Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Slabost po športanju

Slabost po športanju

Pozdravljeni!

(Upam, da sem vsaj približno v pravi temi oz. na forumu..)

Stara sem 26 let, visoka 167 cm in imam 64 kg. S športom se rekreativno ukvarjam večkrat tedensko 3-5x, najpogosteje je to tek, hitra hoja v hrib na tekalni stezi ali (sobno ali navadno) kolo. Vsakokrat telovadbi namenim od 40-60 min in običajno vadim z utripom 140-175 udarcev na minuto. Med samo vadbo nimam težav, saj se držim zmernega tempa, se pa zelo pogosto (oz. skoraj vedno) kasneje pojavi slabost! Vadim popoldan/zvečer, po tem imam še kak mini obrok, čez kake 4 ure pa mi postane zelo slabo! Nimam pojma, kaj bi lahko bilo narobe – postala sem pozorna na prehrano (da jem dovolj in redno čez dan – ne preveč in ne pretežko hrano…), tekočino, počitek … in mi je zmanjkalo idej! Imam pa nizek pritisk in sumim, da mi je slabo zaradi padca sladkorja v krvi… Ne vem.

Imate kakšno idejo, kaj bi lahko bil vzrok za slabost (najhuje je, če že skoraj zaspim in se po uri dremeža prebudim, ker ne vem, ali bom bruhala ali bom ‘skupaj padla’ ali…) in kako naj to preprečujem? Kakšen obrok naj imam po telovadbi…? Nasveti so res dobrodošli – ne bi se namreč želela odreči gibanju, saj ima verjetno več pozitivnih kot negativnih učinkov.

Najlepša hvala za nasvet!

Pozdravljena,

v pomoč bi bila krvna slika in splošna anamneza (morebitne pretekle težave, jemanje zdravil itd.). Vzroki za to so lahko številni. Kot si omenila je lahko prehrana eden on njih. Težji obrok neposredno pred vadbo se odsvetuje. Le-ta naj bo min 2 uri pred treningom – sicer pa odvisno od vrste živila, tipa treninga, izkušenj. Splača se pogledat kislo/bazni status živil in glikemični indeks. Morebiten vzrok je lahko pomanjkanje natrija, bodisi zaradi dehidracije bodisi hiperhidracije (preveč tekočine). Pazi da piješ oz v telo vnanšaš natrij. Pri nekaterih ljudeh se zaradi periferne vazodilatacije (razširitve žil) in povečane količine krvi v mišicah in nekaterih organih takoj po vadbi, pojavi padec krvnega tlaka, kar lahko povzroči slabost. Če se težave ponavljajo in vlečejo dalj časa bi bilo smiselno obiskati zdravnika in opraviti morebitne dodatne teste (kri..).

Srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close