Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Slab imunski sistem kljub zdravemu načinu življenja

Slab imunski sistem kljub zdravemu načinu življenja

Pozdravljeni,

trenutno sem na študiju v tujini in se še kak mesec ne bom mogla oglasiti pri svojem zdravniku, zato bi prosila za vaše mnenje. Imam 26 let, zdravo telesno težo, se dobro prehranjujem in enkrat tedensko telovadim in normalno spim, a zbolevam (prehladi, vneto grlo, vročina, gripa itd.) vsak mesec, včasih tudi po 2x. Že skoraj 2 leti delam na popoldanskem projektu z osnovnošolci (6-10 let) in predvidevam, da večino virusov dobim od njih, ampak se zadnje mesece to moje bolehanje ponavlja res prepogosto. Moje prehranske navade so zdrave, jem vsak dan veliko sadja, zelenjave in vlaknin, edino res ne maram mesa (ki ga jem samo belega 1-2x na teden, ostalo raje ribo, jajca ali stročnice, ampak se trudim kombinirat z vitaminom C). Zavedam se, da imam mogoče zaradi tega malo oslabljen imunski sistem, ampak že celo zimo jemljem prehranska dopolnila in probiotike (kompleks vitaminov in mineralov, bioarginino, magnezij in omega3). V zadnjih 3 mesecih sem že 6. bolna kljub temu, da skušam vnesti vse potrebne hranilne snovi. Ker še kak mesec ne morem na nobene preiskave ali k zdravniku vas lepo prosim za vaše mnenje, kaj bi mi lahko pomagalo, da prebrodim to obdobje. Lep pozdrav in hvala vnaprej!

Pozdravljeni,

Iz opisanega sklepam, da se niti ne pozdravite do konca, ko vas spet premaga bolezen.

Predlagam, da poskusite še z bolj naravnimi prehranskimi dopolnili kot so: tinktura gobe reishi, sok pšenične trave, prah haskapa oziroma sibirske borovnice in tinktura ameriškega slamnika.

Boj proti VIRUSOM: olje cimeta, popra, klinčkov
  Protimikrobno, proti glivično, protivnetno delovanje: gorčica, ogrščica, redkev, hren, kapucinka, vodna kreša, česen, čebula, čemaž, tudi ingver in poper…dodajte jih k jedem.
Domača lekarna: šetraj, evkalipt, klinček, kamilica, česen, čebula, sivka, žajbelj, lovor, timijan, materina dušica, limona, čebula.
Vključite v jedi več zelišč lahko svežih ali sušenih, saj so to živila, ki so najbolj bogata z fito snovmi.

C vitamin vam predlagam da jemljete v obliki soli – askorbata in in askorbinske kisline, sicer pa je najbolje ga vnesti v telo v naravni obliki. Zelo bogato živilo z C vitaminom je tudi peteršilj, zelje (tudi paprika in ribez a trenutno ni prav asezona).

Uživajte tudi probiotična živila kot so fermentirani mlečni napitki, namazi, zelenjava…vendar pa vam predlagam, da  jih ne obdelate termično, ker s tem izgubite del njihove funkcionalnosti.

Užijte teudi več semenk (sončnična imajo veliko E vitamina), oreškov in kalčkov.

Poskusite povečati svojo fizično aktivnost z aerobno vadbo na svežem zraku, dodajte vsaj kakšen hiter sprehod 2-krat tedensko.

Ko se vrnete obiščite svojega zdravnika, kot tudi načrtujete, da vas pregleda in naredi tudi kakšne krvne preiskave, da se najde izvor težav za oslabljen imunski sistem.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close