Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Slab sluh pri otroku

Slab sluh pri otroku

Pozdravljeni. Prosila bi še vas za mnenje.. ko je bila hčerka stara 1,5leta sem opazila da me ne sliši ko jo pokličem…sedaj je stara že preko tri leta in se vedno nismo nič rešili. Na prvem pregledu so po testiranju rekli da so zamašene estahijeve cevke..po pol leta smo šli na kontrolo in so rekli da zdej je ok in nas poslali domov. Jaz sem rekla da ne opažam izboljšanja, ampak so nas lepo odslovili.. ker se je slab sluh vztrajal, sem ponovno šla po napotnico in nazaj na ORL. So testirali TOAE in so bili vsi presenečeni kako so izvidi slabi. Sedaj smo dobili napotnico na LJ, testiranje avdiotorni evocirani potenciali. In spet je čakalna doba najmanj 2 meseca, hčerki pa govor zelo trpi, zelo malo govori oz nerazumljivo. Imam občutek da me ne jemljejo resno. Napotnico za LJ sploh nebi dobila, če nebi vztrajala da nas more nekam poslat..

Hvala za nasvet. Lp.

Pozdravljeni,

pri vaši hčerki je bil verjetno v porodnišnici TOAE izziven,  morebitna okvara se je pojavila kasneje. Pogoj za uspešno meritev TOAE je  zdravo, prezračeno srednje uho (timpanogram A). Če TOAE niso izzivne, se meri še DP (distorsion product).  V primeru vztrajanja timpanograma B pol leta in več, po več zaporednih neuspešnih meritvah, slabemu govornem razvoju so potrebni: operacija žrelnice, ev. prerez bobničev in vstavitev timpanalnih cevk, predpis slušnih aparatov, nato ponovitev meritev.

Glede na vaše navedbe je treba:

– čim prej ugotoviti, ali sploh sliši in kako sliši. Pravi test za to ni APMD / BERA, ampak ASSR – akustični somatosenzorni odgovor. Pogoje za oboje je timpanogram A ali vsaj med A in C.

– če je sluh res slab, mora čim prej dobiti slušni pripomoček (slušna aparata ali / in polžkov vsadek), da bo govorni razvoj lahko normalno potekal.

Napišite pismo – opis težav s priloženimi izvidi  na avdiološko ambulanto v UKC Ljubljana ali Maribor (kjer vam je bližje), saj tak otrok sodi v avdiološko ambulanto ( ne k nevrologu). Samoplačniško teh meritev (ASSR) v Sloveniji ni, prav tako je predpis slušnih aparatov samo v javni zdravstveni mreži.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close