Škropljenje paradižnika z mešanico vode in mleka
Pozdravljeni vrtičkarji,
Slišala sem, da je dobro škropiti sadike paradižnika z mešanico vode in mleka, pa me zanima:
– zakaj je takšno škropljenje koristno,
– v kakšnem razmerju je potrebno narediti mešanico vode in mleka,
– ali mora biti navadno mleko ali je lahko tudi alpsko,
– ali je potrebno mlade sadike paradižnika s to mešanico poškropiti že pred sajenjem v vrt in
– kolikokrat je čez poletje potrebno paradižnik s tem poškropiti?
Dobrodošel bo vsakršen dober nasvet!
Hvala in lep pozdrav, Ana.
Mleko uporabljamo pri zatiranju glivic plesnivk in celo uši. Uporabimo polnomastno, če je le mogoče nepasterizirano mleko in ga zmešamo z vodo v razmerju 1:1. Domače polnomastno mleko pa lahko mešamo 3:7(mleko:voda). Uporabna je tudi sirotka. Za paradižnik paprike, jajčevec in kumare lahko namesto vode uporabimo kamilični čaj. Redno škropimo: enkrat na teden ali celo pogosteje v času, ko je nevarnost za plesni na rastlinah največja. Škropimo tudi fižol, ko se pojavijo fižolove uši. (iz knjige Miše Pušenjak ZELENJAVNI VRT – PRIPOROČAM)