skupina živil
LP!
Imam eno vprašanje kar se tiče skupina živil!
Obstajajo diete o ločevanju živil. Tam so beljakovine meso, sir, ml.izdelki, )
zakaj ne smeš piti mleka in kave na ta dan Ali pride do kakšne reakcije?
Potem smo pri OH kruh, riž, testenine, fižol
Zakaj se jih ločuje testenine za svoje saj so škrobne?
in riž, krompir za svojo skupino
Naj mi kdo to razloži
Ali se naj opredelim na samo proteine in OH
Ali na proteine, OH in škrob
Najlepša hvala!
Anja
Draga Anja,
na našem forumu ne razširjamo diet za hujšanje – prav obratno, pogovarjamo se, kako pomemno je redno in uravnoteženo hranjenje, ki ga človek lahko sprejme za svojega za vedno. In predvsem, kako pomembno je, lotiti se še drugih vprašanj in prepričanj, ki nas potiskajo v nezadovoljstvo s sabo in svojim telesom.
Danes raziskave kažejo, da hujša 80% žensk, večina teh ob povsem normalni telesni teži!!!
Marija Anderluh
Vaša prehranjenost je res tik nad ITT 30 kg/m2, ki predstavlja statistično okvirno mejo debelosti. Predvsem zaradi možnih posledic na telesnem zdravju in seveda tudi z namenom izboljšati svoje telesno počutje bi bilo znižanje telesne teže za nekaj kg verjetno koristno. Seveda je potrebno vedeti, da smo si po konstituciji različni, nagnjenost k močnejši konstituciji je lahko vidna tudi iz konstitucije vaših staršev. prav zato nekateri ljudje lažje vzdržujejo normalno telesno težo kot drugi. Zato je toliko bolj pomembno, da so naši cilji realni.
Kljub temu ostaja to, kar sem napisala v prejšnjem odgovoru. Način prehrane mora biti tak, da ga človek lahko vzdržuje brez pretiranih odpovedi na dolgi rok. Hitra in velika nihanja telesne teže so lahko nevarna in se jih pogosto hitreje doseže, dolgoročno pa lahko vodijo v še več nezadovoljstva s sabo in v resne telesne komplikacije.
Poskusite lahko s tem, da pregledate svoj jedilnik, morda si tudi zabeležite, kaj pojeste in potem preglejte, katero od stvari bi lahko zmanjšali, brez drastičnih odpovedovanj. Predvsem gre za hrano s čistimi OH – sladkorji in z veliko maščob.
Vsekakor se tudi temu ne odpovejte popolnoma. Morda bi bilo primerno, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom, v veliko pomoč pa vam je lahko tudi kdo od vaših bližnjih, ki vas bo razumel. Idealno bi bilo seveda posvetovanje s katerim od ustrezno izobraženim dietetikov, ki so pa na žalost pri nas redki.
In seveda, najti neko telesno aktivnost, ki vam bo v veselje.
Lep pozdrav,
marija Anderluh
Anja!
Pred leti sem jaz pri višini 166 cm tehtala 83 kilogramov, danes pa jih imam, pri isti višini seveda : ))), 56. Uspelo mi je, a težko. Kot je rekla gospa Marija, problem ni v samem hujšanju, problem je v vzdrževanju teže. Jaz sem najprej v skoraj enem letu prišla na 67 kilogramov, kar mi je uspelo z zmanjšanjem porcij za skoraj polovico, pa seveda s črtanjem kaloričnih bomb, ne sicer ravno 100 procentno. Pa začela sem se ukvarjati s športom. V primerjavi s 83 se mi je 67 kilogram zdelo super. Toda po nekaj letih se je začela pa kalvarija. Čeprav sem to težo uspela zadržati, kilogram gor, dol. Ne morem reči, kdaj se je točno začelo, verjetno že po faksu, če pa vprašam mojo sestro, že veliko prej, ko sem bila še v osnovni šoli. Nikoli nisem bila pri velikih jedcih, zgledala sem podhranjena, nobene stvari nisem marala, slabo mi je bilo že kot majhni deklici. Skorajda bi lahko rekla, da je zame bruhanje čisto nekaj samoumevnega, vsaj bilo je. Ne morem reči, da sem zadnjih deset kilogram zgubila na zdrav način. Zato, ker sem jih s stradanjem. Sicer pa je bruhanje povezano tako z bulimijo kot z anoreksijo. Ne vem, kam bi se dala. Prej med anoreksičen. Ni treba, da so te samo kost in koža, lahko zgledaš čisto normalno, pa si anoreksičen. Ljudje, ki me ne poznajo, ne vedo, koliko pregovarjanja je potrebnega, da pogoltnem kako malo bolj kalorično stvar, pregovarjanja same s seboj. Sem pa hvaležna za eno osebo v mojem življenju, ki mi stoji ob strani, ki ve, za kaj se gre, to je moja sestra. Ki ve vse o meni, kot tudi jaz o njej. Sva super par, ena bulimična, druga anoreksična, obe pa izgledava čisto normalni mladi ženski, ki si pač na skrivaj uničujeta zdravje. Ne vem, sem optimistka, vsaj kar se mene tiče, bruhala že celo večnost nisem, jem pa tudi vsaj 3x na dan. Zajtrk in kosilo sta kar obilna, zvečer pa največkrat jem samo sadje ali pa kak jogurt. Okej, nekam razpisala sem se. Hotela sem ti pa reči samo to, da pazi, kako se boš zadeve lotila. Kajti pri meni se je začelo vse precej nedolžno. Danes si pa nadvse želim, da bi imela kak kilogram več, pa da ne bi nikoli izkusila motenj hranjenja. Ki me bodo spremljale do konca življenja, na žalost. Ampak to je del mene…
Torej, pamet v roke in pošteno premisli, kako se boš zadeve lotila.
LP Loni
Locevanje zivil ali trennkost v nemscini(pri nas je bolj malo literature) pomeni, da locujes zivila mes beljakovinami, oglj, hidrati in nevtralnimi, kot si ze ugotovila. zadeva je sama po sebi super. to ni nikakrsna dieta, ampak nacin prehranjevanja. na zacetku sem imela malce problemov, ker sem morala nenehno kukati v seznam kam spada kaksno zivilo, zdaj pa gre kot po maslu, priskrbela sem si goro knjig, tako da je moj jedilnik zelo pester. tudi preko neta se najde kup receptov. pomembno je, da ob tej prehrani nisi lacen, nikoli nimas obcutka napihnjenosti in veliko pijes, jes 5 krat na dan. kava in ostale zadeve, ki so prepovedane, se bodisi ne dajo oredeliti ali pa zavirajo, otezkocajo prebavo. kava je dovoljena z dodatkom medu ali smetane. poskusi, ne bo ti zal. naj se dodam, da je bila to zame edina resitev, ki me je spravila iz grozljive bulimije. veliko uspeha.