Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija slab imunski sistem

slab imunski sistem

Pozdravljeni,

prosila bi vas za vaše mnenje oziroma pomoč. Moj sin bo novembra star 2 leti. Pri 11 mesecev, ko je šel v vrtec, je bil 3 mesece neprestano bolan (med posameznimi boleznimi je bil zdrav kak teden, nekaj dni). Po 3 mesecih smo ga vzeli iz vrtca in dali v privat varstvo. Sicer je bila situacija nekoliko boljša, a je v povprečju še vedno vsaj enkrat na mesec bolan (torej 1 teden od štirih). Ima zelo različne bolezni: angine, ušesa, vizore itd. Večkrat sploh ni nič drugega, kot samo vročina in po pregledu krvi ugotovijo bakterijsko okužbo. Takoj dobi zelo visoko temperaturo, po teden dni ima vročine do 40 stopinj. Neprestano mu dajemo paracetamol, antibiotik (ki da dobi povprečno enkrat na mesec) mu prime po dveh dneh. Ker zdavnico pri vsaki bolezni sprašujem, če lahko kaj več storimo, mu je po bolezni večkrt pregledala kri – in je bilo vse v redu. Vedno bolj sem obupana. Ravno je spet zbolel, čeprav je v začetku septembra prebolel angino (z AB). Dala sem mu že nekaj sirupov za odpornost (Sanatgoen, Sirup rdeče pese, Enchinax od Bimbija itd), pa nobenega učinka. Trudimo se tudi s hrano (sadje, čeprav mu ne gre najbolje).
Skrbi me za otrokov imunski sistem – je mogoče še karkoli narediti? Bolezni sicer dokaj dobro prenaša (ko dobi paracetamol je spet živahen, tudi sicer – ko je zdrav – je zelo živ otrok). Če imate kak predlog, karkoli, skrbi me, ker tolikokrat dobi AB, raznih probiotičnih izdelkov, pa ne mara preveč (jih zaužije bolj az vzorec).
Še to: sin nikoli ni samo prehlajen, da bi mu recimo teklo iz nosa, da bi kašljal. Ali zares zboli z visoko vročino, ali je popolnoma zdrav.
Hvaležna vam bom za vsak nasvet, mnenje.

Lep pozdav.

Pozdravljeni, kubi,
ne gre za slab imunski sistem, pač pa za imunski sistem v dozorevanju. Otroci so nepopisan list, preden se začnejo srečevati z virusi in banalnimi bakterijami v okolju. Ker niso še nič preboleli-varni v prvem letu doma, začnejo pri vstopu v kolektiv pogosto zbolevati. Njegov imunski sistem se tako krepi, se bori, tvori protitelesa. Vročina npr. je splošni imunski odgovor telesa, s katero se telo uspešno bori proti povzročiteljem, ki so vsi termolabilni-torej občutljivi na visoko vročino, pri kateri začnejo umirati. Če je obolevnost prepogosta (običajno otrok v prvem letu preboli povprečno 8-11 okužb v vrtcu, kar pomeni, da morda en otrok samo 5, drugi pa tudi 20), svetujemo izključitev iz kolektiva. Privatno varstvo je v smislu ščitenja pred prepogostimi okužbami uspešno le, če je otrok v skupini manj kot 5. Če je otrok 5 ali več, je popolnoma enako, kot bi bil v vrtcu.
Razen tega, da vaš pediater pregleda tudi imunski status (določitev IgA, IgM in IgG), s čimer bi izkčljučil prehodno hipogamaglobulinemijo, nimate kaj storiti. Primerna hrana, gibanje na svežem zraku in počakati do nekako 3. leta starosti, ko je otrokov imunski sistem popolnoma zrel (v povprečju).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

pozdravljena draga Tanč

bom kar tukaj dodala naše vprašanje

Tudi naša dvojčka-nedonošenčka, ki sta ravnokar dopolnila dve leti, sta ponosno in lahko bi rekla zelo veselo nastopila vrtčevski staž.
Žal ne za dolgo, saj smo že v četrtek imeli doma popolnoma smrkavega fantka, kihal, teklo iz nosa, izcedek pa je bil že dobro rumen.
tako smo se odločili, da ostanemo v petek vsi doma, kot nam je svetovala naša razvojna pediatr. ob naših pomislekih glede vstopa v vrtec. (kot preventiva da ne bi prišlo do vnetje ušes).sicer pa glede na to da je v skup. 13 otrok, od tega 5 smrkavih, vseh 5 kašljajočih, dva pa z zelenimi smrklji, ki jih vzgojiteljice sploh ne brišeta. Skratka nesimpatičnain nevzpodbudna scena.,

Če se mogoče spomnite sem vam pred časom postavila vpr. glede sesalca za nos, ki se priklopi na sesalec, torej tistega mi s pridom- vsaj do sedaj- uporabljamo.

včeraj je kazalo, da se je fantič že izmazal, ves čas čisšenje noska, fiziološka,, operil, pa še sam zna lepo izpihati nosek.
Pa vendar je danes zjutraj tožil da ga boli uho, bil zelo nerazpoložen, TT PA NI BILA POVIŠANA. Kljub temu, ker se ni umiril “z bolečino” smo se odpravili na Metelkovo.
Zdravnica je ugotovila, da ima levo uho živo rdeče in predpisala Hikoncil.
ob 14 uri je imel v ritki 38.1, kar pravzaprav ni povišana tt.in to je bila najvišja vrednost ta dan.
Zenodnevno zamudo se je tudi pri sestrici pojavila enaka slika, upamo lahko le, da ne bo napadlo še ušes.

Sprašujem vas, da ne bom še bolj dolga, vedno hodimo veliko ven in to zelo pogrešamo, če ne gremo, ali smemo jutri, če bo nevetrovno in sončno ven?

Hvala za vaš trud okoli nas in lepo noč.

Pozdravljeni, nja,
jutri bo otrok verjetno boljši, če bo brez vročine in zunaj ne bo prehudo pihalo, pojdite ven, narobe ne bo prav nič. Otrok naj bo primerno oblečen. Jaz ne svetujem pokrival, v tem primeru (zdravljenje vnetja čisto v začetku) pa bo pokrivalo primerno, vendar ne kakšna debela volnena kapa:-)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Se opravičujam, pa še nekaj

Kaka je možnost, glede na sedanjo situacijo, se pravi, da smo na AB, ali je smiselno, da bomo mogoče proti koncu tedna (četrt. pet.) nadaljevali z uvajanjem.

Pa še to, ali smo starši otrok, ki nam je res do tega da bi bili v vrtcih čim bolj zdravi otroci, res brez vseh pravic, glede tega, da nekdo lahko kar brez skrbi pripelje tako zeleno-smrkave, kašljajoče otroke v varstvo???

Hvala!

vau, ful ste hitri,
saj mi smo vedno zagovorniki zmernosti, še posebaj pri oblačenju otrok, volnene kape si nadenemo šele ko je res mrzlo (no-ja, jaz, si je skoraj ne, ker imam pač srečo, da prenesem mraz in ne zbolim). za otroka pa dobro poskrbimo, z dravo pametjo.

Živ, nja, kakšen teden doma ne bo škodil.
Veste, problem vrtca in smrkljev je večplasten. Otroci so prehlajeni in če bi dosledno upotevali, da prehlajen otrok ne sme v vrtec (in šolar v šolo in vi na delo) čeprav nima vročine, to ne bi nikamor pripeljalo. Res pa je tudi, da nekateri starši vozijo svoje otroke v vrtec tudi takrat, ko bi evidentno potrebovali ne le zdravnika, pač pa tudi nekaj dni nege in počitka. Prehladi pa trajajo okoli enega tedna, potem pa še kar kakšen teden manjše smrkavosti in kašlja. In mamice morajo v službo, ni kaj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Se oglasam, ker sem ena tistih neodgovornih mam, ki poslje smrkavega in kasljajocega otroka v vrtec. V vrtec NIKDAR ne posljem otroka, ce ima vrocino, je vidno nerazpolozen, kaslja kot kak star mornar ali se mu smrkelj v litrih cedi iz nosa. Ce pa obcasno kaslja in je malo smrkav, gremo v vrtec. En od razlogov je, da imam 20 dni dopusta in nic bolniske in za vsak najmanjsi prehlad ne morem biti en teden doma, ker bom sicer ostala brez sluzbe. Sorodstva/prijateljev, ki bi nam pazili na otroka nimamo v blizini, denarja za varuske tudi ne. Pa tudi jaz ne ostajam doma, ce sem malo prehlajena (je pa tudi res, da delam v kolektivu, kjer so odrasli zdravi ljudje). Tako, da se mi ne zdi cisto prav razburjat kar povprek, kako neodgovorni so strasi, ki posljejo prehlajene otroke v vrtec. Vcasih nimamo izbire…

Ja, se strinjam. Se predstavljate stisko mamice, ki zjutraj ugotovi, da je otrok morda tako bolan, da ni ravno najbolje, da gre v vrtec. Ampak na bolniško ne more. Res je, da vrtec tega ne more in ni dolžan reševati. Ampak, postavimo se v kožo te mamice.
Dejansko pa v vrtec ne spada otrok z vročino, prehladi pa … saj so stalno smrkavi:-)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Draga Tanč
Na koncu bo izpadlo, da so vrtci pravzaprav narejeni za bolne otroke.?!
Če je tako, pa naj se v času ko je tako hudo naredi kako skupino, kjer so tisti, otroci, ki so smrkavi, ali mogoče še bolj bolni, pa so še naprej v vrtcu. (ta je že malo diskriminatorna)

Pa da ne bodo uboge le mamice
(mogoče je kaka tudi res tista ta prava samohranilka, drugače pa , kaj je z OČEti v teh zgodbah?!),
ki zjutraj ugotovijo, da jim je otrok zbolel in ga pač peljelo v vrtec, ker ” ni tako hudo”.
Sama sem ostala med rizično nosečnostjo z dvojčkoma brez službe, in tudi če sem si do danes želela pridobiti kako službo, takoj ko sem povedala, da imam dvojčka, nedonošenčka, alergika-intolerance in nobene možnosti za kako pomoč v primeru morebitne bolezni otrok, je bilo vse jasno.

In sedaj mi nekdo reče, da se razburjam, ker sem brez občutne finančne pomoči, brez službe, ki si jo zelo želim in doma z dvema bolnima otrokoma in seveda sem zbolela tudi jaz (ker še nisem prekužena na vrtčevske viruse).
A ni vse skupaj precej kruto, da mora človek plačevati vrtec, otroke pa imeti doma, zdaj mi je potem takem jasno, zakaj večina daje bolne otroke v vrtec, ker ga seveda plačujejo in to je seveda treba izkoristiti.

Sedaj sem se izpihala.
Za vas daraga Tanč pa sem upala, da ste vseeno malo bolj na strani tistih, ki se res in iskreno zavzemamo za zdravje naših otrok.

vseeno pa sem vam globoko hvaležna za vso vašo dobronamernost in željo pomagati kadarkoli.
Hvala in vse lepo.

Pozdravljeni, nja,
žal mi je, da razmišljate na tak način. Žal ni vedno vse tako, da lahko postavite jasne meje, pač pa je potrebno upoštevati še mnogo drugih dejavnikov. Če jih ne, sicer delujete znotraj meja, vendar brez srca in tehnično.
Nisem rekla, da naj bolni otroci hodijo v vrtec, meja med tem, kdaj je otrok tako bolan, da ne more v vrtec, pa je lahko tudi zabrisana (prehlad-kdaj je prehlad tak, da ne more v vrtec? Rumen smrkelj? Voden smrkelj? Zelen smrkelj? Sploh noben izcedek?)
Mislim, da mi tega o zavzemanju za zdravje naših otrok pa res ne morete očitati. Konec koncev me “poznate” le po teh odgovorih. In tudi v teh odgovorih se trudim, da razumišljam širše in upoštevam tudi mamico, očeta, babice, druge otroke … predvsem pa otroka, na katerega se vprašanje nanaša.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Draga nja, Tanc in ostali –

bom kar tukaj naprej pisala, ko sem ze prej odprla usta. Najprej se opravicujem, ce sem prvic malo ostro reagirala. Me pa zaboli, ce mi kdo rece, da “brez skrbi pripeljem v vrtec kasljajocega zelenosmrkavega otroka”. Nikakor tega ne naredim z lahkim srcem in verjamite, da se vsakic sprasujem, ce ne bi bilo bolje, da ostanemo doma, da se otrok popolnoma pozdravi. Ampak kot je rekla Tanc, prehlajeni so itak vecino casa, sploh v tej jesensko-zimski sezoni. Trditev, da damo bolne otroke v vrtec, ker ga plačujemo in je to treba izkoristiti, pa je cisto mimo. Nikoli nisem in ne bom postavljala zelje po zasluzku ali kopicenju denarja pred otrokove potrebe (tudi ne poznam nobenega starsa, ki bi to pocel) in taksne trditve so – vsaj zame – zaljive.

Draga Tanc, vem, da to ni debatni forum in ce menite, da ta post ni primeren za objavo, ga ni treba objaviti. Ampak res nisem mogla kar mimo zadnjega komentarja.

Lep pozdrav!

Draga Tanč,že ko sem se prvič oglasila z malo mimo temo, pa vendar zelo pomembno, saj gre za zdravje otrok, sem vedela da ni za sem. Pa vendar še zadnjič.
Začnem pri koncu.
Ravno danes sem prišla od zdravnika z obema otrokoma in rečeno nam je tako;
*antibiotike naj jemo še 6 dni, (groza, saj zase ne pomnim, kdaj sem jih nazadnje jedla, zdaj pa jih mora moj otrok), k sreči prvič v življenju šele pri dveh letih
*ker stanje še ni OK, naj ostanemo doma še kak dan-dva v prihodnjem tednu (odsotnost iz vvo najmanj 8 dni krat dva otroka/ +dva vikenda)
*sicer pa ni važno saj sem itak brezposelna in v taki situaciji bom potemtakem še kako leto…
*naša pediatrinja k sreči pravi, da bi pa včasih res kak otrok lahko ostal doma in se pozdravil.

Poznam ogromno otrok, ki niso bolni in jim ne tečjo smrklji kar nonstop.
Na nobenega nisem kazala s prstom, le poskušam apelirati na starše, da bi kdaj mogoče pomislili tudi malo na druge otroke. V tem primeru mi je res žal, da se kdo počuti tako slabo kot veter, ki ji pravzaprav nič slabega ne želim. Saj ne poznam situacij v kateri živi ona in še marsikdo, vem pa, da se ogromno mojih znancev, prijateljev prijavi za samohranilke-ce,kar pa v resnici niso. Vredu, to je njihova odločitev, vendar zame le do trenutka, ko potem stokajo, da ne dobijo bolnišk, ker če prav vem, je v tem primeru oče ne dobi, ali pa…
Me pa veseli, da Veter ne pozna nobenega starša, ki bi mu bila pomembnejša kariera in zaslužek, saj midva s partnerjem jih poznava kar nekaj in sami to takorekoč priznajo. Da otroci bodi že zrasli in bolezni bodo mimo, oni pa bodo ostali “navadni delavci” Pa da se ne bo spet kdo zgrabil za kako besedo.
Torej” …. pač pa je potrebno upoštevati še mnogo drugih dejavnikov. Če jih ne, sicer delujete znotraj meja, vendar brez srca in tehnično.”(zapisala dr.Tanč)
Zgoraj navedeno ne gre skupaj, vsaj v moji glavi ne , ker če bi bila sama brez srca, bi spokala bolna dvoletna dvojčka v vrtec in naj se tam pač prekužujeta, dokler ne bosta prekužena.
Pravzaprav ne želim sploh pomisliti, kaj bi lahko bilo potem.
Pač sem bila vzgojena po sistemu “boljša preventiva kot kurativa”,in za to sem hvalažna svojim stršem. Mogoče sem prav zaradi tega tudi sama prevečkrat “tepena”, ker sem zelo socialen človek in v takem duhu bom vzagajala tudi svoje otroke.

…In zato sem tudi vesela, da obstajajo tako srčni ljudje kot ste vi,draga Tanč, saj sem prepričana, da včasih tudi vaša družina pokasira kako kratko zaradi nas.
Zato bom končala in še enkrat napisala, da vsi ravnamo po svoji vesti in žal ali pa k sreči se le -te razlikujejo med sabo.

Hvala draga dr.Tanč, da ste tako potrpežljivi z nami.

Ok, samo to dodam: nisem mislila na vas z delovanjem znotraj meja, pa tehnično brezhibno vendar brez srca. Takšen bi bil po mojem mnenju zdravnik, ki bi se togo držal samo svojega tehničnega medicinskega znanja, ne bi pa uporabil čisto nič empatije , kaj šele simpatije, do ljudi.
Jaz pač skušam razumeti vsakogar, mu sicer svetovati, kako bi bilo prav, vendar v srcu vseeno lahko čutim, kako je določena situacija težka in da pogosto ni lahko ne staršem ne meni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni, imamo 9letno hči non stop vsaki mesec zboleva za angino, zdaj je ze tako hudo, da ji je slo na uho dobila antibiotike par dni bila dobra in spet angina… Vsak mesec pije antibiotike zdaj smo prišli ze do tega, da jih 2x na mesec pije. Njen imunski sistem je uničen izbruhnile so ji afte, trikrat dogovorjeni za operacijo in vedno odpade, ker je bolana vrtimo se v začaranem krogu… Lepo prosimo za pomoč, za kakšen nasvet… Za imunski sistem smo ji ze vse probali od sirupov, granul, imunoglukana.. Obupani🥺

Hvala za vsako informacijo🤗

Streptokokne angine se znano ponavljajo in očitno je planirana za operativno odstranitev zharadi številnih recidivov.
če je pediatrinja  posumila na imunsko motnjo, je pravi naslov imunolog, vse ostalo so prehranski dodatki, ki ne pripomorejo kaj dosti k prenehanju obolevanja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close