Slabo napredovanje teže
Pozdravljeni!
Pred 20 dnevi sem rodila fantka z dopolnjenimi 39 tedni, mere 4000g in 53 cm. Dojiti se je začel šele po 36 urah, saj se je močno napil plodovnice in bruhal. Najnižja teža je bila 3680 g, domov sva odšla 3 dan.
Teža mu narašča zelo počasi, danes sem ga stehtala in ima 4020 g, pred enim tednom je imel 3950 g, zredil se je samo 10 g na dan. Patronažna sedaj ne hodi več, mi je pa rekla, da otrok zgleda zdrav in zadovoljen, pač počasneje pridobiva. Plenica je vedno polulana, pokakana vsaj 4 x na dan. Dojiva se v povprečju 8 x na dan, je zelo zaspan, zato ga podnevi zbujam na tri ure in dojim (če ni že zbujen), ponoči se mi zbuja načeloma sam na 2 do 4 ure, zajoka in ko ga podojim zaspi nazaj. Sicer je čez dan večkrat zbujen, joka samo ob krčkih, ko ga napenja, zaradi lakote ne. Čeprav mi je bilo odsvetovano, zadnje dni tehtam vsak podoj, v povprečju na obrok poje 60 ml, največ pa je bilo 100 ml, dojim ga vedno na obeh straneh. Na ta način imam vsaj občutek, koliko poje. In poje okoli 450 na dan. Kar naj bi bilo premalo? Do sedaj sem mu na vsake toliko časa ponudila dodatek, če sem imela občutek, da ni imel dovolj, a mi ni nikoli pojedel več kot 30 ml, kar naj bi bil znak, da ni lačen. Danes pa se je po obrokih 100 ml in 2x 70 ml pojedel samo 20 ml ob tem, da se je dojil eno uro. Ponudila sem mu 60 ml dodatka in takoj je pojedel vse. Sedaj sem čisto šokirana, saj ne vem, ali se otrok ne redi, ker ga stradam? Vsi so me prepričevali, da je zadovoljen in napreduje, ampak tehtnica tega ne kaže. Danes pa se je kljub dolgemu dojenju lahko zadovoljiv šele s flašo.
Zelo si želim, da bi bil samo dojen, ampak očitno ne bo šlo. Strah me je dodajanja, saj poznam samo primere, ko so po začetku dodajanja kmalu izgubile mleko. Črpanje pa ne pride v poštev, saj sem že probala, pa priteče le par kapljic, čeprav mi je potem otrok spil 60 ml. Otroka pa tudi ne bom stradala.
Malce zmedeno sem opisala situacijo. Kaj menite? Ali otrok napreduje zadovoljivo, kot meni patronažna, ali mi svetujete dodajanje po vsakem obroku. Dodatna težava ob dodajanju je za naju še ta, da otrok po njem še dlje spi in posledično doji kasneje kot sicer. In to pomeni, da spet poje manj.
Vedno sem mislila, da otrok joka, če je lačen. Naš pa ne…Kdaj naj potem dodajam in koliko? Koliko naj bi pojedel 3 tedne star otrok?
Hvala za vaše mnenje!
Spoštovana,
vaša situacija je trenutno res malo “zmedena”, a za sveže mame povsem običajna. Še zlasti, kadar so razlog stiske krepki, moški potomci (pri kakšni preklasti punčki bi imeli čisto druge težave…).
Po večkratnem prebiranju vaših besed bi dala prav tistim, ki so vas mirili, da se pri zadovoljnem, umirjenem, lulajočem in kakajočem novorojenčku nimate česa bati. Zato bi jaz vztrajala pri dojenju – in to predvsem iz ene dojke, ki naj jo izprazni (če malce pretirano slikovito opišem – to pomeni, da se dojka iz skoraj trde, elastične žogice spremeni v mlahavo vrečko). Mleko ni enakovredno ves čas podoja – najprej se izločajo voda in beljakovine, zadnje mleko pa je bolj mastno. Zato lahko v primeru, ko otrok nepopolno prazni obe dojki, dobiva visoko proteinsko, a slabše kalorično mleko.
Da je popil dodatek? Povsem jasno, da je tisto, kar ste mu “vlili” preko cuclja v usta, tudi pojedel – truditi se ni bilo treba, okus mu tudi ni bil zoprn (kar se dogaja pri nekaj mesečnih izključnih dojenčkih, ki jih skušajo mame “zaliti” z nadomestkom – in ki na tak poskus reagirajo s pljuvanjem in bruhanjem).
Bojim se le, da bo ob vseh stiskah, utrujenosti in skrbeh, ki vam rojijo po glavi, vašega mleka vse manj. Zato se skušajte pomiriti (dobro se naspite, veliko pijte, tudi kakšen kozarec piva ali štamperle vina zna koristiti, da stiska popusti), čez dan dojite zelo pogosto (in to brez tehtanja), če pa so zvečer dojke prazne, posezite po dodatku. Patronažno sestro pa kar pokličite, da se še enkrat oglasi pri vas. Njena “ocena” stanja in pomirjujoče besede izkušenj znajo pomagati bistveno več kot tale forumski pogovor.
In koliko naj bi pojedel velik 3-tedenski fant? Razpon je velik – vrti pa se med 500 in 800 ml na dan.
Pozdrav,
pozdravljeni,
se kar navezujem na to temo.
pred desetimi dnevi sem tudi jaz rodila precej krepkega fanta: 4160g in 56cm. tudi on se je napil precej plodovnice, zato je cel drugi dan bruhal vendar ni izgubil preveč teže – odpuščena sva bila 3 dan s težo 3960g.
je velik zaspanček, ves čas ga moram buditi med hranjenjem, čeprav se za hranjenje zbudi sam, vendar poje le okrog 60ml na obrok. Na začetku sem dodajala adaptirano mleko, zdaj pa sem ga samo popolnoma izgubila in je izključno na formuli. Ko je zbujen, deluje radovedno in zadovoljno, vendar kot pravim – veliko spi.
Včeraj smo ga tehtali – po 6 dneh se je zredil samo 30g. Šok, saj nisem pričakovala – na dan namreč vseeno poje okrog 450-500ml. Pri pediatru so me nadrli, da ga pač moram zbujati na dve uri, to sem tudi poskušala, vendar smo na koncu prišli do enake količine zaužitega mleka, nazadnje mi je pa še bruhal – mislim, da zato, ker sem ga preveč silila.
druga stvar, ki pa me je popolnoma spravila v obup pa je desno oko. že drugi, tretji dan sem opazila, da ga kasneje odpre kot levega. Ko ga odpre, ga ima normalno odptega, vendar, kot pravim, odpre ga kasneje, kadar pa je zaspan, pa ponavadi gleda le z levim. danes sem bolj pozorno opazovala in zdi se mi, da ima veko tudi bolj pordelo in otečeno. Oko ni rdeče niti ni iz njega izcedka. ali lahko govorimo o asimetriji očesne reže?
Draga (pre)zaskrbljena mama,
pridobivanje teže je v prvih tednih res zelo različno – in prirast le 30 gramov ni resnično noben razlog za paniko. Še zlasti, ker je možno, da gre za različnost meritve (žal tehtnice danes niso tako natančne, da ne bi ob tehtanju istega dojenčka na treh različnih tehtnicah izmerili tri različne teže, včasih se razlikujejo v razponu 100 gramov). Bolj bistveno je, da je vaš dojenček zadovoljen, da se sam zbuja (ali pa ga uspete zbuditi vi) na 2-4 ure, da z veseljem popije, kar mu ponudite (če bo “vztrajal” pri 60 ml, poskusite z menjavo vrste adaptiranega mleka – morda mu bo kakšen drug nadometek bolj teknil) in da normalno “polni” plenice z lulanjem in kakanjem. Zato – kot je rekel že Švejk – brez panike 🙂
Odpiranje oči in oteklost vek je v 1. mesecu zelo odvisna tudi od tega, na kateri strani dojenček spi. In asimetrija v tem obdobju nikakor ni pokazatelj kakšne kasnejše estetske težave. Morda je razlog tudi v asimetričnosti prehodnosti solznih kanalčkov – in zato je oko na “ožji” strani bolj oteklo in pordelo. Kar bo minilo, le malo potrpežljivosti si dovolite.
Lep pozdrav,