Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika slab vid

slab vid

Mojemu sinu so na sistematskem pregledu ugotovili, da slabše vidi z desnim očesom. Star je 3,5 leta. Dobila sva napotnico za okulista. Prvi pregled je bil podoben kot pri njegovi pediatrinji in okvirno so mu ocenili, da ima za levo 0.8, za desno pa 0.3-0.4. Potem je zdravnica govorila še o nekem širjenju zenice in natnančni določitvi dioptrije. Zanima me:
1. Zakaj se mu vid slabše razvija na desnem očesu (je mogoče razlog preveč gledanja risank??)
2. Ali se bo to popravilo z leti?
3. Ali je ta slabši razvoj deden? (samo pri nas v družini nihče ni nosil očala, edino jaz, ampak šele pri 20-ih letih)
4. Kaj če ne bo nosil očal, ker kolikor ga poznam, jih bo zavračal?

Hvala.

1. To je pojav, kateremu ni razlage, seveda pa naprezanje pred TV, računalnikom itd. povečuje to tveganje.
2. Če ima dioptrijo v plusu so možnosti ob rednem nošenju očal
3. Da, dioptrija se v večini primerov deduje
4. Potem ima manjše možnosti, da se mu dioptrija izboljša

Lp.

Kakšno dioptrijo pa ima, če ni videl tistih sličic. Kolikor vem, je to minus!!??Glede na vaše izkušnje- kako je s takimi očesi pri otrocih. Je stanje iz leta v leto slabše ali se izboljša.
Jaz imam dioptrijo -2 in sem dobila očala na fakulteti? A je to tisto, kar je sin podedoval ali gre tu za dve ločeni zadevi.

Hvala še enkrat.

Rada bi še eno vaše mnenje. Mojemu sinu so izmerili dioptriji na LEVEM očesu +4,25, na DESNEM pa +6,50, in to s skiaskopijo (s pomčjo atropina). Brez kapljic pa LEVO +1,25, DESNO pa +2,75. A je to velika dioptrija za 3,5 letnika. A lahko pričakujemo izboljšanje vida (glede na vaše izkušnje) po nošnji očal in ali bo moral nositi očala celo življenje?

Hvala še enkrat.

Ponavadi imajo otroci plus, seveda pa vam to brez pregleda po internetu ne morem povedati, kakšno dioptrijo ima. Kajti če ima +2,00 ali -2,00 tistih slik ne vidi ostro. Če je podedoval, se nikoli ne more sigurno odgovoriti.

Lp.

S skiaskopom gledamo odboj svetlobe od mrežnice. Ta meritev je okvirna in nam poda neke smernice.

Torej dioptrija je srednja in lahko pričakujete, da se mu bo manjšala. Koliko ali če sploh bo, pa ni možno odgovoriti.

Lp.

New Report

Close