Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Slabo pridobivanje na teži

Slabo pridobivanje na teži

Pozdravljeni!

Dne 1.6.2012 sem rodila deklico, porod je bil sprožen en dan čez rok, zaradi slabšega CTG-ja, bila sem 3 cm odprta. Rodila sem v eni uri, z EA. Ob rojstvu je imela dvakrat ovito popkovino okoli vratu. Porodna teža deklice je bila 2920 g, najnižja 2720 g, odpustna teža pa 2780 g. Dojenje nama je v porodnišnici lepo steklo, je pa deklica 3. dan dobila zlatenico, bila pod lučko, domov sva odšli 5. dan. Doma je bila zelo zaspana, za dojenje sem jo zbujala, najprej na 3 ure, ker pa teža ni zadovoljivo naraščala, na 2 uri, ponoči manj. V 14-ih dneh je dobila porodno težo in dne 3.7. je tehtala 3500 g. V drugem mesecu je tudi pridobila 800 g. Moram pa povedati, da sem jo v tem času ob vsakem podoju spodbujala, da je pojedla čimveč. Ona bi sama že zaključila podoj, pa sem jo jaz še budila, če je npr. zaspala oz. si iztiskala dojko, da je dobila še malo. V tretjem mesecu je deklica pridobila cca. 500 g. Dojim jo na 1,5 do 2,5 ure. Ponoči spi od 22-ih do 5-ih.
Teden dni nazaj sva meli posvetovalnico, kjer je pediatrinja ugotovila, da je v zadnjih treh tednih (od 16. avgusta do 7. septembra) pridobila na teži manj kot 300 g. Zakaj tako slabo napredovanje na teži, ne vem. Res je mogoče malo podaljšala čas med podoji in tudi sami podoji so malo krajši, so pa izredno kratki že ves čas. Razen prvi mesec, mesec in pol je bila dobesedno po cele večere priklopljena na dojko, čeprav ni aktivno sesala, bolj se je cartala. Tega več ne počne. Zadnje časa se doji le po 3-4 minutke. Edina razlika, ki jo sama vidim je ta, da moje spodbujanje pri podoju več ni uspešno. Ko na dojki zaspi, zaspi tako trdno, da je več ne zbudim, da bi še malo sesala. Včasih zaspi takoj, ko se priklopi, ko pa jo odstavim se zbudi in to se potem ponavlja nekaj časa. Za sesat je pa ne morem zboduti. Če pa se odloči, da ne bo več sesala, začne gristi za bradavico in se obračati stran. Takrat niti pod razno ne sprejme več duge dojke. Ko je konec izcejalnega refleksa več noče sesati. Drugače se včasih dojiva na eni dojki, včasih na obeh. Povedati moram, da deklica sama zelo nejasno javlja, kdaj je lačna. Tudi ponoči nikoli ni jokala zaradi lakote. Zbudi me, ko se obrača, stoka in v usta tišči dlan. Ponoči (oz. to je že zjutraj) največkrat je iz obeh dojk, takrat tudi podoj traja dalj časa, cca 6-7 min na eni dojki in 3-4 min na drugi dojki. Dudo ima le v skrajnih primerih, npr. v avtu, če joka. Vode ali čaja ni je ponujam. Do sedaj je iz 50 cm zrasla na 60cm, obseg glavice je bil pri rojstvu 33,5 cm, sedaj je 39 cm. Je dobre volje, nasmejana in tudi pediatrinja je rekla, da ni videti, da bi ji kaj manjkalo, edino napredovanje teže je slabo. Deklica ima na dan najmanj 5 polulanih plenic, blato pa odvaja že od vsega začetka, z izjemo v porodnišnici, ko je bilo večkrat na dan, le 1-2x na teden, takrat bolj obilno. Blato je zlato rumene do umazano rumene barve, redko, včasih po gostoti spominja na gorčico.
Zadnji teden sem poizkušala okrepiti dojenje oz. povečati količino mleka tako, da jo k prsim pristavljam čimvečkrat , tudi na 1 uro, vendar če še ni lačna, noče sesati. Tako se zgodi, da jo skozi cel dan pristavim mnogokrat, pa le malo poseslja in več noče. Poizkušala sem si črpati mleko, pa ga sedaj več ne načrpam. Pri podoju poizkušam molsti dojko, da bi dobila več mleka, pa se odstavi. Kljub vsemu je v zadnjem tednu napredovala le za slabih 100 g.
To je moj drugi otrok, pred dvema letoma letoma sem imela tudi pri starejši deklici težave z dojenjem, vendar mi je z veliko truda dojenje nekako uspevalo. Najprej ni zagrabila za dojko in se je šele pri 6-ih tednih začela polno dojiti, bila je zaspanček in sem jo vseskozi morala buditi. Pri 5-ih mesecih sem ji začela dodajati gosto hrano in zvečer dodatek, dojila pa sem jo nato do njenega 13-ega meseca.
Tudi to hčerko bi rada še dva meseca polno dojila, vendar me skrbi njeno počasno napredovanje pri teži oz. pasivnost pri hranjenju. Saj verjetno zato nisem opazila, da slabše napreduje, ker sem jo dojila na njeno pobudo ali še pogosteje, njene kratke podoje pa sem si razlagala s tem, da je pridobila na moči in pač hitro poje. Tudi njena sestra je imela kratke podoje. Forum sem že prebrala, poizkušala uporabiti vse nasvete, vendar kar nekako ne gre. Prosim, če mi lahko svetujete.
Imam pa še nekaj vprašanj:
-Navajate minumum teže, ki jo morajo tedensko pridobiti dojeni otroci. Moja hčerka je zelo bizu. Ali se lahko zdravo razvija in raste tudi, če komaj doseže ta minimum, ne glede, če s tem ne sledi svoji krivulji razvoja?
-Ali bi mi sprej Syntocinon lahko pomagal? Po prvem izcejalnem reflesu, ko deklica sesa, nato pa več noče, če bi lahko s pomočjo spreja ponovno prišlo do izcejalnega refleksa? Ker deklica sesa le toliko časa, dokler traja izcejalni refleks, tako verjetno dobi premalo mleka, predvsem pa premalo zadnjega, mastnega mleka.

Prosim za kakšno idejo, nasvet, pomoč. Hvala za vaš čas in prijazen pozdrav.

New Report

Close