Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica Skupinski “chat” s primarno družino

Skupinski “chat” s primarno družino

Lep pozdrav!

Zanima me mnenje glede določenega primera skupinskega pogovora/”chata” na aplikacijah za sporočila (viber, whatsapp).

Kako gledate na primer, da recimo mama ustvari skupino, da je v stiku z otroci, ki so sicer odseljeni od doma, vendar vsi v radiju 100 kilometrov. Pa tudi vidijo se osebno enkrat na teden. In v tem pogovoru niso samo sporočila ob rojstnih dnevih ali kakšnih pomembnih dogovorih, ampak vsakodnevni raport kaj je kdo imel za kosilo, komu ne dela klima v avtu, kaj kdo počne čez dan, itd itd.

To je primer družine mojega partnerja. Meni osebno se zdi to držanje otrok na štriku oziroma pri kikli. In moram reči iskreno, da me počasi malo iritira. Kakšen čar imajo potem tedenska srečanja, če si vse napišejo že na dnevni bazi?

Pa tudi malo zgleda vse kot nekakšen codependency/enmeshment z mamine strani.

Prosim za mnenje.

Najlepša hvala!

Spoštovani,

namen vzgoje je, da starš otroka pripravi na samostojnost in za starša, da otroku dovoli odrasti in živeti svoje življenje. Skupinsko chatanje s primarno družino je nekakšno ohranjanje navezanosti s primarno družino, kar pa hromi kapacitete za povezanost sekundarne družine. Razumem, da vas to iritira, je pa vprašanje, če to moti tudi vašega partnerja.

Prekinitev simbioze s primarno družino se dostikrat ne zgodi samodejno. Strinjam se z vami, da vedenje partnerja nakazuje na nedokončano prekinitev simbioze. V praksi bi to pomenilo jasno definiranje in ščitenje svojih meja.

Pomembno se mi zdi poudariti, da je to naloga partnerja in ne vaša. To lahko stori takrat, ko in sploh če se za to odloči.

Lep pozdrav,
Nastja Dolinar

mag. Nastja Dolinar, specializantka psihoterapije | 041 455 272 | [email protected] | nastjadolinar.si

Dobro, ja je v napisanemu del resnice, ampak se ti ne zdi, da pretiravaš?

Eni imajo takšne skupine tudi s prijatelji, s katerimi se vidijo konec tedna, pa tam ne delaš drame. Mogoče so bolj ekstrovertirana familija in jim tako ustreza.

Ne vem, meni se zdi, da tudi malo pretiravaš, oziroma da iščeš probleme, kjer jih načeloma ni. Ali imata dober odnos, ipd.? Če je odgovor DA, potem pretiravaš in iščeš probleme kjer jih ni. Je pa zraven lahko tudi del tvoje potrebe po kontroli.

pa vsak teden se vidijo v živo, pa še vsakodnevni raport? Tudi meni bi bilo to odveč, saj nisem oseba, ki bi čisto vsak korak razlagala celi vasi. Najbolj bo pomagalo, če boš v to skupino začela vnašati kakšne neresnične informacije.

Meni se pa zdi lepo, da ohranja stik z družino. Kaj, bi jo zaradi tebe moral kar izbrisat?

Kot da bi pisala o moji znanki. Odvisnica od facebooka in mesengerja, ustvarja vsesorte skupine, plezalne, vrtnarske,… vem da ima vsaj eno tudi familijarno. Teži vsem naokoli, kdor se ji pusti. Jaz se gladko izbrišem, če me doda v kako skupino, odpišem ji samo ko me sprašuje kaj pametnega, ko pa poizveduje iz radovednosti jo ignoriram. S tem sem že precej zmanjšala njena javljanja, na začetku me je gnjavila po večkrat na dan. Če ji slučajno povem za kake plane, mi potem obvezno piše kako je bilo…seveda ni odgovora. Ne maram radovednežev. Si kar predstavljam kako so taki ljudje nadležni do svojih bližnjih. Je treba postaviti jasne meje. Jaz bi ji kar pričo vseh jasno in glasno povedala da je šla preko mej, zamera gor ali dol. Morda ti bo kdo od njenih še hvaležen, ker verjetno nisi edina, ki jo to moti.

Ne vidim težave, če se dnevno kaj napiše ali povpraša, tudi jaz imam s svojimi otroki in možem takšno povezavo pa zato nihče ne občuti neke obveze ali krivde.. če kdo kaj želi lahko napiše ali doda kakšno fotko…Če tvojemu fantu to ne vzame preveč časa in gre tukaj zgolj za tvoje lubosumje, po tem mogoče razmisli zakaj to škoduje vajini vezi, ker če ne škoduje vajini vezi, potem ne vidim smisla, da se v to sploh vpletaš. Mogoče s svojo primarno družino ustvari takšen chat, lahko je prav zabavno…

Mi imamo tudi “družinsko” viber skupino. Smo trije otroci, stari med 30 in 37, starša pa okoli 60. Vključeni sta tudi moji svakinji. V skupino si napišemo kdaj kakšno novico, včasih kakšno neumnost/foro, vabilo na nedeljsko kosilo, kakšno sliko, vprašanje, če gre kdo kaj v Ikeo ali kaj podobnega. Pride teden, ko ni nobenega sporočila, pride pa dan, ko prileti nekaj sporočil. Npr. Ko prispemo na dopust, pošljem sliko s pripisom: Mi pa že veselo uživamo:) Tako vedo, da smo srečno prispeli in je to to. Nimam občutka, da bi ta skupina koga obremenjevala, si ne poročamo vsak dan, kaj se nam je zgodilo, nam pa večkrat olajša komunikacijo. Brata imata mlajše otroke in ko pošlje kdo kakšno sliko (prvič na kolesu ali kaj podobnega) “lajkam” sliko, če imam čas, še zraven napišem “frajer” :))) in je to to!

Aja, pa tudi mi se po navadi zberemo približno 3 nedelje na mesec vsi skupaj na kosilu.

New Report

Close