Skuta, jajca, mleko
Moja pasja dama jé enkrat na dan – če se je tako odločila, pač naj bo, vsem živalim sem vedno pustila, da so si “izbrale” število obrokov. Bi mi bilo pa prav, če bi vsaj občasno še vmes kaj pojedla. Ampak – zunaj delovnega časa jo zanimajo samo čevapčiči, te specialitete pa pri nas ne strežemo. Kaj torej spraviti vanjo – sladkosnedna ni, sadja ne mara, zelenjava je tista brozga, ki jo ubogemu psu v večerjo podtaknejo. Preostane samo še “krema” – dve žlici skute in rumenjak. V principu zdrav in primeren posladek, dokler ne začneš iskati informacij, koliko jajc lahko pes poje. Tam se pa začne! Od “vsak drugi dan” do “enkrat na tri tedne” – pa se znajdi! Zanimajo me vaši nasveti in izkušnje – koliko jajc (oz. rumenjakov) dobijo vaši psi in kako pogosto?
Potem imam pa še vprašanje o mleku: svoji čopki si ga skoraj ne upam dajati, če že, potem samo zelo poredko in zeloooo malo. Ni bilo pa še nikoli nič narobe (pri tej res majhni količini), nobene driske, nobenih težav, samo brke si je obliznila. Sem pa že dostikrat slišala hvalo kozjega mleka. V čem se razlikuje od kravjega, kaj je njegova prednost?
A veste kaj? Vsak dan imam posode za štiričlansko družino – od tega je pa ponavadi moja samo šalca za kofe, ta druga gora je pa od psa in mačk! Če že pomivam kot obsedena, bi naj bile pa zverine vsaj pravilno prehranjene!
Lp, Breda
Hja, kaj pa vem…jest moji pikici dam rumenjak enkrat na teden,sadje ima zelo rada,zelenjavo tudi….tako da ne pretiravam z ničemer…..mamo pa potem probleme z briketi, ko se vsake toliko časa mal zmrduje…..he he, ko pa je toliko drugega dobrega…
….mleka ne dajem, ker za pse to menda ni primerno…..po moje pa ni nič narobe če se ga občasno malo da, pa da potem kužek nima težav in drisk….jaz ji raje dam malo jogurta 2x na teden…..
lp
Jaz dajem svojim psom redno enkrat tedensko rumenjak, mleko mladičku vsaki drugi dan malo (1 dcl), dvakrat tedensko dobijo skuto, pa sir. Nimajo nobenih težav, zato jim to ne omejujem.
Sicer jim enkrat tedensko skuham juho iz kosti in jim to dajem po obroku enkrat dnevno na dva dni. Pri zelenjavi se tudi dosti zmrdujejo, sadje imajo malo raje, no, ravno grozdje, ki naj ga ne bi jedli, pa lubenice, melone, hruške… Dokler je s prebavo OK, jim dajem. Sicer pa imam sama tudi zelo dobre izkušnje z EGO jogurtom.
Jaz dam Speli jajca 1-2x tedensko. Skuto pa je vsaj 5x na teden. No, obcasno jo zamenjam s kaksnim jogurtom, kefirjem, kislim mlekom, …
Ce po mleku nima driske, ji ga brez tezav lahko dajes. Ce imas moznost je najboljse kozje mleko, sicer pa polnomastno kravje – kakorkoli, samo ne redci ga. Drugace pa jaz Speli dajem se precej sadja (razen grozdja), trenutno dobiva za zajtrk kosmice, ce se ti ljubi igrat in packat, so odlicni tudi razni sadni in zelenjavni shakei …
m.