Najdi forum

slabokrvnost

stara sem 20 let in se stalno slabo počutim. kadarkoli grem k zdravniku mi naredi test krvi,ki je zmeraj slaba (večinoma pomankanje železa).zelo se slabo počutim, omotična, zaspana, meglenje pred očmi, zelo težko se skoncentriram, zato se ne morem več učiti, nimam nobene volje, včasih pa sem bila hiperaktivna.mesa skoraj ne uživam(rčdega nič).kaj je razlog? v prehrani??
rada bi bila s5 kot včasih, povna energije:)

Hipotirotiki so slabokrvni in imajo podobne težave. Če splošni zdravnik še ni naredil TSH testa za preverjanje delovanja ščitnice, bi ga jaz kar prosila zanj.
Lep pozdrav,

Alenka

Lepo pozdravljeni!

Pomanjkanje železa je lahko posledica različnih vzrokov.

Neustrezna prehrana, ki vsebuje premalo železa, je prvi možni vzrok. Zato si sami najprej lahko pomagamo tako, da uživamo hrano, ki vsebuje dovolj železa (meso, posebno govedina, drobovina in ribe, polnozrnat kruh, npr. iz črne moke z otrobi, proso, buče, petršilj, fižol, grah, blitva, špinača, suho sadje … )

Druga možnost so motnje vsrkavanja. V hrani je lahko zadosti železa, toda prebavni organi niso sposobni, da bi ga vsrkali.

Tretjič: rezerve železa se lahko iztrošijo tudi zaradi večje izgube krvi (npr. obilne in dolgotrajne menstrualne krvavitve pri ženskah lahko skozi mesece in leta izpraznijo rezerve železa. / Btw, tudi kakšne neopazne notranje krvavitve lahko povzročijo anemijo./)

Končno ima lahko kdo tudi zadostno rezervo železa, pa je ne more izrabljati zaradi vpliva kakšne (druge) dolgotrajne izčrpujoče bolezni.

Če samo s prehrano ne uspemo zmanjšati težav – slabega počutja, je včasih potrebno tudi zdravljenje z zdravili (železo v tabletah) ali v določenih okoliščinah injekcije železa v žilo, da se napolnijo tudi rezerve.

Nasvet za vas: Posvetite več pozornosti svoji prehrani! Dlje časa trajajoče slabo počutje se mi zdi tudi tehten razlog za ponoven obisk zdravnika.

Želim vam uspešen spopad s težavami in vas prisrčno pozdravljam!

Veronika

ja sm že dobivala sirup, in sedaj nazadnje še inekcije… pa nič ne pomaga:/ hvala vsem za pomoč…upajmo na čim boljše počutje:)

Če dodajanje železa ne pomaga, potem je še sploh treba raziskati, zakaj se to dogaja. Seveda je poleg hipotiroze za to možno še veliko vzrokov, ampak tega ni težko preveriti, pa baje je pri tvoji generaciji precej pogost pojav.
Lep pozdrav,

Alenka

New Report

Close