Slaba bela plomba
Na sedmici in šestici spodaj sem imela granolom. Zob mi je zobozdravnica zaplombirala, vendar mi ju je zaradi bolečin ponovno odprla. Po tem sem prosila za belo plombo, ki pa se mi je na sedmici po kakšnih 5-6 mesecih že odlomila in to tako, da sedaj na tisti strani zaradi bolečin sploh ne morem gristi, ker se ugriznem vse do čeljusti. Naj še dodam, da je od sedmice ostala samo sklenina oz. del zoba na sprednji strani. Drugače pa je bil cel zob zalit z belo plombo.
Sedaj sem naročena za popravilo in me zanima ali bom morala ponovno plačati za belo plombo. Prej sem namreč za eno plačala 30 EUR, za drugo čisto zraven pa 38 EUR, kar se mi zdi še kar dosti. Sploh pa, da se je že po nekaj mesecih odlomila, saj bi vseeno morala zdržati nekaj let in to ne glede na to, da naj bi bile bele plombe manj vzdržljive od amalgamskih.
Jaz sicer mislim, da gre ali za slab material ali za slabo storitev, zato mislim, da sem upravičena do brezplačne plombe.
Zahvaljujem se vam za pojasnilo.
Pozdravljena Armena,
žal vam težko pravilno odgovorim, ker nimam vpogleda v vašo kartoteko in zaporedje postopkov kot so si sledili. Prav tako bi morala videti stanje tudi v ustih. Lahko vam napišem le to, da je garancijska doba plombe 9 mesecev, zato se v tem obdobju morebitnega plačila zavarovalnici ne sme zaračunavati, načeloma tudi pacientu ne, sicer pa odvisno od razmer; če se odlomi zob in ne plomba in je bila plomba torej narejena dosledno, bi bilo praviloma upravičeno doplačilo storitve, ne pa plačilo v celoti, razen če gre za popolnoma drugačno oskrbo zoba. Trajnostna doba plombe je 3 leta, kar pomeni, da jo je po tem času spet možno v celoti zaračunati zavarovalnici ali pacientu. Sicer so plombe obstojne mnogo dlje.
Preveč je torej dejavnikov, ki vplivajo na to, da vam ne morem potrditi, da gre za morebitno slabo izvedbo ali pa za slab material.
Srečno.