Najdi forum

škrob ali o.h.

kaj je manj škodljivo pri hujšanju? Škrob ali o.h.?

OH-ogljikovi hidrati -med katere spada tudi škrob, sladkor kristalni,glukoza in fruktoza iz sadja……najboljše za organizem, ki ti da skoraj takojšnjo energijo so OH iz svežega sladkega sadja…izguba je minimalna samo 10% in organizem glukozo in fruktozo sprejme skoraj takoj……najbolj škodljiv je beli sladkor, bela moka, ker sta ti dve živili osiromašeni-prečiščeni in ne vsebijejo vseh elementov kot jih najdemo npr. v zrnu pšenice, ali sladkorne pese…in ker jih ne najdemo (ker sta prečiščeni) se ne moreta v celoti resorbirati in sta za telo škodljivi v tem smislu, da nam zakisata kri, da se nam odlagata po telesu v obliki maščevja (ker se OH spremeni v mast) ….skratka za telo predstavljata tujek…..pri hujšanju ti priporočam uživanje čim več svežega sladkega sadja in malo zelenjave in oreščkov..o tem sem že pisal na tem forumu, malo pobrskaj pa boš našla, če pa te kaj konkretnega zanima pa vprašaj…..

jože

hm, sama sem kljub temu mnenja, da se uživa škrob, ki je mimogrede polisaharid in se (ko telo postopoma presnavlja) sladkor v krvi dvigne bolj počasi in ni tistih hitrih skokov, ki zahtevajo za izravnavo precej inzulina kot pa sadje, ki je pretežno iz enostavnih sladkorjev, ki jih telo hitro prebavi.

Polnozrnate zadeve, ki imajo precej balastnih snovi, so najboljše… (ajdova kaša, ovsena kaša, rženi kruh….in podobno). Ah, pa veliko zelenjave in občasno tudi sadja.

To je samo moje mnenje.

Velik del škrobnih jedi ima zelo visok GI in močno vpliva na dvig inzulina. Mnoge celo več kot namizni sladkor. Npr. Krompir.
Velikokrat slišiš zmotno mišljenje, da nekaj nima takega vpliva na inzulin ker je sestavljeno iz verige sladkorjev. (POLISAHARID)

Sadje v povprečju nima visokega GI in ne vpliva toliko na inzulin. Razlog leži v tem ker vsebuje fruktozo, ki ima zelo nizek GI, vendar druge negativne vplive.

Moje priporočilo: Čim več zelenjave in nekaj drugih oh z veliko vlaknin (ovseni kosmiči). Ter kakšen sadež na dan.

www.maxximum-portal.com

no Betty, sedaj se pa odloči če se moreš…..najboljše je, da sama preizkusiš vse tri metode, vsako po 3 tedne in se tehtaš…..potem pa poročaj…..;-))..

jože

Ja , hvala vsem za odgovore. Bomo preizkusili, videli in javili.

Sedaj pa res ne vem več kaj je res in kaj ne. Ti govoriš, naj pri hujšanju uživamo čim več svežega sadja na primer Oliver je proti sadju in za veloko zelenjave. Ne vem mislim, da se tu na tem forumu vsak dela grozno pametnega, kar se pa rsnično znanja tiče je pa poden.

Darja

Če tehtnica pokaže manj kg, to še ne pomeni, da je šlo za izgubo maščobe.

jaz se nimam kaj pametnega delat…me itak nihče ne pozna, tako da mi to ne bi prineslo kakšne točke kje…..pomagam pa rad in tudi si odgovorov ne izmišljam tako kot nekateri…..

jože

Da še jaz pristavim svoje mnenje …

Škrob je vrsta OH. Torej, “vprašanje, kaj je manj škodljivo, škrob ali OH” ni smiselno

j00re, tole okrog beljakovin seveda ni res….vsem nam je znan podatek, da vsako živo bitje (človek in živali) od rosjtva do podvojitve svoje teže pije izključno samo materino mleko (poudarjam SUROVO MLEKO), ki vsebuje cca. 2 gr beljakovin ….torej dojenček pije samo mleko z vsebnostjo 2 gr beljakovin in podvoji svojo težo v cca. 6 mesecih….in to predvsem zato, ker pije SUROVO MLEKO in beljakovine v surovem mleku se skoraj 100% resorbirajo v kri in potem dalje….pri kuhani hrani (mleko ,meso,fižol itd) se beljakovine resorbirajo največ 30%, vse ostalo gre na drek in kar je še slabše se odlaga kot anorganske snovi povsod po telesu….znano in dokazano je, da PRESNOJEDCI (ki to so že najmanj 5 in več let) ne potrebujejo toliko beljakovin kot jih priporoča uradno “zdravstvo”…..okrog 60 do 100 gr dnevno….seveda jih človek, ki uživa kuhano hrano toliko potrebuje, ker jih oragnizem resorbira samo slabih 30% in še to nekvalitetnih….le kako krava, ki uživa samo travo zrase v takšno gmoto in od kje dobi beljakovine, da ima takšne mišice, ali pa slon-največje zemeljsko bitje in najmočnejše z nabolj razvitimi mišicami in uživa samo surove rastline….ravno zato, ker iz surove hrane vsako živo bitje potegne največ, ker je v naravni živi obliki in ne mrtvi, kot je mrtva kuhana hrana….seveda je lahko kuhana hrana zelo okusna in se ji je težko odreči in ne nazadnje bi prišlo tudi do velikih sprememb v gospodarstvu in kmetijstvu, če bi vsi ljudje začeli zdravo uživati surovo hrano, saj bi vsa prehrambena industrija ostala brez dela in delavci brez plač….zato tudi uradna svetovna politika nič ne stori, da bi v tem smislu kaj storila in tudi uradna medicina ravno iz teh “vladnih” razlogov nič ne stori in nič ne pove po pravici in bolne prenažrte s kuhano hrano- paciente futrajo z čedalje bolj strupenimi “zdravili” ki samo potuhnejo bolezen, ki kasneje preraste v kronično bolezen…..in veliki zdravniki se tega še kako zavedajo, ampak “ne smejo” zdraviti po svojem prepričanju…..naslednje dejstvo pa je, da se telo čisti in v vsakodnevni fazi čiščenja vse odpadne beljakovine predela “človeški stroj” nazaj v aminokisline in jih vgradi v mišice…ravno zaradi tega pojava, človek dejansko ne porebuje takšnega vnosa beljakovin kot ga priporoča uradna svetovna znanost…..tudi larifari o vitaminu B12 je ogromno govora, če ne boš jedel mesa boš zbolel itd…le od kje dobijo vse živali vitamin B12, ki se kasneje pojavi v živalskem mesu, katerega tako priporočajo….in živali jedo samo rastlinsko hrano od katere nikoli ne zbolijo….zbolijo samo tiste živali, ki jih človek uničuje in nasilno hrani z razno (krave) kostno moko ki je termično obdelana in za žival itak neprimerna, zato so se zgodile nore krave…kasneje ko se je človeku to že maščevalo, so prepovedali živalim dajati termično obdelano hrano, ker so živali zbolevale in umirale….na človeka pa nihče ne pomisli v tem smislu , seveda saj imamo zadaj ogromne gigante-FARMACIJO, ki na račun tega služi in kuje ogromne dobičke…..sicer pa vsak je svojega telesa gospodar in uživa kar mu paše, ne da bi pomislil kaj je dobro zanj…..

jože

Jože
Ne želim tvojim trditvam nasprotovati. Saj tudi sama poznam vse te knjige iz katerih črpaš svoje odgovore, nekaj let sem članica društva Preporod, bila sem kar na nekaj predavanjih, itd. Poskušala sem tudi sama kakšen mesec s presno hrano. Še vedno pa me vse te stvari begajo. Ko se mi pojavi neka težava, se bojim, da je vzrok hrans, ne pa čiščenje, itd.
Npr. človekova življenska doba je cca 70, 80 let, pa je še vel čil, pogosto zdrav, krave pa ne vem koliko časa živijo, vendar toliko gotovo ne. Zakaj se sprašujem?
Večkrat sem že brala, da je moral kdo zaradi vitamina B 12 celo življenje dobivati injekcije? Zakaj, če je vse dobil s sadjem in zelenjavo, oreški?

Enostavno si na taka vprašanja ne znam odgovorit. Tudi sama sebe bi rada prepričala, da je to pravi način, saj tudi osebno poznam gospo, ki si je zdravje popravila s presno hrano.
Morda mi boš lahko pomagal, da se opogumim in vstrajam.

BLANKA, vedno več je ljudi, ki razmišljajo-da razmišljajo, da je z njihovo prehrano nekaj narobe….da zdravniki bolezni ne pozdravijo, ampak samo potlačijo in kasneje privre na dan lahko tudi kot kronično obolenje…zato si ljudje pomagajo na različne načine in tu preberejo nekaj, tam pa spet nekaj in potem se odločijo za neko varianto, neko “vegetarijanstvo”, ki ni ne tič ne miš…..vegetarijanci, ki uživajo mrtvo kuhano brezmesno hrano, niso za sebe naredili skoraj nič……bledi, izmozgani,živčni hodijo okrog in stresajo jezo vsevprek….in vsem brezmesnim jedcem delajo medvedjo uslugo……jaz poznam kar nekaj presnojedcev, ki so to že veliko let nekateri 10 in več in so popolnoma zdravi, pomembo je, da zaužijemo ČIMVEČ sorove hrane, ČIMVEČ….če se nekaterim kuhanim,pečenim jedem ne moreš upreti, jih raje pojej, kot da bi trpela tvoja psiha…..sama si prebrala vse te knjige in prišla do spoznanja, da tudi krava ne je mesa, pa ima v svojem telesu-mesu vse polno vitamina B12, ravno tako vse druge živali, ki se prehranjujejo z rastlinami, ravno tako opice, ki uživajo sadje……..mislim da te ni treba še enkrat prepričevati….dokazi so ljudje, ki takšno hrano uživajo, uradna medicina pa zaenkrat molči in ne reče ne mu , ne bu……
kar pa se tiče vitamina B12, pa samo še tole…ta vitamin proizvajajo določena bakterije v črevesju, tudi pri človeku…..človek ima tega vitamina na zalogi približno za 5,ali 6 let, ker je poraba zelo majhna….in ko se nekdo odloči, da bo jedel samo presno hrano, se mu s presno hrano in občasnim postom (ki pri presnojedcih niti niso potrebni) popolnoma očisti črevo…in takšno očiščeno črevo čisto drugače resorbira…in kaj se dogaja z vitaminom B12, ki se nahaja v črevesju se ne ve, dejstvo je le, da presnojedcem tega vitamina ne manjka, nimajo simptomov pomanjkanja…

jože

Ja, res je krava zrasla in je velika, samo jaz mislim, da to ne zato, ker ima zadost vitamina B 12 (saj ne vem, če delajo take preiskave pri njih) ampak, ker ima to v “genih”.
Da imamo zaloge vitamina za 5, 6 let – kaj pa potem? Pa kaj je bilo vzrok, da so nekateri morali dobivati injekcije?
Tisti, ki se tako prehranjujejo npr. 10 let – ali so se res povsem brez – ali so delali tudi kompromise npr. z mesom?
Predvidevam, da si član društva, včeraj smo prejeli knjižico in je v njej tudi primer, da se tudi po štiriih letih presne hrane ni črevesje povsem očistilo, ampak šele na izpiranju.
Najlaže se držiš te hrane, če uživaš mono obroke, vem, da so nekateri tudi po cel mesec uživali le eno vrsto npr. kaki. Ali ne pride do pomanjkanja česa v organizmu?

Ne vem od kdaj smo ljudje po presnovi podobni kravam. ??? Ce mene vprasa mogoce je nekaj na tem da je presna hrana nekaj posebnega vendar po mojem totaln extrem. Zdrava uravnotezena prehrana je po mojem cisto dovolj. Ne vem zakaj potem presnojedci ne zivijo ne vem koliko dlje ko ostali ljudje – njihovo telo je v konstantnem sparovnem nacinu in porablja samo sebe da se obnavlja – kar za moje pojme sploh ni dobro. Mrtva hrana ki jo ti omenjas kaj ti jes cebulo zivo – ? takrat ko se raste v zemlji? Ali paradiznik jes iz stebla in ga ne utrgas? Ne razumem ravno teh stvari najbolj ker niso najbolj logice. Ce tebi tako pase potem to nadaljuj vendar za moje pojme presnojedstvo ni clovesko naravno – saj je clovek od nekdaj lovil – zato se mu je tudi zravnala hrbtenica da je v stepi lahko videl preko trave kje je zival katero je lovil. Prav tako ne vem zakaj nebi clovek uzival stvari kot so mleko in jajca.

Zdrava mera vsega in pa dovolj rekreacije in clovek lahko zivi zelo dolgo.

Pa se to ponavadi presnojedci niso ravno najbolj aktivni ljudje – ker niti nimajo neke konkretne energije in sredstev za regeneracijo svojega telesa.

Kot recem nic nimam proti vendar se mi sploh ne zdi najboljsa izbira.

LP Oliver

Oliver, tvoje mnenje seveda že poznam in sem pričakovala tak odziv. Mislim, da pa presnojedstvo oz. ljudi, ki se tako hranijo premalo poznaš. Jaz jih kar nekaj poznam, tudi osebno in vsi ti ljudje se ogromno gibljejo. S tem ne mislim le na fitnes. Ogromno hodijo v hribe, tečejo, kolesarijo, plavajo.

Js ne poznam nobenega presnojedca.

Poznam pa nakaj ljudi – zensk ki so pripravljene it v totalne extreme samo da se nebi rable kej gibat.

Me pa prav zanima koliko se kej gibljejo – poznam edino smiljana morija – sam nisem ziher ce je vege ali presnojedec – lani sm ga spoznal v fitnesu pa se ne spomnem vec – smo pa debatirali o teh stvareh.

LP Oliver

Jože.

1 mesec star dojenček, težak slabih 5kg (4.76), zaužije v povprečju ~800g materinega mleka dnevno, kar znese za 10.8g beljakovin (materino mleko vsebuje torej ~1.36g beljakovin na 100g, preračunano glede na vsebnost dušika, drugače okoli 1.2g). Vnos beljakovin na kg telesne teže je torej 2.26g, primerjalno torej toliko, kot jih zaužije povprečen bodybuilder. (Heinig 1993)

Če vzamem za primer 70kg težkega presnojedca, ki zaužije manj kot 60g beljakovin dnevno, to pomeni, da je njegov vnos manj kot 0.85g na kg telesne teže. Torej, 1 mesec star dojenček poje najmanj 2.6 krat več beljakovin glede na lastno težo.

Dojenček v svojih 6 mesecih (~180 dni) življenja zaužije okoli 860kg materinega mleka. Ta količina vsebuje dobrih 10kg beljakovin, več kot povprečen 6 mesečni otrok tehta.

Izgleda, da je tvoj primer z dojenčkom slab argument. Dojenčki, za svojo težo, zaužijejo ogromno beljakovin.
—————————

Glede absorbcije beljakovin. Prebavni trakt normalnega človeka absorbira v povprečju nad 90% zaužitih beljakovin (mleko npr. 95%).

Koliko jih pa lahko izkoristi (po absorbciji) je odvisno od njihove aminokislinske sestave. Najbolj ugodno sestavo imajo beljakovine živalskega izvora – torej se tudi najbolje izkoristijo.

S kombiniranjem rastlinskih beljakovin (npr. žitaric s stročnicami) se izboljša njihova skupna uporabnost.

Na splošno pa imajo rastlinske beljakovine slabšo uporabnost kot živalske.

Glede na to, da je presnojedec veliko bolj omejen v izbiri živil, je verjetnost, da bo užival beljakovine iz manj kvalitetnih virov, višja. Torej, presnojedci potrebujejo kvečjemu več beljakovin, kot tisti, ki uživajo npr. meso, jajca, ipd.
—————————

Jože, a želiš reči, da krava ali slon krši fizikalne zakone? Vsekakor krava ali slon poje najmanj toliko beljakovin ali še bolje – dušika (sestavni del aminokislin), da lahko pridobi vso tisto glomazno mišično maso. Vsekakor tudi ne gre primerjati presnove krave ali slona s presnovo človeka, najmanj že zaradi specifične potrebe po določenih aminokislinah.

Ne vem zakaj človeka ne primerjaš kar s travo na travniku … ?

No, za zanimivost pa naj le povem, da afriški slon poje okoli 250kg hrane dnevno. Na njegov jedilnik spada predvsem trava. Če ima tista trava okoli 4% beljakovin (20% v 20% suhe snovi), pomeni, da slon, ki tehta tudi do 6000kg, dnevo zaužije 10kg beljakovin! Torej 1.6g na kilogram telesne teže.

(Kot presnojedec pa vseeno sprosti okoli 2000l metana dnevno – izgleda, da je idologija slonov naravnana po principu “prvo zdravje, potem pa olika” …)
—————————-

Človeško telo res reciklira lastne beljakovine, vendar ta proces ne deluje s 100 odstotno učinkovitostjo (max. 90%). T.i. bilančni minimum je med 30 in 40g beljakovin dnevno (toliko jih telo kljub reciklaži izgubi) – ampak to zagotavlja zgolj preživetje. Obstaja pa tudi t.i. funkcionalni minimum, ki je pa okoli 70g beljakovin dnevno (za 70kg človeka), ki zagotavlja tudi neko minimalno telesno funkcionalnost.

Športnikov funkcionalni minimum je pa pravgotovo višji, zaradi večje “obrabe” telesnih beljakovin in hkrati tudi za material, ki je potreben za določene adaptacije, ki se jih s treningom ravno želi doseči.
—————————-

Strinjam se, da prekomerno dolgotrajno kuhanje, pečenje, segrevanje hrane na splošno, poslabša kvaliteto beljakovin, zmanjša vsebnost vitaminov in celo povzroča nastanek organizmu škodljivih snovi.

Koliko česa se uniči, lahko vsak preveri v bazi živil, ki se nahaja na internetu (), tako, da primerja presno verzijo živila s kuhano.

Kuhanje pa po drugi strani omogoči boljšo prebavljivost in s tem absorbcijo, saj razrahlja celulozo, tako, da postane škrob v rastlinskih živilih bolje dostopen za prebavne sokove. Pravtako kuhanje uniči določene strupene proteine, ki ovirajo encime pri prebavi beljakovin (npr. soja). Nenazadnje kuhanje koristi tudi za sterilizacijo živil.

Mislim, da je kompromis med plusi in minusi optimalen. Kar svetuješ ti je skrajnost. Na ta način si maksimiziral določene pluse, ampak na žalost tudi minuse.
————————–

V osnovi se seveda glede priporočila strinjam … le kot info:

GI ni direktno povezan z dvigom inzulina. GI govori samo o tem koliko se dvigne nivo *glukoze* po zaužitju določenega živila.

Beljakovine imajo praktično GI nič – logično, saj vsebujejo samo sledi glukoze. Dvig inzulina po zaužitju samo beljakovinskega živila (npr. govedina, sir, ribe) pa lahko preseže nivo inzulina, ki ga povzroči naprimer jed iz žitaric (kot npr. kuhani ovseni kosmiči).

“GI-jevska” logika bi pravtako narekovala, da GI škrobnatih živil znižamo z dodatkom beljakovin. Inzulinska logika pa pravi, da bo količina inzulina poskočila še mnogo višje.

Na splošno je zmotno mišljenje to, da GI govori o tem koliko inzulina se bo sprostilo. Ni takšne linearne povezave.

New Report

Close