolj močan na akupresurne točke, da bi lahko dosegel željeni učinek.

Torej za lajšanje simptomov potovalne slabosti so na voljo: Dramina tablete, akupresurni trakovi, pripravki z ingverjem in pripravki z vitaminom B6.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close