Slaba prekrvavitev nog in rok v mirovanju
Star sem 46 let. Pred kakšnim mesecem se je najprej pojavila nekakšna bolečina v prsih, tako da sem lahko spal samo kakšno uro na noč in ta bolečina ni popustila. Po parih dneh sem ponoči v postelji opazil, da tudi ko sem zaspal, sem se hitro zbudil, saj so bile roke in noge povsem omrtvičene, kot da ne bi bile prekrvavljene. Ker se po enem tednu stanje ni spremenilo in nisem vedel za kaj gre oziroma ali je težava resna sem odšel v ambulanto nujne medicinske pomoči, kjer so naredili EKG, test krvi, če bi slo slučajno za infarkt, izmerili pritisk itd. Edino kar so ugotovili je, da je bil pritisk bistveno previsok (210/120). Kasneje se je z raznimi tabletami za zniževanje pritiska ta znižal na okrog 130/90, bolečina v prsih je izginila, samo ponoči so roke in noge še vedno omrtvičene, zaradi česar se pogosto zbujam oziroma sedaj spim par ur na noč. Na rokah včasih tudi opažam, da postanejo prsti od členka naprej občasno povsem beli in nekako izgubim občutek za dotik (to je po moje stranski učinek tablet za nižanje pritiska). Nisem pa prepričan, ali gre tu res samo za težavo z visokim krvnim tlakom, ali je pa to morda posledica kakšne druge okvare?
Vsebina vašega dopisa ne kaže na organsko okvaro srca. Bledi, hladni prsti dopuščajo sumiti, da gre za funkcionalne prekrvitvene motnje (Raynaudov sindrom?), proti katerim še nimamo ustreznega zdravila in bolnikom priporočamo, da ne izstavljajo okončin hladu. Zato priporočamo rabo toplih rokavic in nogavic. Ali ste že kdaj imeli tako reakcijo (blede prste na rokah) v mrazu?
Najprej hvala za odgovor. Kakor se spomnim sem to prvič opazil par let nazaj, ko mi je zdravnica predpisala neka zdravila za previsok krvni tlak (ki sem jih po kakšnem mesecu ali dveh prenehal jemati). Sem skoraj prepričan, da je bil to stranski učinek teh zdravil in po sliki Raynaudovega sindroma gre dejansko za ta efekt. Ko sem sedaj ponovno začel z zdravili se je ta efekt zopet pojavil. Kakor vem obstajajo štiri različne vrste zdravil (glede na učinkovine) proti visokemu krvnemu tlaku in po mojih opažanjih ena vrsta povzroči ta učinek (torej ne vse). Sam sem sicer takoj dobil dve vrsti tablet s tremi učinkovinami, ampak sem zdravnici dejal, da preden s tem nadaljujem bom najprej spravil težo na idealno ter poskrbim vsak dan za vsaj kakšno uro gibanje, kolikor to ne bo pomagalo pa potem tablete.
Čestitam vam za vašo skrb za ohranitev zdravja. Glede na vsebino vašega dopisa obstaja bojazen, da ste preobčutljivi (alergični ) na nekatera antihipertenzivna zdravila. Verjetno boste to stanje potrdili tako, da ne boste jemali zdravil, ki imajo 2 – 3 zdravila v tableti, pač pa zdravila,, ki bodo imela samo eno antihipertenzivno komponento. Srečno