slabo spanje
Stara sem 70 let. Nimam kakšnih posebnih bolezni, nekaj holesterola. Jemljem Lescol in Kalcij za kosti. Mi lahko svetujete, kaj naj bi storila za boljše spanje. Poskusila sem že z mlekom in medom, kamilicami, kitajskimi kapljicami in še kaj. Pomaga mi le Sanval, ki ga občasno vzamem, ko dalj časa spim slabo (le po 3 do 4 ure). Lep pozdrav Sonja.
Spoštovana rita! Hvala za vaš nasvet, žal, pa meni ne bo koristil. Moram vam povedati, da se kar solidno “nadelam” vsak dan. Gospodinjim mladim (4 osebe) in nama z možem, vrtnarim na velikem vrtu, kjer pridelam skoraj vso zelenjavo za naše potrebe, vsak dan pešačim vsaj tri kilometre, zvečer pa rada sedem za računalnik in brskam. Lep pozdrav! Sonjarita je pisal/pisala:
>
> nadelajte se, da boste zmantrani. lahko tud umsko.
Spoštovani g. Kersnik, hvala za vaša odgovora. Ali morda lahko kaj svetujete, kje bi v sebi brskala za vzrokom moje nespečnosti. Nisem namreč depresivna, sprijaznjena sem s svojo starostjo. Prepričana sem, da imam pri tej starosti lepše življenje kot sem ga imela v mladosti, ko so bili otroci majhni in sem bila vestna v službi in tudi doma v gospodinjstvu. Nimam materialnih problemov, skratka, vse bi lahko bilo idealno, če bi ponoči spala nepretrgoma vsaj 5 ur. Tako pa skoraj vsako noč spim le po koščkih (n.pr.eno ali dve uri, potem 2 uri berem, nato spet pol ure spim in tako naprej). Čez dan se redkokdaj uležem. Pred spanjem zvečer spijem skodelico kamilic z žličko medu. Težave s spanjem imam že najmanj 10 let. Moram pa reči, da zjutraj in čez dan običajno nisem utrujena. G. Kersnik, hvaležna vam bom za vsako vašo spodbudno misel. Pozdrav SonjaJanko Kersnik je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> Ste pa presneto vitalni. Vsa čast. Malce bo treba še
> pobrskati, da bi mogoče le prišli do kakega obvladljivega
> vzroka za nespečnost.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik