Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja slabe izkušnje z LJ porodnišnico

slabe izkušnje z LJ porodnišnico

Podobna tema se je pojavila kak mesec pred tem, ko sem se namenila rodit v LJ porodnišnici. Tudi jaz sem bila trda od strahu, a sem se nazadnje le odločila in imela srečo (kdove, ali bi se tega sploh zavedala, če be ni brala izkušenj drugih!).

Kakorkoli, point je ravno v ‘srečnem naključju’, ki pri takih rečeh nikakor ne bi smelo biti dejavnik! Absolutno sem za to, da se zoprne in nestrokovne osebke prijavi. Če potrebujete podpis več, ga imate.

Jaz ta “človeški faktor” popolnoma razumem in tudi me smo na tem forumu samo češplje, ki smo kak dan razpoložene bolje in kak dan bolj našpičene. Ampak, ljudje, jaz sem rodila enkrat in bom največkrat še enkrat v svojem življenju (ŽAL), in če takrat nimam pravice zahtevati ob sebi strokovno usposobljene babice, ki bo znala vzpostaviti vsaj normalno komunikacijo z menoj, potem naj raje zaprejo kšeft. Jaz imam na svojo babico izjemno lepe spomine, čeprav sem imela zelo težak porod, in sem ji še zdaj hvaležna za to. Ampak se bojim, da se ne bo nič spremenilo, dokler bo šefica ta kot je. Ona ni več v rodni dobi, za svoje bližnje bo že poskrbela, da bodo rodile v redu ali celo z EA, ostalo, kar jih zanima, pa je samo statistika, ne čustva. In ko meni kak moški začne na ginekološki mizi razlagati, kaj naj bi mene bolelo in kaj me sploh nima kaj bolet, si mislim: daj ti meni svojega tiča v roke, pa bom jaz tebi dokazala, kako nima tebe kaj bolet. Ne me zezat: ko je on nazadnje rodil, ni imel prav prevelikih bolečin, ne? Ja, tudi jaz sem imela Grošlja na porodni mizi in oprostite, če roka do pesti v nožnici ni poslistvo, potem….

Bravo, j* !!! Zelo dobro napisano! Obžalujem, da si tudi ti imela priložnost izkusiti Grošljevo pest……

Lep pozdrav
AnaP.

Še ena, ki bo pristavila svoj piskrček.
Prvi porod je bil skoraj fantastičen, tudi zaradi čudovite babice Mire Ilič. Ker sem prvič rodila s tako lahkoto, sem pričakovala, da bo tudi v drugo tako, še posebej zato, ker se je porod začel v 34 tednu gestacije (nedonošenček in s tem posledično nižja porodna teža). No pa na žalost ni bilo tako, prečno lego otročka so ugotovili šele po večih urah popadkov, mag. Grošelj se je odločil, da bo izvedel zunanji obrat in otročka spravil v medenično lego (ne vem koliko je to pametno pri nedonošenčkih), tri ure po obratu so ugotovili, da je spet v prečni legi in že zelo zelo hin. Vmes sem babico opozorila, da je izpadla rokica ali pa nogica, pa mi je odgovorila, naj si nikar ne domišljam, da mi samo odteka plodovnica.
Skratka, da zaključim. Končno so se odločili za carski rez. Moja deklica ni dihala, ocena po Apgarjevi v prvih minutah je bila 2, kljub razmeroma visoki porodni teži 2620 gramov, je en teden prebila na intenzivnem oddelku.
Hvala bogu , da je danes z njo vse v najlepšem redu. Žalostno pa je, da je zaradi nestrokovnosti, nečlovečnosti, mogoče samo zdolgočasenosti ogroženo človeško življenje. Jaz ne grem nikoli več roditi, ne zaradi bolečin (te so že skoraj pozabljene), ne bi pa še enkrat prenesla takih skrbi, ko veš da je nekaj preklemansko narobe, pa nihče nič ne pove, še manj pa ustrezno reagira.

Ker sem šele začela uporabljati internet, sem še nespretna v rokovanju z njim. Povem ti naslov teme: ETIKA V PORODNIŠTVU, pribl. mesec nazaj.

Mira Ilič je ZAKON, se strinjam!

Kaja, hvala!

Odgovor sem prebrala. Komentirala drugega ne bom nič (pa ne zaradi tega, ker ne bi bilo potrebno, ampak ker bi bilo preveč) kot to, da nas Pušenjak, dr. med. zavaja, ker pravi, da si dolžan privoliti v sodelovanje študentov, dijakov,…

TO NI RES! Klinični center je bil tudi študentska učna baza samo do tistega trenutka dokler se je še imenoval UNIVERZITETNI Klinični center, danes pa kot vemo besede “univerzitetni” ni več.
Vsakega pacienta (pa tudi nosečnico, porodnico) je potrebno vprašati za dovoljenje. In če le-ta ne dovoli, se ne sme zaposleno zdr. osebje obnašati do njega nič drugače, kot če bi privolil. To je odločitev vsakega posameznika in ne dolžnost kot to trdi Pušenjak, dr. med. To je miselnost tamkajšnjih zdravnikov, mi pa smo tisti, ki moramo v prvi vrsti prebrati svoje pravice in dolžnosti. To pa bi koristilo tudi večini zdravnikov v KC – v prvi vrsti Pušenjaku, dr. med., ki sploh ne pozna dolžnosti pacientov, ampak si jih, po pravici rečeno, IZMIŠLJUJE oz. PRILAGAJA svojim potrebam in mislenosti.

Ne zanam konkretno pomahgati, lahko pa se glede uveljvavljanja pravic obrneš na Varstvo potrošnikov, kjer ti bodo svetovali kako se pritožiti.

Ko vse to prebiram, si lahko rečem le:” Hvala Bogu, da sta poroda že za menoj in da verjetno v porodnišnico ne bom več šla, razen morda na obisk.”
Pa nisem imela slabih izkušenj. Na srečo.
Ne gre vedno vse in vsem slabo. Tu so opisane v glavnem slabe izkušnje. K sreči jih ni veliko, pa jih je vendarle preveč. Samo pomislite. Če je ena sama babica slaba, koliko slabih izkušenj sledi.
To, kar se tukaj piše bi moralo prebirati osebje v porodnišnicah. Morda bi se ob pogledu na svoja imena le zamislili. Ali pa tudi ne in bi želeli ves gnev (Bog ne daj)stresti na naslednje porodnice .

O tem sem že pisala zgoraj, pod tenarino sporočilo o Postojnski porodnišnici, a spada tudi sem.

Za boljši porod, ali da se bolje izrazim: boljše ravnanje in spoštovanje zdravstvenega osebja vam ni potrebno potovati čez lužo. Dovolj je že, da pogledate že čez mejo: v Avstrijskem Vrbnem (Feldbach) dela slovenski porodničar dr. Miglar. Tja hodijo rojevat tudi Slovenke. Več o tem sem pisala že na: http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=34226&t=34167

Pri nas je največji problem ODNOS do ženske, ki pride rodit v porodnišnico. Pri nas smo porodnice žal še vedno le pacientke. Trdim, da zdrava, osveščena in dobro pripravljena ženska, ki prihaja rodit še zdaleč ni pacientka!

Pobuda, za humanejše in spoštljivejše ravnanje s porodnicami že obstaja. Imenuje se “Srčna koda”. Pridružite se ji aktivneje! Če ne bo uspelo nam, bo pa pobuda za naše hčerke! Več o tem na:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=49765&t=49633

Rodila sem trikrat. Prvič “klasično”, drugič in tretjič naraven porod s “svojo” babico, porodnim načrtom in upoštevanjem mojih želja. Ni primerjave! Seveda pa sem bila vedno znova deležna idiotskih pripomb zdravstvenega osebja, v stilu: “spet ena ki si nekaj zmišljuje”,”še vsaka je rodila”, “da bo mož zadovoljen”, itd… Trikrat sem tudi napisala pohvale in pritožbe v LJ porodnišnico. Nikoli nisem prejela nobenega odgovora. Pohvaljeno osebje za pohvale ni zvedelo, grajano osebje pa tudi ne.

me zelo zanima, kaj si napisala, pa mi žal po etika v porodništvu ni ne vrže ven. lahko kdo pomaga?

http://med.over.net/phorum/read.php?f=19&i=26583&t=26512

Tako je.
lp

Tudi zame. To je ženska, ki bi tudi kamen pripravila do tega, da bi se nasmejal. Ženska kateri zaupaš po prvi sekundi poznanstva in veš, da si pri njej v dobrih rokah. Krasen spomin na moj drugi porod, ko mi je stala ob strani, čeprav je delala na sprejemu in razporejanju v porodne sobe.

Sama sem rodila v Lj. porodnišnici točno sedem mesecev nazaj. Največ pripomb sem imela na 3d oddelek in večino njihovih sester, ki so mi parale živce in nadirale, ker nisem imela mleka, ipd. o tem sem že pisala.
Sem pa presenečena nad kritikami dr. Grošlja. Bil je moj ginekolog, med nosečnostjo in porodom je bil super, še po porodu me je obiskal v sobi, skratka, bila sem zelo vesela in zadovoljna, da sem ga izbrala.

Polona

Mislim, da se je s tisto anketo doseglo le to, da so zmanjšali število obiskov – sedaj so samo popoldne. Saj razumem, da trume obiskovalcev niso zaželene, ampak oče in sorojenci nimajo dostopa do mame in novorojenčka??? Razen tiste bore tri ure popoldne. Meni se to ne zdi prav.

Nina

Draga Petra!

Če si malo pozorneje prebereš vse skupaj, boš ugotovila, da je to rekla medicinska sestra-babica in ne jaz. Moram ti povedati, da sta dve moji najboljši prijateljici doma iz velike kmetije in da definitivno nisem oseba, ki bi jih žalila.

Torej tega nisem rekla jaz, temveč medicinska sestra na oddelku F.

Lep pozdrav,

Maja

Preverila sem “link” in sedaj sem še bolj besna. Na žalost se ne znam tako lepo izražati kot ti. Zato bi vse, ki imate ta dar, morale poslati svoje članke pristojnim za pravice porabnikov zdr. storitev. Moji prispevki res niso najbolj primerni. Povem vam,da prav na račun strahu upravljajo z nami vsemi, ki smo bili ali bodo kdaj oškodovani!

Kaja

Kaja,
imaš moje pooblastilo, da tisto, kar sem napisala Pušenjaku v omenjenem linku, priložiš kamorkoli boš že pisala za pritožbo. Pušenjak je tako ali tako prepričan, da smo zatežene “individualke”, ki nam je porod intimna stvar in nismo dovzetne na potrebe sodobne medicine, velika redkost. potem imajo torej malo dela, da nam, tečnobam, omogočijo malo več zasebnosti, kajne?

lep dan!

mamica

Hvala! Sem te že sama hotela prositi za dovoljenje.
Ta pokroviteljski dr.P, pa me spominja na katoliške župnike, ki že ves čas pridno sovražijo ženske, me pa jim še kar ližemo pete. Če nebi bilo ženskih predstavnic po cerkvah, bi lahko kar štacuno zaprli in enako velja za te preklemane dr-je ginekologe. Odločno bi se morale upreti. To možnost nam ponuja KarmenM, če si prebrala njen predlog. Verjetno je za enkrat edina varijanta. Nastopiti moramo množično. Jaz se ji bom vsekakor pridružila. Upam, da mi je že odgovorila.
Lep dan ti želim in hvala za podporo.

New Report

Close