Spoštovana,odkar pomnim,imam nizek hemoglobin.
Letos decembra sem prvič začela čutiti vrtoglavice,omotico-ne slabost v smislu,da mi gre na bruhanje.
Šla sem dat kri in imela hemoglobin 92. S hrano se je dvignil na 99,tableti mi niso pasali na želodec,zato sem začela 5 dni nazaj prejemati infuzijo železa.
Vrtoglavica ostaja,sploh hudo je,ko začnem s treningi-telovadbo. Se mi grozno vrti.
Testi na absorbcijo železa so odlični-delala sem jih na UKC.
Menstruacije so močne,to je res in v zadnjih 4 mesecih so mi pulili 3 modrostne-šlo nekaj krvi. Oktobra sem imela tudi krvavitev na blatu-ko sem šla trdo na blato,to se mi še zdaj zgodi sem in tja-ko grem težko in suho. Mesec dni nazaj sem dala tudi blato na pregled na prikrito krvavitev-negativno.
Bolečin nimam po trebuhu in želodcu ,razen sem tja funkcionalne narave. Apetit imam velik,shujšala nisem.
Opravila sem gastroskopijo 8 mesecev nazaj-bp+bakterija negativna, UZ trebuha in srca teden dni nazaj= BP.
Sedaj pa mi je nek zdravnik svetoval kolonskopijo-ker menda nekje moram zgubljati kri,omenil je,da gre lahko za kake polipe,razžirjene žile,ipd ter predlagal tudi hematologa.
Zanima me,ali je res mogoče da bi krvavela na prebavilih,čeprav je bil test na prikrito krvavitev negativen? Omotica mi vztraja,počutim se po domače ‘švoh’,kak dan bolje,potem spet ne….tudi utrip srca imam visok zadnje čase.
pa še-kako da se po dveh infuzijah železa NE počutim nič bolje?:/ Včasih sem imela hemoglobin okoli 100,pa sem se vseeno počutila odlično,….
Hvala Vam!
Spoštovani!
Pri slabokrvnosti, če sumimo na vzrok izgube železa skozi prebavila, je potrebno test na prikrito krvavitev v blatu ponavljati nekajkrat. Samo 1x ni dovolj, lahko ravno takrat zadeva ne krvavi. Če imate močne menstruacije, je to ponavadi zadosten razlog za anemijo.
Kri se počasi popravi, v 2-3 tednih, ne pa takoj. Če tablet železa ne prenašate dobro, poskusite piti Eisenblut, ki zelo dobro nadomešča izgubljeno železo.
Hvala za odgovor. Na koliko dni oz kolikokrat pa naj bi dala blato pregledati potem? Nekaj zaporednih dni? Kaj pa ce vmes kak dan zakrvavim iz anusa,pa bo test pozitiven zaradi tezkega odvajanja? Pa se-ce je test pozitiven kdaj vmes,kaj to pomeni-tumor? Verjetno ne,ce to kri zgubljam ze toliko let? Hvala vam!
Spoštovani!
Razmišljate povsem pravilno! Blato se odda v razmaku 3-5 dni, ne takrat, ko se vidi, da je primešana kri, posebno če je kri na površini. Pravilno razmišljate tudi glede tumorja. Če bi bil, bi to že davno vedeli. Brez skrbi, anemije pri ženskah v rodni dobi so predvsem posledica menstrualne krvavitve.
LP, Marija Š. Gašperšič
Se opravičujem,ampak bi še dodala tole:
neka gastroenterologinja-poznam preko prijateljice-me je včeraj prav ustrašila in rekla,da takoj potrebujem kolonoskopijo,ne samo zaradi slabokrvnosti,ampak zaradi vrtoglavice in omotice ki traja en mesec,občasne krvi na blatu (čeprav je ta bila vedno povezana le kadar sem šla težko na blato in je bilo le to trdo in suho) ter občasnih bolečin v trebuhu (včasih imam kakšne krče,včasih me po določeni hrani tudi napenja in malo zvija).
Preprosto ne vem več,koga in kaj naj poslušam in upoštevam,saj so mnenja tako različna.
Res me postaja strah.
Ali je možno,da je bil do sedaj prisoten samo nek polip ki je malo krvavel in sem tu zgubljala kri,v zadnjiih mesecih pa se je razvil v kaj nevarnega,in povzroča to omotico in kri ?( čeprav je bila kri kot sem rekla ob težjem odvajanju,pa še to le pikica na papirju ali PO površini blata). Drugače imam blato normalne barve.
Hvala za prijaznost in razumevanje.
Spoštovani!
Razumem, da vas skrbi, zato opravite vse preiskave, da se razjasni stanje. To, da sem napisala, da ne skrbite ne pomeni, da ne pojdite na preiskave. Po pogostosti se največkrat pojavljajo hemeroidi, ki se jih vidi in zdravi pri posegu, ki se mu reče rektoskopija. Tako krvavitev se vidi, je prisotna na blatu ali na papirju ali celo kaplja pri odvajanju, da je školjka vsa krvava. To ni rak, je pa potrebno zdraviti, ker oseba izgublja kri in je anemična. Krvavitve, ki se dogajajo višje v debelem črevesu, se pogosteje s prostim očesom ne opazi, test na kri v blatu pa je pozitiven. Zaradi možnosti teh krvavitev so vam svetovali koloskopijo, s čimer se strinjam in jo opravite. Zakaj bi se sekirali, ko pa se s preiskavami stanje razjasni in pozdravi. Tudi če gre za rakavo spremembo, je stanje, če se ukrepa pravočasno, ozdravljivo. Zato s preiskavo ne odlašajte.
Vse, kar ste odpisali kot težave, ki jih čutite, se pojavlja pri različnih boleznih debelega črevesa in ni značilno za katero od njih.
Zato vam svetujem opraviti vse preiskave, ki so vam jih svetovali. Le pogumno!
LP, Marija Š. Gašperšič
Spoštovani!
Če je blato na kri večkrat negativno, je toliko bolj gotovo, da ni na črevesu krvavečih sprememb, 100% pa je samo preiskava. Če niste zelo mladi, vam koloskopijo priporočam, sicer pa opazovanje in testiranje čez nekaj tednov ponoviti.
Nekaj dejstev govori za preiskavo, nekaj pa, da ni nujna, to ni toliko različnih mnenj. Če vas zelo skrbi, se z zdravnico pogovorita. Kot sem rekla, do neke mere o odločitvi preiskava ja ali ne odloča vaša starost. Mlajši ste, manj je preiskava potrebna.
LP, Marija Š. Gašperšič
Spoštovana,
stara sem 26 let. Tako kri imam že od 13. leta starosti. Tudi vmes v puberteti sem dala testiranja blata skoz po 3 dni-negativno vedno. Potem še vmes parkrat po samo en vzorec-negativno. Sedaj 5 dni nazaj sem zopet dala blato 3 dni zapored na kri-negativno.
V družini nimamo nobenih problemov ali raka na prebavilih.
Blato je normalno,svetlo rjave barve.
Spoštovani!
Me veseli, da ste imeli blato negativno, saj to izključuje izgubljanje krvi skozi prebavila. Morda je v diagnostiki anemije še kakšna preiskava potrebna za opredelitev vzroka, sledi pa zdravljenje. Težimo ktemu, da je vzročno, ne samo simptomatsko.
LP, Marija Š. Gašperšič
Spoštovana,
hvala za odgovor. Po infuzijah železa se sedaj končno počutim bolje in se mi ne vrti-le malo slabše je še ob teovadbi in teku,ampak zelo boljše.
Me pa samo zanima,čeprav sem imela blato na prikrito krvaavitev negativno…
danes sem bolj na trdo šla na blato (ni šlo lepo skozi),ko sem se obrisala je bila sveža kri na papirju,blato je bilo svetlo rjave barve in nisem opazila vmes krvi. Ko sem pogledala anus,je bilo okoli in malček noter bolj modre barve ter sveža kri (kapljice,malo) v okolici anusa. So to lahko spet sveže ranice,ki sem jih imela že par mesecev nazaj?
Spoštovani!
To je nenevarna krvavitev iz sluznice ali iz hemeroidov. Redko pomeni takšno izgubo, da bi imela za posledico slabokrvnost. Verjetno so vzrok močne menstrualne krvavitve, črevo pa je slučajno še dodatno. Skrbite za redno odvajanje.
LP, Marija Š. Gašperšič