slabi mlečni zobki
Lepo pozdravljeni !!!!!!!!!!
Imam 4 leta staro deklico. Zobke si umiva iredno rada, ampak kljub temu je brez vseh prednjih zobkov (sekalci ). Tudi ostali zobki izgledajo bolj slabi. Ker sem jo vozila že od enega leta k zobozdravnici, sem še toliko bolj besna, ker ni nmaredila nič, da bi zobke obvarovali.
Ko je bila deklica stara 10 mesecev je bila en teden v bolnici, kjer so jimenjali kar tri antibiotike. Imela je čisto majčkene zobke (dobila jih je že pri 4 mesecih). Ko sva prišli domov, je imela čisto rumene zobke. Umili sva jih a ni bilo nič boljše. Šli sva k zobozdravnici, kjer je rekla, da nima kaj storiti, če bojo zobki pač šli bojo šli, če pa ne bo pa v redu. Rekla je še da naj ji vzamemo stekleničko (kako vzeti 10 mesečnemu otroku stekleničko mi ni jasno ). Če tri mesece pa so naši zobki dobesedno zgnili, dobesedno jih je požrlo. Ker so jo boleli, je bilo potrebno v vsak zobek zvrati luknjico, da se “čistijo ” navzven. Otroku zelo (ne vedno) smrdi iz ustekov, kot po nekem gnojčku.
sedaj pa sem opazila da ji tudi šestice propadajo in so v njih že luknjice, ampak naša zobozdravnica zopet ne bi nič na silo, kajti deklica se zelo boji zobozdravnice od takrat, ko ji je v zobke zvrtala luknjice (držimo jo jaz, mož in še sestra) in smo ji komaj kos.
Prosim, če mi lahko predlagate kaj narediti v našem primeru- ali na silo ali jo naj peljem kam drugam in ali obstajajo kakšne posebne ambulante za take problemčke z zobmi in mopgoče če veste kaj še narediti proti tistemu zadahcu po gnojčku, ker se mi otroček resnično smili, ker tudi zelo težko je kakšno meso ali kakšno sadje (vse na koščke režemo ali pasiramo)
lepa hvala za odgovor in srečno in obilo poslovnih in osebnih uspehov v letu 2004.
vam želi zaskrbljena mamica
polona mlakar
Spoštovana Polona,
razumem vašo skrb, zato mi je še toliko težje napisati odgovor na vaše pismo.
Otrok pri 4 letih si ne zna in ne more sam dovolj dobro očistiti zobkov. Starši morajo otroku zobe čistiti vsaj do 8. leta!!
Zobozdravniki otroka vidimo približno enkrat mesečno, starši pa smo z njimi vsak dan. Kdo je torej tisti, ki mora poskrbeti za zdravje njihovih zob? Zobozdravniki ali mi (starši)? Če so zobki vsak dan obloženi, potem jih mesečni obisk ne bo rešil in propadanje se bo nadaljevalo.
Sprednji zobki niso propdali zaradi antibiotikov. Iz lastne izkušnje vem, da je bolnemu otroku izredno težko čistiti zobe – ves obnemogel in vročičen, mi ga pa še dodatno obremenjujemo s ščetko. Tudi sama v takih trenutkih težko vztrajam. Če so bili zobki po prihodu iz bolnice že debelo obloženi in so kmalu zatem propadli, potem je prav tu potrebno poiskati vzrok.
Sprašujete, kako 10-mesečnemu otroku vzeti stekleničko. Težko, če je nanjo navajen. Če je otrok dojen, potem stekleničke niti ne zna uporabljati. Pa tudi, če ni dojen in stekleničko uporablja le za pitje (pri 10-ih mesecih naj bi že jedel z žličko). Če pa ima v steklenički vsako minuto na voljo sladek čaj ali kakšno drugo sladko pijačo, pa sva spet našli nov vzrok za propadanje zobkov.
Glede popravljanja na silo pa le toliko. Sama se tega lotim takrat, ko je res nujno potrebno – močna oteklina, povišana temperatura… in pa pri mlajših otrocih, ki jim še ne moremo dopovedati, da je nek poseg potreben. Prav tako lahko na silo naredimo le kratkotrajne posege, ki ne zahtevajo posebnih pogojev (npr. suhega zoba).
Glede na starost deklice dvomim, da že ima šestice. Verjetno gre za mlečne petice.
Skratka, kaj naj vam svetujem. Najprej začnita res dobro čistiti zobke – mogoče bi vas zobozdravnica lahko napotila k preventivni sestri. Spremenite prehrano (preberite si kakšen post od LiLi), opustite sladke pijače, otroku ponudite vodo. Hrano naj deklica grize, nikar ne pasirajte, kajti za pasirano hrano zobje niso potrebni!!!
Če mlečne koreninice povzročajo težave, potem bi jih bilo pametno odstraniti. To (in pa izboljašana higiena) bo verjetno tudi odpravilo neprijeten zadah.
Vesele praznike tudi vam!