Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje Slabo razpoloženje, tesnoba, različne toge bolečine

Slabo razpoloženje, tesnoba, različne toge bolečine

Pozdravljeni!

Sem 35 let star. Pred približno 5 leti se mi je pojavila toga bolečina v levem delu prsi, tik nad srcem. Bolečina se je pojavljala vsako dnevno. Prenašala se je tudi na zadnjo levo stran za srcem, včasih tudi po levem delu vratu. Ob stresnih dogodkih je bilo bolj intenzivno. Togo bolečino sem čutil vsakodnevno.
Zadnje leto ali dve lahko preštejem malo dni, za kateri be rekel, da sem bil dejansko sproščen, brez skrbi. Vedno znova nekaj premišljujem o zdravju, ali je vse v redu z mano. Kaj bom delal če nimam obveznosti. Imam družino, super se imamo, ampak jaz neprestano premišljujem in premlevam v glavi. Večkrat na določene situacije reagiram v negativno smer (tega se skušam čedalje bolj izogibati)-recimo vedno pomislim na najhujšo stvar.
Zadnja jesen je bila v službi zelo stresna, skoraj mesec dni neprestanega stresa. Potem se je malo pomirilo. V decembru pa sem izgubil očeta. Po tem dogodku so šle stvari še veliko bolj na slabše. Kot sem omenil, že prej nisem bil pravi, po tem dogodku pa še slabše. Tesnoba, strah, napete mišice pod koleni in pod komolci, napetost, težave s prebavo (driska), občasno trzanje vek, občasno mrzle roke in noge, slaba koncentracija, tudi otežen govor… Glede utrujenosti se težko opredelim, imam dovolj energije, veliko tudi tečem in telovadim. Med aktivnostmi nimam težav. Ampak vso tisto počutje me zelo psihično in tudi fizično obremenjuje.
Naredil sem že kar nekaj raziskav, RTG prsi, večkrat EKG, MR glave. Vse BP. Imel sem želodčne težave – bakterija in refluks. Refluks se mi je v zadnjem obdobju spet pojavil. Prej nekaj časa nisem imel težav. Razen če so tiste težave povezane z njim.
Rad bi nekaj naredil na sebi, pa ne vem ali gre za dejansko nek fizičen vzrok ali gre za psiho…
Prosim za odgovor.

Pozdravljeni!

Sodeč po vašem opisu sem prvo pomislil, da gre za psihične težave, ki se manifestirajo v telesu. Verjetnost, da imate psihosomatiko se poveča, če imate tudi izvide raziskav, ki kažejo BP. Po vsej verjetnosti se v vašem primeru psihične vsebine ne predelujejo zadostno in se zato kažejo telesne in tudi psihične težave. Gre za simptome, ki vas opozarjajo, da nekaj znotraj psihe ni v ravnovesju. Torej, bolečine v telesu, anksioznost, preokupiranost, večja občutljivost na stres, težave z želodcem ali prebavo itd. Po mojem mnenju bi bilo zelo smiselno, da poizkusite s poglobljeno obliko psihoterapije, kot je npr. psihoanalitična psihoterapija. Gre sicer za osebno popotovanje, ki ni kratko. Lahko traja več let (obisk vsaj enkrat tedensko po eno uro ali dvakrat tedensko), vendar vam lahko dolgoročno pomaga pri večjem spoznavanju sebe, večjem stiku s čustvi, spomini in v kontekstu vsega tega, tudi s podzavestjo. Če imate še kakšno vprašanje kar izvolite.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close