slabe izkušnje z LJ porodnišnico
Mislim da za padec rojstev ni krivo osebje porodnišnic (mogoče delno) ampak tudi (ali predvsem) razvajenost in prevelika pričakovanja porodnic.
Mislim da je potrebno v vsakem dogodku ali osebi iskati pozitivne stvari pa je manj takih izkušenj kot jih opisujete.
Verjamem da katere doživi tudi zelo slabe izkušnje, neprijaznosti, da pa je toliko takih, ki to doživlajte ma pa preseneča.
Opomba: res pa nisem rodila v Ljubljani, pač pa na Jesenicah in moje izkušnje so kljub dokaj težkim porodom samo pozitivne.
Ko je potekala nekaj časa nazaj razprava na tem forumu o porodnišnici v PO in KR, so se nekatere skoraj zgražale, da porod pa ja mora boleti in saj tako ali tako potem pozabiš bolečine. Ja, bolečine že, kaj pa odnos zdravnikov, babic in sester? Ali se potem še sprašujete, zakaj se nosečnice odločamo, da NE rodimo v Lj, čeprav živimo le nekaj km od porodnišnice?
Vsakih nekaj mesecev pride na ta forum kakšna taka tema kot je ta. In to je edino pravilno. Čeprav bi bilo bolj pravilno, da bi to grozo v Lj. porodnišnici ustavili. Verjamem pa, da je težko napisati pritožbo in se s tem izpostaviti javnosti. Tudi jaz bi pošteno o tem premislila.
Živjo!
Tudi jaz, bili sva istočasno v porodnišnici, dobra tri leta nazaj med epidemijo gripe.
Za razliko od tebe imam na tiste 4 dni kar lepe spomine. Res je bilo vse v redu, prijazna babica, ki me je znala pomiriti, če me je kaj skrbelo in mi je vedno odgovorila na vprašanje, če me je kaj zanimalo. Tudi na odd. prijazne sestre, samo tista, ki je bila zadolžena za pomoč pri dojenju ni dovolila nobenega mojega ugovora (ampak otroček je pač moj!). Mogoče pa ne bi bilo neumno, da bi vsaka mlada mamica dobila za izpolnit anketo – jaz bi to z veseljem naredila, nezadovoljne pacientke pa tudi
Lp
Alenka
Ne razumem Ele in ostalih, ki odsvetujejo tožbo, čeprav so imele neprijetne izkušnje, ker se o ljubljanski porodnišnici lepo piše. Če ne bo nihče nič rekel, se bo še naprej lepo pisalo.
Moje mnenje je, da se večinoma osebje trudi in je prijazno, še posebej na oddelkih. Problem pa je, če naletiš na tistih nekaj izjem. Sama sem prvič prav tako doživela neprijazen in vzvišen odnos osebja do mene. Žal mi je, ker sem bila na to nepripravljena. Naslednjič sem se zelo bala poroda, čeprav se ga prvič nisem. Znanka me je spraševala, zakaj se bojim, saj sedaj vendar vem, kako to gre! Razpravljala sem z ginekologinjo, kam naj grem rodit, a sem šla ponovno v Ljubljano. In dobila sem prijazno babico…
Če je to neka starejša, drobnejše postave, rdečkastih las, južnjaškega naglasa, pogojno ženska, potem sem imela tudi jaz naletela nanjo, a k sreči le v sprejemni sobi.
Prvič sem bila namreč na CTG- ju, poslušala sinetov utrip ( rekli so mi, da lahko zaradi nos. hepatoze vsak hip umre v maternici…. ), in prestrašeno vprašala, če je vse v redu.
Nahrulila me je, da naj dam glavo dol in bom tiho…. Očitno sem jo še dobro odnesla….
Žal sem naletela tudi na mag. ( le iz česa je ta osebek magistriral ??!!) Igorja Grošlja, ki me je po brutalnem pregledu še nahrulil ko….., da kaj si mislim, da je njegova pest manjša od otrokove glave in naj si to vbijem v glavo ( srečala sem ga prvič in srčno upam, tudi zadnjič ).
Na veliko srečo pa sem imela dr. Završnikovo za sobno zdravnico, babico Vilmo, dr. Beljanskijevo za anestezistko. Zame so to izjemne ženske, ki jim bom večno hvaležna.
Taka gromozanska nasprotja v eni porodnišnici. ….
Aja, tudi meni so ” uturili” najprej enega študenta, ki pa je bil čisto v redu; v porodno pa je velepomembno prišla tudi neka študentka, ki mi je pokroviteljsko dejala, da, kako sem dobro moža vzgojila, pa sta jo potem babica Vilma in moj mož kar na hitro sfodrala ven, drugam njena opažanja delit!
Kar se pa tožbe tiče… Vem, da ti nič ne pomaga, ampak imaš vso mojo moralno podporo! Samo tako bodo primorani nekaj ukrepati. Kolikor vem, je veliko diplomiranih babic brez službe. V službah pa se grejejo razne Jelene Kecman…..
Lep pozdrav
AnaP.
Kaj to berem?Katastrofa,kaj se dogaja v lj.porodnišnici.Na tako stvar,kot je rojstvo,moraš imeti pa ja lep spomin.Ravno dober tim je pri porodu zelo pomemben.Že tako porodnici ni ravno z rožicami postlano, da pa še ena bab(n)ica
zakomplicira vso zadevo,…Kako to da se tej ženski ne pride do živega?Saj obstajajo raznorazni mediji,kjer se jo na diplomatski način lahko malo razkrinka.Pa to mora prit malo dlje,kot pa samo na tale naš forumček.Kako to da ste tiho?Povedati tisto kar je res in naglas,ni nič narobe!!!!
Jaz imam na prvi porod zelo lepe spomine.No,naj povem da sem rodila v jeseniški porodnišnici(in to takrat ko je bila še na zelo,zelo slabem glasu).Zelo sem bila zadovoljna z osebjem in to od čistilk do takratnega predstojnika porodnišnice.
Babice,krasna bitja.Brez njih res ne gre.Sploh če gre za prvorodnico.
Še danes se vsake posebej spomnim in jih imam v lepem spominu.No,pa saj se julija zopet vidimo.
Ne morem verjet kaj pišete o lj.porodnišnici.Če sem čist odkrita,sem si za prvi porod takrat izbrala prav lj.poro.,pa smo si zadnji trenutek potem premislili.
Mislim da bi lj.porodnišnico mogli mal špiknt,ker se samo na ta način stvari lahko izboljšajo.Drugače bo ostalo tako kot je al pa kar je najhujše še slabše.
Saj smo ženske,ki rojevamo otroke in ne krave,ki rojevajo teleta.Pa še s kravami verjetno delajo lepše.
Želim vam prijaznejšo porodnišnico in lepe spomine na rojstvo otrok.
Menim, da nekatere nise dojele kaj dejansko je bilo odprto s to temo…, da nobena ne govori o neznosnih bolečinah ob rojevanju otroka…ampak o neprofesionalnem odnosu osebja….ki ti lahko marsikaj zagreni……..osebno imam na porodnišnico Lj. mešane izkušnje, pa pustimo vsa šikaniranja in občutke, kot smetka s katero ne vejo kam. Naj se grejo taki odnosi nekam peljat……ne zahtevamo tu in ne pričakujemo, da nam bodo zdravniki in osebje prodnišnice, naj si bo Lj prorodnišnica lai katera druga, zlezli v rit tako globoko, da človek ne bo vedel kje se ena konča in druga začne, gre se zgolj za to, da je porodnica človek in ne žival, pa tudi z živaljo se ne dela tako. Morda nekatere preveč pričakujemo zagotovo pa takega odnosa ne ?
Predlagam, da nekdo pošlje medijskim hišam in ministru naslov tega pogovora, ker je srhljivo, kaj se dogaja ([email protected])!!!
Žal sama ne morem… Ima katera več jajc??? Sama zgoraj nisem opisala poroda, ker je bilo tako grozno, (pa ne zaradi bolečin), da ni besed opisati vsega!!!
Spoštovane mamice,
ne morem si kaj, da ne bi tudi sama nekaj napisala saj sem nad prebranim dobesedno zgrožena. Sama še nisem rodila, bom pa kmalu in ne glede ali bom rodila s pomočjo EA ali ne grem roditi v Postojno (čeprav živim 10 km iz Ljubljane). Ta odločitev ni padla na podlagi zgoraj objavljenega saj sem že pred tem slišala toliko negativnih stvari o ljubljanski porodnišnici priznam pa, da je tole mojo odločitev le potrdilo.
Ne glede na to, da je večina odsvetovala tožbo mislim, da je nekaj potrebno narediti. Če bomo vedno tiho ne bo nikoli bolje in dr. Pušenjak bo še vedno lahko brez slabe vesti pisal, da 99 % zdravnikov (in osebja) dela dobro oz. več kot dobro. VEČ KOT DOBRO, na tem je povdarek. Ali je za človeka lahko kdaj zdravniška usluga več kot dobra? Kako naj si to razlagam? Kaj, več kot je plačal?, Bolj dobro kot si zasluži? …Lepo vas prosim!
Torej, jaz v vašem imenu ne morem pisati in če “nimate jajc”, kot se je izrazila ena mojih predhodnic bi billo potrebno na objavljene poste opozoriti ministra dr. Kebra, ki v medijih tako vneto razpravlja o stalnih izboljšavah zdravstvenega sistema, velikokrat tudi na temo strokovnosti in prijaznosti. Da pa bo kaj bolje pa verjetno res ni pričakovati. Ampak povedati je pa treba, če ne zaradi drugega pa vsaj zaradi lastnega zadoščenja. Zavedam pa se, da vam to grozovitih spominov ne bo izbrisalo, na žalost.
Res sem uporabila pretiran in nekoliko neupravičen izraz. Sprva me je 100% podprl, pozneje pa je upravičeval klinični pouk tudi brez vprašanj za privolitev s tem, da se 99% Slovencev niti ne sanja kako poceni zdravstvo da imamo. In, da medicina pač potrebujejo poskusne zajčke. Dolžnost ljudi pa je, da sodelujejo, ker koristijo tako poceni zdr. storitve. Žal mi je, če sem te prizadela in se ti opravičujem. Res sem besna in včasih v fazi, da bi…
V lj.porodnišnici sem dvakrat rodila. prvič, prevelika pričakovanja, sicer sorazmerno kratek porod, bila sem vsa trda od popadkov in bolečin, epiziotomija, slabo zašita rana, bolečine še tri ali štiri mesece, in mislim da sem še pet ali šest let ob vsaki spremembi vremena začutila slabo opravljeno delo. Tudi sama sem bila jezna na babico, zdravnike, porodnišnico…in v končni fazi tudi na (prevode ameriških) knjig, ki ti poudarjajo človeškost, naravno rojevanje…Realnost pa povsem drugačna. Ni je knjige, ki bi te lahko pripravila na rojevanje. Tako sem vsaj mislila in gojila zamere. Tudi sama sem pomislila na vse vrste pritožb, etc…
Jeza se mi je razhladila, v drugi nosečnosti pa sem se drugače pripravljala na porod. Vedela sem, da je porod boleča zadeva in v bistvu najhujši napor, ki ga bom najbrž v življenju naredila. Vse je v glavi in tudi naša pričakovanja glede poroda. Pripravila sem se tako dobro (samo delo z mojo glavo, nič posebnih masaž ali telovadbe), da sem rodila v pol ure, pozorno poslušala navodila osebja, brez epiziotomije in v presenečenje vseh v porodnišnici, s pomočjo luštne babice Milene. Kmalu po porodu je prišel k nam trem en stari porodničar, ki z mojim porodom ni imel pravzaprav nič opraviti, le pogledati je prišel tisto mamo, ki ji je tako dobro šlo. Vse je v glavi….
maričkaK,
prosim, da ponovno pozorno prebereš prvi prispevek, ki odpira tematiko.
Da ti olajšam:
nihče ne omenja rojevanja kot ženskega dejanja ter s tem povezanih bolečin (ter “pošlihtanosti” v glavi) ampak je PROBLEM V ODNOSU ZDR. OSEBJA PRI TEM POMEMBNEM DOGODKU.
Prepričana sem, da si ena izmed babic v Lj. Porodnišnici…čeprav boš to verjetno zanikala. Polega tega pa so (ste) najbolj glasne tiste babice, ki sploh niso (niste) rodile….
Prvič bom rodila čez 3,5 mesece. Moram reči, da sem tako zgrožena nad vašimi opisi dogodkov, da mi gre kar na jok. Kako je sploh mogoče, da se zdravstveno osebje tako obnaša?! Sicer sem slišala že veliko negativnih besed na Lj. porodnišnico, ampak, da so pa tako nesramni in nečloveški?!
Že prej sem rekla, da bom šla rodit v Postojno, zdaj sem definitivno odločena, da grem tja!
Mislim, da bi morale vse tiste, ki ste imele slabe izkušnje z zdravstevnim osebjem to DATI V JAVNOST. Novinarji so željni takih in podobnih tem in samo čakajo, da bi jih kdo poklical. Saj če gre to na TV ni potrebno razkriti svojo identiteto. Predvsem bi bilo potrebno to JELENO KOCMAN odstaviti z delovnega mesta!!! Oprostite prosim, ampak prasico hudičevo bi bilo potrebno javno linčati!
Apeliram na vse titste mamice, ki ste imele tako slabo izkušnjo, da ukrenete kaj in poveste to na glas!!! Samo tako bo v prihodnosti lahko šlo na boljše.
lp, tia
Draga Vesna,
mogoče sem res na hitro prebrala, ampk poanta mi je bila jasna. Kajo je motil odnos delavcev porodnišnice do nje, če se naj izrazim v formalni terminologiji. Mislim, da je imela smolo, hkrati pa mislim tudi, da je na žalost preveč pričakovala. Tako kot sem napisala, tudi sama sem prvič nadvse veliko pričakovala in za moje pojme izredno malo prejela. Sem sodi tudi vpitje babic, ko ti uide iz ust kakšen stavek, ki ni po njihovih merilih za tja….Sem se pa v drugo sama pri sebi toliko skulirala, da mi ne bi mogla na živce nobena slabovoljna babica ali karkoli. Prepričana sem, da je vse v glavi. No, moram pa reči, da sem imela drugič tudi srečo z babico. Ali pa mi je bilo to namenjeno….?
In – nisem babica v lj.porodnišnici, zdaj mi gre kar malo na smeh, sploh ne delam v zdravstvu, sem kilometre daleč od tega…..
Pa lepo se imej in še kaj lepega nam napiši,
Marička
maričkaK, hvala
Mislim, da imaš prav (ali pa se vsekakor v to prepričujem). Zelo veliko je odvisno tudi od našega odnosa do zdr. delavcev s katerimi se srečamo in našo pripravljenostjo na spopad z dogodki.
Poleg tega si mislim, da ne morem vedeti bolje od njih, kaj in kako in da se moram prepustiti njihovemu znanju, vodstvu in njihovim izkušnjam.
Da le ne bi tam nekje zadaj kljuvala misel po branju teh in podobnih pisem, da večkrat kiksnejo, kot bi si človek mislil….
Biba