škrtanje v križu
Sem 5 mesecev po porodu. Pred približno dvema mesecema so se začele težave s križem, ampak ne take tipične, kot sem jih že dvakrat v življenju imela, ko me je uščipnilo v križu in se nisem mogla premikat. Tokrat sem imela težave predvsem ponoči oz. ko je bilo treba vstat iz postelje, kot bi imela en krč (bila čisto trda v križu, pri premikanju oz. poskusu je bolelo) enostavno sem rabila ene 10 minut, da sem se ”ogrela”. Šele potem sem imela moč, da sem dvignila malega iz zibke. čez dan ni bilo nobenih problemov niti bolečin. ko sem bila pri zdravniku, mi je napisal naklofen in dovolil uporabo tensa, ki ga imam doma. Težave so se zdaj umirile.Od takrat pa sem pozorna, da mi pri razmigavanju poka v križu in ta občutek mi je neprijeten. ena takih vaj je npr. ko približam pokrčeno koleno in komolec, ampak s strani, torej odprto. Partner pravi, da mi to poka v kolkih, ampak jaz imam občutek, da mi v križu. Težava ni boleča, je pa neprijetna in ker traja že en mesec in kar ne mine, ne vem ali naj grem k zdravniku? Bi morda pomagala fizioterapija, ortoped? Približno dva meseca hodim enkrat na teden na aerobiko. Danes mi je ena rekla, da sem začela prehitro, da se medenica še ni spravila v red? Bi bil lahko to razlog?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor?
Biba
Pozdravljena Bina!
Vaše težave lahko izvirajo zaradi nestabilnosti hrbta, kar je po porodu pogosto zaradi hormonov (telo potrebuje 2 leti, da se spravi v stanje pred porodom) in/ali aktivacije trigger točk v mišicah, ki bi morale ponoči počivati pa ne morejo in so celo noč aktivne.
Svetujem vam, da obiščete fizioterapevta, ki obvlada trigger point terapijo, da vam sprosti mišice in pokaže vaje za globoko trebušno in globoke hrbtne mišice. Glede na vaše stanje, vam bo tudi lahko svetoval kako je z aerobiko.