slabokrvnost
Pozdravljeni dr. Cerar,
ker se nisva slišali po telefonu, jaz pa sem zelo zaskrbljena, vas še enkrat prosim za vaše mnenje o izvidu krvi moje hčerkice, zaradi katerega sva jutri naročeni v hematološki ambulanti:
K-Levkociti 10,3
K-Eritrociti 4,92
K-Hemoglobin 68
K-Ht 0,238
MCV 48,3
MCH 13,7
MCHC 284
RDW 14,3
K-Trombociti 601
Trci-MPV 7,1
K-Nevrofilci 13,9
K-Limfociti 74
K-Monociti 8,0
K-Eozinofilci 2,2
K-Bazofilci 1,7
Kolikor sama razumem ta izvid, ne odstopa samo vrednost hemoglobina, ampak tudi večina ostalih kazalcev. Kaj torej mislite, da se dogaja z mojo punčko, glede na to, da ni videti bolna, je zelo živahna in tudi pridno je.
Hvala za vaš trud,
zelooo zaskrbljena mamica
Draga Kačja pastirica,
čeprav sva se slišali po telefonu (še pravočasno), vseeno še kratko pojasnilo, bolj v informacijo drugim bralcem…
Izvid, ki ste ga prepisali, je značilen za težjo stopnjo slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa. In ker je slabokrvnost nastajala počasi, se je vaša malčica prilagodila in “na zunaj” nima nobenih težav.
“Referenčne” vrednosti v izvidih so vedno normalne vrednosti za zdravega odraslega, zato je pri otrocih (zlasti dojenčkih) pri večini številk v izvidu zabeležena črka H (high, previsoko) ali L (low, prenizko), pa čeprav so vrednosti za tako starega otroka lahko tudi normalne.
Glede na podatek, da že dolgo ni dobivala železa, bo najprej dobivala visoke odmerke železa, zatem bo čez nekaj tednov sledila kontrola krvi, najverjetneje kar pri hematologinji, kjer ste bili na pregledu v torek.
Pozdrav in “brez panike” v novo leto,
Pozdravljeni!
Naš fant ima 7m kor. 5m.
Porodna teža 1,7kg, velikost 45 cm – sedaj težek 8,3 kg in velik 72 cm.
Ima podobne vrednosti hemoglobina in ostale parametre kot so zgoraj navedeni, torej je močno slabokrven. Dobili smo Ferumlek 5ml na dan in kontrola krvi čez 14 dni.
Ali so možne kake posledice tako hude slabokrvnosti? Resno me skrbi, ker nismo tega odkrili že prej (sicer ne vem kako sploh bi sama to vedela). Se pa dojiva ob dodajanju 2 obrokov GH (cca. 120 ml mi poje kosila in večerje).
Pediatrinja pravi da ni posebne panike, da je treba redno jesti zdravilo in to je to. Mene pa vseeno skrbi….
Hvala vnaprej za vaš odgovor.
Spoštovana,
se povsem strinjam z vašo pediatrinjo, da ni razloga za paniko, da pa je treba redno jemati železo – razlog slabokrvnosti v starosti vašega fanta je večinoma pomanjkanje železa (premajhne zaloge pri prezgodnjem rojstvu, premajhen vnos z materinim mlekom – nadomestki so vedno obogateni z železom), kar se kaže v skoraj normalnem številu rdečih krvničk, ki pa imajo zelo malo rdečega pigmenta (hemoglobina) in so zato posledično zelo majhne (tim. mikrociti, zelo nizek MCV v izvidu).
Dodatek železa bo pokazal svoj učinek čez nekaj tednov. In če je bil vaš otrok doslej živahen in normalno aktiven, se je počasi “navadil” na slabokrvnost in zato ne bo imel nobenih posledic v življenju. Poleg tega je takša oblika slabokrvnosti tipična prav za tako starost in se kasneje – ob normalni prehrani – ne ponavlja.
To je torej to… 🙂
Srečno,