Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Slab (cuden) vid!

Slab (cuden) vid!

Pozdravljeni!
Sem Luka Hafner iz Skofje Loke.
Imam eno vprasanje oz. problem, ce mi lahko kaj svetujete…
Namrec, gre za poslabsan vid. Tega je ze kake 2 leti. Niti ni toliko motece, sem se pac navadil. Nekega dne sem opazil, da vidim nekoliko drugace. To me spremlja od tistega dne dalje. Bojim se, da ni kaj res narobe z mojim vidom. Tezko vam opisem kako vidim, a bom poizkusil.

Ne nosim ocal, tudi nihce iz nase petclanske druzine! Ne vidim megleno (motno), ampak nekako neostro. ‘Slika’ je nestabilna! Vcasih imam obcutek, kot da je moj vid preoster. Slika nekako zari, robovi so nekako ostri, povsod kamor gledam. Res je postalo motece. Tudi ce berem npr. revijo, crke se vidijo nekako migatajoce-zarece-nestabilne… Na dalec vidim dobro, kakor tudi na blizu. Star sem 24 let, ukvarjam se s sportom, tek, zelo zdravo se prehranjujem. Narocil sem se na napotnico pri osebnem zdravniku, a je zal za cakat mesece, zato vas sprasujem za vase mnenje, nasvet in pomoc. Vcasih se mi zdi, kot da so moje oci utrujene, a spim dovolj. Drugace sem veliko pred racunalnikom, ze 15 let, a sem vecinoma imel kar kvaliteten navaden monitor, sedaj si lastim ze pol leta LCDja. Ce pogledamo v preteklost, naj omenim, da se mi je to zacelo dogajat, ko sem se odlocil hujsanja. Zelo zdravo sem se prehranjeval, tekel. A jedel sem premalo, tako da sem skoraj ‘staknil’ resno bolezen anoreksijo. Star sem 24 let, 166cm, trenutno 56kg. Takrat sem imel ze pod 48kg, torej podhranjenost, vedno sem bil pod stresom, a sem se dovolj zgodaj sam odkril s pomocjo interneta, da se blizam anoreksiji. Uspelo se mi je samostojno ‘zmazat’ iz tega, tako da sem pridobil nekaj misicne mase in mascobe. Sedaj sem s kg zadovoljen (56kg). Mislim, da bi bil lahko vzrok za poslabsan vid iz vsega tega… Bil sem tudi ortoreksicen. Da omenim, med hujsanjem sem uzival se tabletke – umetno sladilo Natreen, in sicer v velikih kolicinah, a postopoma. Tako da sem na dan v caje, kavo, sladice, hrano zauzil tudi cez 50 Natreenov ali vec. Tudi 100. Sedaj ze 5 mesecev nisem zauzil niti enega. Je mogoce lahko vzrok to? Pred kratkim sem dal tudi kri ter urin – ze drugic, prvic pa pred nekaj meseci. V prvem izvidu so dejali, da ni nekaj v redu z mojimi jetri. Na internetu sem nekje zasledil, da je vid nekako povezan prav z jetri. A pri drugem izvidu, se je ta slaba vrednost za jetra veliko izboljsala, tako da je bil rezultat cisto blizu normale. Krvni sladkor je bil 4.4. Prosim za pomoc in vas nasvet, ter za kaksno ocesno bolezen smatrate, da bi lahko imel?

Ze vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav,
Luka iz Skofje Loke

Vse kar ste napisali seveda tudi lahko vpliva na vid od prehrane naprej vendar pa brez pregleda tezko ocenim, ker je potrebno izmeriti dioptrijo in narediti se druge preiskave in na osnovi tega se lahko kaj rece.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close