SLABI ZOBKI
Sem mamica dveh otrok. Fantek je star 3,5 let punčka pa 2,5 let. Oba sta imela zelo slabe zobke že od samega začetka(tako mi je rekla zobozdravnica). Redno smo jih umivali, hodili k zobozdravniku kolikor se je dalo pregledati ker nista hotele ravno odpirati ust, jedli smo flourove tabletke.
Čez nekaj časo so jima zobki ratali črni in so počasi začeli izginjati. Tako sta danes oba brez sprednjih zgornjih zob, tudi spodnji so zelo slabi, vendar so zaenkrat še celi.
Oba sta imela do enega leta steklenico, dude pa sploh nista imela.
Zanima me, kaj je narobe z našimi zobki, oz. kaj sem jaz naredila narobe, da sta oba brez zob. Moram še povedati da niti jaz niti mož nimava ravno zdravih in lepih zob saj sva kar naprej pri zobozdravniku. Mislite da so lahko tudi geni krivi?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Jožica,
podedujemo le sestavo zob, obliko čeljusti,….Karies pa je infekcijska bolezen in ni deden.
Steklenička sama po sebi ni nikoli vzroka za “slabe” zobe, problem so pijače, ki so v njej – tako, da čas, ko sta otroka imela stekleničko sploh ni pomemben. Pomembno je, kaj vaša otroka pijeta, kakšna je vaša prehrana, kolikokrat dnevno jesta sladkarije,…. Prav gotovo se vzroki za “slabe” zobe skrivajo v vaših odgovorih na ta vprašanja. Če so problematični samo sprednji zobje, potem so bile storjene “napake” v času izrasti teh zob, če pa so “slabi” vsi zobje, potem delate napake še sedaj.
Lepo pozdravljeni!