škrtanje v kolenu
Pozdravljeni.
Zanima me, kaj je to narobe. v kolenu mi namreč škrta oz. se sliši kot nekakšno lomljenje, ko se npr. vsedem al hodim po stopnicah, počepnem. Vsake toliko me kolena (oba) tudi bolita, sploh če grem hitro hojo na bližnji hrib.
Zanima me, kaj mi je storiti? Hoji po stopnicah se ne morem odpovedati, ker stanujem v 4. nadstropju brez dvigala. Problem je moteč, sploh pa še bolj takrat, ko so prisotne bolečine.
Spoštovani,
po opisu gre zelo verjetno za okvare sklepnega hrustanca v pogačično stegneničnih delih Vaših kolen. Priporočam Vam, da se oglasite pri Vašem zdravniku, saj je potrebno ugotoviti, če je temu vzrok slab položaj pogačic.
Običajno se lahko takšne težave, če ni njihov vzrok izrazito slab položaj pogačice, rešujejo neoperativno (okrepitev štiriglave stegenske mišice, zmanjšanje obremenitev (NE sunkovite obremenitve skrčenega kolena) ter jemanje preparata, ki vsebuje vsaj 1500 mg glukozamin sulfata dnevno (le ta deluje na hrustanec zaščitno).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
G. Pilih. Najprej prav lep pozdrav. Ker sem ena vaših bivših pacientk, bi se vam najprej zahvalila za vse usluge-posege, ki ste jih opravili na mojem kolenu. vsa čast, da zraven prenatrpanega poklicnega urnika najdete čas še za ta vprašanja. Zanima pa me naslednje: moj mož (tudi vaš bivši pacient-zadovoljen) ima težave pri hoji. namreč velikokrat se mu koleno “zatakne”. Pri stopu na nogo sicer ne boli vendar koraka ne more popolnoma zaklučiti pri čemer ga pa zaboli. Ko se je zdravil pri vas ste mu sicer povedali, da ima že zelo uničen hrustanec. ali je to lahko zaradi tega? zanima me kolikšna je čakalna doba za pregled, seveda če še sploh ordinirate v SB Maribor. Ker pa sva bila z vašimi uslugami zadovoljna, bi se želel zdraviti pri vas. hvala in še veliko uspehov,
Spoštovana,
vzrokov za zatikanje kolena je veliko. Priporočam Vam pregled. Še delam tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Za pregled v moji ambulanti za poškodbe sklepov tam se lahko naročite vsak delovnik med 9.00 in 15.00 na telefonu 023211369. Mislim, da so še na voljo termini v mesecu septembru letos.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Se bila pri osebnem zdravniku, ki ni ugotovil nič. Mene pa še bolj boli.NApisal mi je edinole napotnico za slikanje, katere slike pa najbrž nič ne bodo pokazale…
Je pa rekel da je ta preparat z glukozamin sulfatom dosegljiv brez recepta… samo samoplačniško. Je to res??? Malo se mi je zdelo sumljivo, ker sem mu jaz pač povedala, kaj sem prebrala na internetu.
Hvala za odg.
Spoštovana,
glukozamin sulfat je v lekarnah res dosegljiv brez recepta. V vsakem primeru ga je treba plačati (tudi, če pridete z receptom).
Na rentgenskih slikah se lahko vidi napredovale spremembe, vendar tudi medsebojni položaj kosti, ki je za pravilno delovanje sklepa zelo pomemben.
Če se Vam bodo težave nadaljevale, priporočam pregled pri kirurgu ali ortopedu, ki bo na osnovi pregleda zelo verjetno predlagal še dodatne preiskave in/ali slikanja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni ponovno
Pred nekaj časa sem opisala težave po operaciji sprednjih vezi in miniskusa, ki so pa na srečo sedaj po dveh mesecih od operacije skoraj izzvenele. Se je pa pojavila nova zadeva in sicer pred nekje mesecem,…na katero sprva nisem bila pozorna in sicer mi v kolenu ob kakršnem koli krčenju zelo glasno “škrta”. Če recimo koleno pokrčim zelo počasi, je zvok prisoten ves čas krčenja. Bolečine ni nobene. Zvok je težko opisati. Na izvidu pred operacijo, ni bilo nikjer navedeno, da bi imela kakšno obrabo hrustanca in doktor je med samo operacijo rekel, da je hrustanec krasen. Ne vem ali je zadeva povazana z operacijo ali ne ampak je zelo moteča. Pri rednem pregledu pri doktorju po operaciji, ni bilo povedano nič uporabnega. Doktor je samo rekel, da ni nič takega,..da mogoče se je kak del hrustanca odlomil ali pa da se mogoče lahko zgodilo, da mi je preveč nategnil kito pri operaciji?! Da bodo tudi v toplicah znali povedati kako in kaj. No in zdaj sem v toplicah, kjer so nad tem vsi zelo začudeni in da nimajo nobenega takega primera po tovrstni operaciji in popolnoma nihče nima niti mnenja, kaj bi to lahko bilo. So pa vsi zelo razočarani nad takim stanjem noge, tudi mišični masi.
Vse ostalo se mi zdi dokaj dobro, krčenje čez 90%, bolečin v kolenu na splošno ni nekih. Vaje se izvajajo brez težav, tudi z večjimi obremenitvami,…hodim dejansko veliko, poleg tega vsaj 3 x na teden intenzivno brez težav plavam. Vaje s sobnim kolesom delam že z obremenitvijo in na splošno so po celotni nogi že spet vidne mišice ( dejansko že enako izrazite kot na drugi nogi ). Zato res ne razumem te splošne zaskrbljenosti nad mojo nogo. Meni je dejansko zelo moteče le tole “škrtanje”
Ali imaste mogoče kakšno mnenje, kaj bi lahko bilo in kaj storiti, ker več ne vem kaj naj si mislim?
Hvala ponovno
lp
Zelo verjetno gre za škrtanje v pogačično-stegneničnem (sprednjem) delu kolena, ki se lahko pojavi pri oslabitvi štiriglave stegenske mišice, do katere običajno pride po poškodbah in/ali operativnih posegih kolena.
Z okrepitvijo mišic bodo težave zelo verjetno izvenele, zakar pa boste potrebovala vsaj nekaj mesecev.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
živjo !
Jaz imam sledeči problem. Z bolečino v desni nogi se srečujem že nekaj časa. Vse se je začelo pred 1 letom, ko se mi je na nogometni tekmi desna noga zarotirala v levo stran. Takrat nisem slišal nobenega škrtanja in nisem občutil nikakeršnih bolečin. Po tekmi me je začela zategovati zadnja stran kolena. Nato se je po nekem času bolečina razširila tudi po mečih vse do podplata. Kjer zadnje čase občutim nekakšno špikanje in pekoč občutek v stopalu. Pred enim letom sem bil na ultrazvoku in pokazalo se je da imam natrgano mišico(notranjo stegnensko mišico, ki poteka od notranjega dela kolena do kolka-imenuje se sarturius).
Zaradi bolečin sem za nekaj časa prenehal s treningi, v upanju da bi se vse to izboljšalo. Po treh mesecih počitka mi je bilo bolje in spet sem začel treninrati. Zdaj že pol leta spet treniram in začele so se mi spet pojavljati bolečine( kot sem že zgoraj omenil v mečih in v podplatu). Zaradi bolečin sem se spet odpravil na pregled- ultrazvok.Sedaj se je pokazalo …(vam bom kar direktno prepisal ultrazvočni izvid)…V področju narastišča mišic semimembranosus in semitendinosus je 10 mm velika tekočinska kolekcija, katere rob ni doplersko aktiven…v kolenskem sklepu ni videti posebnosti, ob fleksiji kolena preko obeh omenjenih kit zdrsijo drobne zadebelitve v podkožju ki nimajo znakov vnetja in bi lahko bile podkožne brazgotine po stari poškodbi. v mečih ni strukturnih ali popoškodbenih nepravilnosti….v mišičju stopala ni znakov poškodb.
Čeprav je bil izvid videti dober, se jaz še vedno srečujem z bolečino v stopalu (špikanje, pekoč občutek in učasih tudi pekoč občutek v srednji stegenjski mišici-) občutim pa tudi premikanje kit v notranjem delu kolena ki se čuti kot rahlo škrtanje . Imel sem tudi terapije, ki so mi morda malo olajšale bolečino. Vendar ni še povsem uredu. Rad bi še vedno treniral, zato upam da mi boste vi znali svetovati kako in kaj naprej.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Bolečine lahko izvirajo v sami boleči okončini, lahko pa tudi višje, v hrbtenici.
Priporočam natančen pregled, saj je potrebno ugotiviti, od kje izvirajo bolečine. Iz navedb UZ preiskave to ni razvidno.
Glede na ugotovitve pregleda, se bomo nato lahko odločili o ustreznem zdravljenju.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
pred 12 leti sem imela operacijo (rekonstrukcijo ACL) in od takrat dalje sem se redno ukvarjala s športom. Pred kratkim pa sem na igrišču pri igranju nogometa s sinom, z isto nogo pri udarcu (brci) žoge zataknila za žico, ki je visela stran iz ograje in sem jo spregledala. Sprva se ni zdelo nič posebnega, vendar so se nato cez nekaj dni pojavile vedno večje težave, in sicer nekaj bolečin v kolenu in pokanje v njem pri hoji, pri že blagem počepu pa slišim škrtanje pod pogačico. Namen imam obiskati ortopeda in vse potrebne preiskave, vendar sem nestrpna in še vas sprašujem kaj lahko delam, da ne bom poslabšala stanja. Ali lahko hodim in ali naj ob tem šepam (da čim manj krčim koleno) ali naj poskusim hoditi normalno? Ali lahko vozim sobno kolo? Katerim gibom naj se nujno izogibam?
Spoštovani,
odsvetujem le tiste obremenitve, ki vam povzročajo bolečine. Priporočam čimprejšen obisk fizioterapevta, da vas nauči (ali da z njim obnovite) osnovnih vaj za razgibavanje kolena in za ohranjanje stegenskih mišic, ki jih priporočam nato redno izvajati do meje bolečine.
Prav tako priporočam, da čim prej opravite slikanje kolena z magnetno resonanco, nato pa pregled s posnetki ter izvidom.