Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Škrlatinka pri odraslih

Škrlatinka pri odraslih

Na začetku lep pozdrav!
Imam dva otroka – dvojčka, stara dve leti in 4 mesece. Pred približno enim mesecem je sin dobil škrlatinko, kakšnih posebnih kožnih sprememb ni bilo, bila je le huda angina. Čez teden dni se je to ponovilo pri hčerki, vendar zanjo niso rekli, da ima škrlatinko, pač pa angino. Oba sta dobila antibiotike. Pred 10 dnevi pa je zbolel tudi mož – začelo se je z mrzlico, a ni bilo vročine, bolečinami v mišicah, grlo ga je zelo bolelo, šel je k zdravniku in dobil antibiotike Macropen – za 5 dni. Povedal je, da je sin imel škrlatinko, vendar zdravnik ni upošteval možnosti, da bi to bila škrlatinka. Dan pred kontrolo so se mu na koži po obrazu in vratu ter delu prsi pojavili rdeči madeži. Jezik je bil ob robovih zelo naguban. Zdaj so rdeči madeži začeli izginjati in na teh mestih se mu koža zelo lušči. Je možno, da je to škrlatinka? Moram še povedati, da še vedno ni čisto v redu, grlo ga še vedno malo boli, vsaka jed mu je brez pravega okusa.
Hvala za pomoč!

Spoštovani!

Po vašem pripovedovanju sodeč, je vaš mož prav tako imel škrlatinko. Zdravila so bila ustrezna, ker je imel ob pregledu pri zdravniku verjetno znake angine. Streptokok se namreč zelo hitro prenaša v družini, ker se poljubljamo, uporabljamo že uporabljen pribor ipd. Ko se bo pozdravil, bo stanje spet normalno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni. Moj otrok je bil ravnokar diagnosticiran s škrlatinko. Če jo še nisem prebolela, je verjetnost, da zbolim takoj, 100 % ali tudi ni nujno, da jo dobim? Oziroma, da pride samo v obliki angine?

Spoštovani!

Možnost okužbe je le malo večja, kot če bi imel otrok angino. torej, lahko zbolite, ali ne, lahko v oblik iangine, manj verejto s škraltinko – lahk opa tudi s šenom, tj. streptkoknim vnetjem kože. Počakajte, pa boste videli. Rakužujte si roke, prede se dotikate lastnih sluznic.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close