Najdi forum

slabost

Stara sem 42 let.Pred štirimi meseci sem bila na gastroskopiji, zaradi suma na celiakijo. Izvid je bil negativen, pokazalo pa je blago kronično vnetje želodčne sluznice.Do takrat sem imela občasne blage želodčne probleme. Sedaj pa me že mesec dni muči slabost,sprva samo zjutraj (zaradi tega se predčasno zbujam),zadnje čase pa je slabost prisotna cel dan.Osebni zdravnik mi je predpisal zdravila za gerb. Zanima me,kaj menite vi?Pri gastroskopiji niso omenjali okvare zaklopke, ali bi pri pregledu ugotovili prisotnost bakterije? Prosim za vaš nasvet.

Spoštovana,

Razlogov za slabost je veliko. Lahko izvirajo iz prebavil ni pa nujno (slabost se pojavlja tudi pri boleznih centralnega živčnega sistema,metabolnih motnjah, zaradi zdravil..). Slabost je lahko samostojna motnja, pogosto jo spremlja še bruhanje. Pojavi se lahko pri motilitetnih motnjah kamor sodi tudi refluksna bolezen. Pri gastroskopiji so našli le gastritis. Očitno ni bilo vidnih sprememb na sluznici požiralnika, kar pa ne pomeni, da ne morete imeti vnetja požiralnika. Žal spremembe značilne za refluksni ezofagitis (GERB) vidimo le pri 40% bolnikov napotenih na gastroskopijo. Zdravnik vam je najverjetneje predpisal zaviralec protonske črpalke, ki zavre izločanje želodčne kisline. Zdravilo predpišemo pri GERB-u kot tudi pri vnetjih želodčne sluznice ali razjedah. Morda bi vam bolje pomagalo prokinetično zdravilo, ki vpliva na motiliteto želodca npr. Reglan ali Tametil. Če težave ne bodo minile oz. se bodo pojavile še dodatne, je potrebna nadaljna diagnostika.

Lp,
Nataša Smrekar

Zdravnik mi je predpisal Nexium, jemljem ga 2 krat dnevno po 40mg. Zdi se mi,da je malo bolje. Ali mislite,da bi se mi kar naprej spahovalo,če bi šlo za katero drugo bolezen. Hvala in lp

Spahovanje pogosto srečamo pri GERB in motilitetnih motnjah. Nexium je zaviralec protonske črpalke in je ustrezno zdravilo za vaše težave.

Lp;Nataša Smrekar

New Report

Close