Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Slabokrvnost – zakaj?

Slabokrvnost – zakaj?

Spoštovani,

sem 32 let star moški. Jem vso hrano po vrsti. Pred 2 tednoma so pri meni odkrili slabokrvnost – železo 4 (spodnja referenčna vrednost je 10), hemoglobin pa 101 (spodnja referenčna meja je 120). Za ugotovitev vzroka slabokrvnosti je bil narejen test blata na prikrito krvavitev, ki pa je bil negativen. Tako da vzrok za slabokrvnost pri meni ostaja neznan. V času od zadnjega laboratorijskega pregleda krvi (takrat sicer niso pregledovali železa, pač pa le krvno sliko), nisem imel nobene poškodbe, iz katere bi krvavel (če izvzamem ureznine, iz katere je mogoče prišla kaplja krvi). Ali mi lahko prosim poveste, kaj bi lahko bil vzrok slabokrvnosti pri meni? Jem zdravo in raznoliko hrano (tudi temno meso, ki pa ga mnogi odsvetujejo, ker da povzroča stres in ne vem kaj še vse), veliko se gibljem, ne kadim in ne pijem alkohola. Me je pa zdaj strah biti v bližini kadilcev, da se ne bi še na tisto malo hemoglobina, kar ga imam, vezal kakšen ogljikov monoksid (nikoli nisem kadil, v otroštvu (moj oče je kadil), v sš in na fakulteti pa sem bil večkrat pasivni kadilec, zdaj pa že nekaj let tudi to ne. Dobil sem tablete za železo – Ferrum Lek, vendar pa mislim, da če se ne ugotovi vzrok slabokrvnosti, da to ni dolgoročna rešitev. Ali je možno, da sem slabokrven zaradi kroničnega stresa, ki sem mu izpostavljen? Ali je možno, da je slabokrvnost psihosomatska bolezen? Je pa res, da zaradi slabokrvnosti (za katero tudi ne vem, koliko časa jo že imam, saj je bila krvna slika nazadnje testirana pred 4 leti, železo pa verjetno nikoli) težje obvladam stresne dogodke.

Spoštovani!

Ta slabokrvnost ne more vplivati na vaše zmogljivosti in sposobnosti. To se začne šele pri hemoglobinu pod 90 ali 80.

Res je nenavadno, da ima moški vaših let slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa. Pri teh vrednostih bi pomislil na kakšno kronično revmatično bolezen, ki niti ni nujno izražena (v tem primeru je slabša ponovna uporaba presnovljenega železa, a krvne vrednosti praviloma niso znižane). Pričakoval bi tudi pospešeno sedimentacijo in bolečino v križničnem predelu.

Zaenkrat na podlagi opisa ne morem postaviti kakšnega konretnejšega suma.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,

bral sem po spletu in se spomnil, da sem lansko leto imel tri mesece hude želodčne težave podobne GERB-u (tj. spahovanje, vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik, driske, bolečine v želodcu in črevesju, občasno bljuvanje), in sicer zaradi hudih težav v službi – zaradi strahu za službo tudi nisem šel k zdravniku, saj so od mene zahtevali, da delam nadure in nikoli nisem vedel, kdaj bom prost. Nato so me na mojo željo in urgiranje pristojnih služb premestili in stanje se je takoj izboljšalo, tako da niti potem nisem šel k zdravniku. Ali je mogoče, da je takrat prišlo do slabokrvnosti in da je ta ostala do danes? Naj še dodam, da takrat nisem imel zdravnika v kraju, kjer imam službo, ampak v 80 km oddaljenem kraju, kjer sem prej živel, zdaj pa sem si zaradi nekih drugih zdravstvenih težav zamenjal osebno zdravnico.

Spoštovani!

Pri daljšem vnetju želodčne in / ali sluznice požiralnika, lahko pride do izgub krvi, kar lahko vodi tudi v blago slabokrvnost. Ali je tudi pri vas res tako, boste videli, ko boste končali zdravljenje slabokrvnosti in po potrebi želodca.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,

imam dve vprašanji:

1) odkar jemljem tablete Ferrum Lek se mi dnevno pojavlja driska črne barve (na blato grem 1 – 2 x dnevno). Ali je potrebno ukrepati?
2) že nekaj mesecev nimam nobene kondicije, se mi pa kondicija počasi izboljšuje v zadnjem tednu. Bi bilo lahko to povezano s slabokrvnostjo in kaj mi priporočate? Se lahko že zdaj spet začnem ukvarjati s tekom?

Spoštovani!

ad1) Skoraj zagotovo zaradi železa – zaenkrat ni treba ukrepati.

ad2) Gibljite se 75 % tega kolikor zmorete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,

po kontroli, ki sem jo imel 2 meseca po začetku jemanja zdravila Ferrum Lek, je bilo ugotovljeno, da zdravila niso čisto nič pomagala – železa imam zdaj še manj kot prej, prav tako pa je nižji hemoglobin.

Kaj bi lahko bilo narobe in kaj se še da narediti? Ne želim že zdaj umreti.

Spoštovani!

Ker imam premalo podatkov je razlogov za to lahko več. Prvi je lahko ta, da se železo iz vašega črevesja ne vsrka v dovolj velikem odstotku in neizkoriščeno odhaja z blatom. V tem primeru bi infuzije železa na dva dni neposredno v žilo lahko spremenile zadeve. Lahko imate kronično vnetje in zato se železo ne skladišči in ne uporablja za nastajanje rdečih krvnih celic. Lahko gre za drugo motnjo kostnega mozga…?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!
Prejšnji teden sem opravljala zdravniški pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da imam nekoliko znižano vrednost trombicitov (124) in pa povišane levkocite v urinu.Vse ostalo je bilo sodeč po krvni sliki bp. Zdravnica na izvide ni nič komentirala. Malo me boli pri uriniranju, slabše se počutim, pa tudi grlo me ne neha boleti že kakšna 2 tedna. Oziroma bolečina izgine in se čez kakšna 2 dni spet pojavi. Razmišljala sem, da bi šla čez kakšen teden ponovno na pregled. Mislite, da je potrebno?

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Če nimate posebnih težav, oz. tipičnih znakov vnetega mehurja, kontrola ni potrebna.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

ponovno se vam oglašam zaradi slabokrvnosti.

1. oktobra lansko leto sem zaradi slabokrvnosti imel gastroskopijo, da so videli, kaj se dogaja v mojem želodcu (pred tem sem v razmiku dveh mesecev dvakrat oddal blato na sum prikrite krvavitve in je bil eden od štirih vzorcev pozitiven) in našli na dvanajsterniku erozivni peptični bulbitis. Dobil sem zdravila controloc. Tisti, ki je delal gastroskopijo, je rekel ,da to ne more biti vzrok za krvavitev iz črevesja, hematolog pa je tri tedne kasneje rekel, da je to lahko vzrok za krvavitev in vzrok za slabokrvnost, dobil sem dve infuziji iroprema (1000 mg in 500 mg) in nadaljevanje terapije s controlocom tri mesece. Na kontroli krvi v novembru je bilo stanje hemoglobina že normalno, železa pa je bilo nekoliko premalo. Nato sem čez tri mesece (februarja 2013) imel spet kontrolo krvi – hemoglobin normalen, železo pa cca. 5.5. Začel sem spet uživati zdravila za železo in zdaj železo počasi, ampak res počasi raste. Hemoglobin ostaja na približno isti ravni 135 g/dl, železa pa imam zdaj 6,5.

Vprašanje: Zakaj se mi raven železa v krvi povišuje tako počasi?

Naj še dodam, da od takrat, ko sem imel gastroskopijo, večkrat zelo močno rigam (se mi močno spahuje) – tega prej ni bilo. Sicer se mi je rigalo, celo kislina je šla ven, ampak nikdar tako močno (tokrat ne gre ven nič drugega kot zrak, nobene kisline ali hrane). To sem omenil svoji osebni zdravnici, pa pravi, da je vse ok. Je to res ok???

Spoštovani!

Spahuje se lahko zradi preveč kisline v želodcu in / ali slabega tesnenja na stiku med požirlanikom in želodcem. Če vas to pretirano ne ovira, potem lahko pustite vnemar.

Nizke zaloge železa so lahko povezen s kakšnim kroničnim vnetjeam ali drugim stanjem. V takih priemerih je navadno blago pospešena tudi sedimentacija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pri krvnem pregledu zaradi suma na celiakijo sem imel S-tTG IgA je 157,8 , referenca je pod 9. Ali je to že zadosti za potrditev celiakije, glede na to, da je vrednost zelo visoka? Imam pa še simptoma slabokrvnost kljub zdravljenju in utrujenost. Na gastroskopiji lansko leto je bil ugotovljen erozivni bulbitis, jemal sem tablete controloc in je bilo potem bolje. Ali je erozivni bulbitis simptom celiakije? Zdravnik na gastroskopiji ni posumil na celiakijo, osebno zdravnico sem sam zaprosil za pregled krvi, ki pa je bil pozitiven. Prosim za vaše mnenje. Ali je spahovanje simptom celiakije? Sicer se mi zadnji mesec ne spahuje več tako huronsko kot se mi je, vendar pa me še vedno skrbi.

Spoštovani!

Celiakiji se lahko pridružijo tudi želodčne težave, in ob biopsiji želodčen sluznice se lahko najde tudi znake celiakije. Spahovanje je navadno povezano s slabšim zapiranjem prehoda med želodcem in požiralnikom ter več kisline, ki zateka v požiralnik. Celiakija je sicer bolj bolezen ostalega črevesja in jo je lažje diagnosticirati s kolonoskopijo. TAko visok titer z eliko verejtnostjo govori za bolezen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Kar se tiče simptomov, sem med simptomi celiakije zasledil tudi simptome zunaj črevesja, tako da menim, da so težave z želodcem lahko bile povezane s celiakijo.

Ali je mogoče ugotoviti, koliko časa pred njenim odkritjem sem že imel celiakijo?

Zgoraj ste napisali, da bi ob vnetju imel tudi povišano sedimentacijo. Že eno leto imam sedimentacijo cca. 26, prej pa vedno 2.

Imam tudi bolezen ščitnice (hipotiroza po vnetju), bil sem zelo razdražljiv, imel pa sem tudi bolečine v sklepih, kar pa so vse lahko simptomi celiakije po podatkih z več virov na spletu.

Spoštovani!

Ne vem, ali želite preveriti moje (ne)znanje, ali resno sprašujete.

Moja misel je bila, da ni nujno odslej vsake težave povezovati zgolj s celiakijo, čerpav je tako, kot ste navedli, lahk ovleiko težav povzenih z njo, ampak je potrebno biti pazljiv, saj so kakšne težave lahko tudi od vzporedno otkajoče bolezni.

Tudi, če so želodčne težave posledica ali v povezavi sceliakijo, jih zravimo poleg zdravljenja osnovne bolezni z zdravili za zmanjševanje želodčne kisline.

Pri premajhnem delovanju ščitnice obratno nismo razdražljivi, temveč upočasnjeni, previliko delovanje je praviloma povezano z radzražljivostjo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Aha, razumem. Če prav razumem, ni nujno vse povezano. Se opravičujem, da sem izpadel malo siten.

New Report

Close