slabokrvnost po porodu
Spoštovani,
Pri kontroli krvne slike v zadnjem trimesečju nosečnosti sem imela hemoglobina 113, zato mi je ginekologinja predpisala 2 x 15 ml Legofer sirupa. Jemala sem ga slab mesec, najprej tako, kot mi je bilo predpisano, zadnji teden in pol sem dozo glede na vaše odgovore na tem forumu znižala na 2 x 10 ml. Pri porodu sem izgubila “dosti” – tako je rekel zdravnik – krvi, saj se posteljica ni porodila in je bilo potrebno ročno luščenje posteljice. Nekaj ur po porodu sem imela hemoglobina 79, začela sem dobivati 2 x 1 tableto Haematopana in beljakovinsko dieto. Čez 4 dni sem imela hemoglobina 86. Dobila sem recept za Haematopan, sestra mi je razložila, češ da naj ga jemljem do kontrole pri svojem ginekologu, kjer mi bodo ponovno preverili količino hemoglobina v krvi (z ginekologom o tem nisem imela možnosti debatirati, saj ob viziti zaradi zlatenice pri otroku še nisem vedela, da bom tisti dan že odpuščena). Ko sem tablete dvignila v lekarni, se je izkazalo, da sem dobila recept le za eno škatlo, kar zadostuje za 10 dni. Tablet mi bo jutrij zmanjkalo, na prvi poporodni pregled pri ginekologu sem naročena šele sredi januarja, moje vprašanje pa je naslednje: ali teh 20 tablet Haematopana, ki sem jih že skoraj porabila, zadostuje ali si moram priskrbeti novi recept in če da, kam naj se obrnem (na porodnišnico, na izbranega ginekologa, na izbranega splošnega zdravnika)? Glede na to, da trenutno nimam posebne želje (pa tudi možnosti) hoditi okrog zdravnikov, me zanima tudi, ali lahko jemljem Legofer, saj mi ga je ostalo še približno stekleničko in pol.
Hvala že v naprej za vaš odgovor in lep pozdrav!
spoštovani,
vsekakor lahko uporabljate tudi Legofer, saj je to le ena od mnogih različic farmakološkega pripravka železa. Sicer pa vam nove odmerke lahko zapiše tudi splošni zdravnik ali pa vam recept pripravi ginekolog in ga pridete iskat le do sestre v ginekološki ambulanti.
Spoštovani,
najprej naj Vam zaželim srečno, zdravo in uspešno 2012!
Moje vprašanje je naslednje:
pred slabim tednom rodila, drugič. Brez zapletov, izgubila naj bi 300ml krvi.
Med nosečnostjo in slab mesec pred porodom, ko so mi nazadnje kontrolirali kri, sem imela vrednost hemoglobina okrog 140.
Naslednji dan po porodu so mi vzeli kri, hemoglobin padel na 95. Dobila sem sirup, kontrole krvi mi pred odpustom niso več delali.
Ali je možno, da se hemoglobin v nekaj dneh brez pomoči zdravil dvigne (glede na to, da izguba krvi ni bila velika in je bil pred porodom izvid odličen) in je bil samo takoj po porodu nizek?
Mi svetujete pregled krvi pri osebnem zdravniku? Navodil nisem dobila nobenih, dobila pa sem recept za tablete, ki jih pridno jemljem. Pregled pri ginekologu bo najbrž nekje v začetku februarja in najbrž bi bilo smiselno iti kaj prej na kontrolo krvi ali pač ne?
Drugače je počutje super in nimam nekih znakov slabokrvnosti, razen izvida, seveda.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
po 300ml izgube krvi pri sicer 5 L skupnem volumnu (cca 6,5%) bi Hb s 140 g/L sicer ne smel upasti na manj kot 120 g/L, verjetno še manj. V čem je problem torej ne vem, bodisi v nepravilni oceni izgube, v napačnem izvidu pred porodom (140 je redko doseženih pri nosečnicah), razen, kadar razvijejo hemokoncentracijo (relativno znižanje krvnega volumna ter zgostitev krvi), kar bi pri 300ml izgube bilo pojasnilo. kakorkoli, tudi 95 g/L ni ne vem kako nizka vrednost in če se poleg tega še dobro počutite, ni razloga za posebne skrbi. Sirup ali tabletke za nadomeščanje manjkajočega železa sicer priporočam, kontrolo rdeče krvne slike pa lahko čez 3 do 4 tedne opravite bodisi pri osebnem splošnem zdravniku ali pri ginekologu ob prvem pregledu po porodu. .