Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja slaba prebava in občutek krivde

slaba prebava in občutek krivde

Živjo!

Že več let imam motnje hranjenja ( prenajedanje) in se trenuto z vsemi močmi trudim, da bi se rešila tega začaranega koga ( hodim na skupino za samopomoč). Imam pa težave s prebavo, pogosto sem zaprta in takrat se ful slabo počutim, postanem živčna…Prej sem včasih jemala odvajala, zdaj pa nč več ker se hočim rešit. Imaste kakšen nasvet kako naj se tega občutka napihnjenosti rešim?

lp

Vsekakor odvajala niso resitev, pohvale, da poskušate najti pomoč drugje.
Prehodna zaprtost je lahko posledica predhodnega dolgotrajnega jemanja odvajal, v tem primeru je potrebno jesti hrano bogato z vlakninami in počakati, da se naravni ritem črevesja spet vzpostavi.
Redna telesna aktivnost, dovolj tekočine in vlaknine v hrani so osnovne stvari za ureditev redne prebave. Kakšen dan drugačnega praznenja črevesja ali občutka napihnjenosti naj vas nikakor ne vznemerja – to poznamo vsi, čeprav ni prav prijetno, tudi tak dan mine.

M Anderluh

Josy,
tudi jaz sem imel azelo velike težave s prebavo. Sedaj si zvečer namočim v vročo ali toplo vodo 4 ali pa 5 suhih figtako da jih voda ravno prekrije. Do jutra se napnejo in na tešče jih pojem in popijem tudi vodo, ki je prijetno sladka in je dobra. Pred figami lahko, takoj ko vstaneš, popiješ 3 dcl toplega donata Mg in čez kakšnih 15 poješ fige. Jaz ponavadi po tem, ko fige pojem, počakam še kakšnih 10-15 minut, preden začnem z zajtrkom.
Preverjeno deluje in odkar jih jem, nisem bila več zaprta. So super naravno odvajalo. Poročaj, če bo uspelo.
LP

josy, tudi jaz imam motnje hranjenja, zdaj sem jih sicer ze nekoliko normalizirala, in tocno vem, kako se pocutis. Meni pomaga zjutraj najprej kozarec vode, potem pa 2 kivija in misli z lanenim semenom, namocen v vodi.
LP

eja

Pozdravljena!

Tudi sama sem imela 3 leta podobne probleme. Namreč bila sem precej huda bulimičarka in s tem je seveda povezana tudi kronično zaprtje!
Sama sem popolnoma ozdravljena, težja za kar 10 kg kot pred tem in s popolnoma urejeno prebavo!
Punca, najprej boš mogla “pospravt” v svoji glavi, zakaj se to dogaja in še kaj, pa kaj naresti v to smer, da se to pozdravi!
Ampak ne bi o tem kej preveč težila, bom raje napisala nekaj o prebavi!
NE UPORABLJAJ ODVAJAL!!!! S tem boš naredila sebi veliko škodo, če jo že nisi! Tudi sama sem jih jemala (1x, 2x na teden) in ko sem se končno pozdravila, sem čakala na redno prebavo 2 leti! 2 leti, da se uredi staro stanje. Ni malo, a ne!?
Ampak sedaj je pa stanje popolnoma ok!
Zjutraj na tešče popijem pol litra toplega donata, brez mehurčkov (med gretjem mešaj donat, da mehurčki izginejo) in nato ne jem najmanj 1/2h! To definitivno pomaga!
Drugače pa na dan popijem 3l vode, pa jem veliko sadja, zelenjave bolj malo (razen solat). Jem tudi vse ostalo, brez izjeme, vendar ne velike količine.
Sama boš mogla poštudirat, katere stvari te zapirajo in napihujejo!
Pa veliko sreče!

New Report

Close