Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) slabokrvnost in gastroskopija

slabokrvnost in gastroskopija

Spoštovani!

Brat je star 24 let, je aktiven športnik in ima precej zahtevne nogometne treninge. Pred nekaj dnevi zaradi slabokrvnosti ni opravil zdravniškega pregleda, danes ga pa je osebni zdravnik napotil na gastroskopijo. Sumi, da ima kakšno rano na želodcu in da železo “uhaja ven”. Drugače se brat normalno prehranjuje, je dosti solate, sadja, tudi počuti se v redu. Bolečin v trebuhu nima, je pa opazil, da ima nekaj dni temnejše blato. Ali mislite, da lahko vseeno trenira ali bi bilo bolje, da bi malo počival? Me kar malo skrbi, da se ne bi zgrudil sredi treningov.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Na daljavo rečeno je varneje, da se izogiba napornim treningom vsaj dokler se ne izključi krvavitve iz prebavil. Če ima črno blato, mora takoj k zdravniku in naj ne čaka na naročene preglede!!
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,

na zdravniškem pregledu mi je zdravnik ugotovil slabokrvnost. Po štirih mesecih jemanja železa se mi je kri popravila, vendar pa ko sem prenehala z jemanjem železa mi je hemoglobin po treh tednih zopet znižal na 115. Med tem časom sem opravila kolonoskopijo, izvid je bil ok. Sedaj pa me je zdravnica napotila še na gastroskopijo. Naj omenim še to, da sem si dala pregledati blato in je bila prisotna kri, drugače pa je blato normalne barve. Ali imam lahko kakšne težave z želodcem.

Lp.

Pozitiven test prisotnosti prikrite krvi v blatu lahko pomeni neko spremembo v prebavilih, ki po malem krvavi. Pogledati je treba zgornja prebavila z gastroduodenoskopijo in spodnja prebavila s koloskopijo. Če ne najdejo vzroka krvi v blatu, je treba pomisliti na vplive hrane in zdravil, ki lahko povzročijo lažno pozitiven test. Testa tudi ne delamo, če je možna kontaminacija s krvjo drugega izvora, kot so krvaveči hemeroidi in menstruacija.
Upam, da ste z odgovorom zadovoljna. Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close