škrlatinka
Pozdravljeni!
Z sinom sma bila 2 dni hospitalizirana zaradi bruhanja in driske. V bolnišnici je dobil infuzijo ter hidratacijsko tekočino te kapljice waya, ki jih morama jemati še nekaj dni. Isti dan (včeraj), ko sma prišla iz bolnišnice je dobil okoli vratu, pod pazduho, v dimljah in malo po trebuščku rdeče pikice (osip). danes sm bila pri pediatrinji, ki je naredila krvno sliko ter povedala, da je to viroza (to sem že vedela) in da je to virusni izpuščaj. Vprašala sem, ali je možno da bi bila to škrlatinka in je rekla, da ne. Ni pa želela napraviti bris žrela. Sin nima temperature, le en dan je imel 37,3, prav tako nima vnetega grla, ne malinastega jezika…Pojavile pa so se zdaj še pikice v zgibih pod kolenom in še malo bolj pod pazduho. Skrbi me ,da bi vendarle bila škrlatinka, pa je ne bi zdravili. Je to možno?
Najlepša hvala za Vaš odgovovor in lep pozdrav.
Nives
Pozdravljeni,
mislim, da vsi pediatri poznamo značilen posip, ki spremlja škrlatinko. Poleg tega je običajno del bolezni, ki ji rečemo škrlatinka gnojna angina, visoka telesna temperatura (običajno več, kot 38,00 stopinj C), izguba apetita in boleče požiranje. Seveda so pri otrocih posamezni simptomi in znaki lahko slabo izraženi in včasih diagnoza ni enostavna večinoma pa je! Če bo posip vztrajal in otrok ne bo boljši (visoka temperatura, boleče požiranje ob slabem apetitu) vam svetujem, da se vrnete do svoje pediatrinje sicer pa se ne sekirate preveč.
Lep pozdrav Igor
pozdravljeni,imam hcerko staro 2 leti,dobila je rdece pikice najprej na obrazu,nato po celem telesu,jezicek je ves v pikicah,bruha ne vrocine tudi nima,mo bile pri zdravniku,vendar ni naredil bris zrelaa da bi potrdil da je skrlatinka,ampak samo pregledal in prepisal ospen,ker je mozno da je skrlatinka,zanima me koliko casa po ospenu naj bi pikice zginile
Pozdravljeni,
žal sem bil na dopustu in odgovor ni najhitrejši. V primeru Streptokokne okužbe za kar pri škrlatinki gre antibiotik deluje praviloma dokaj hitro. To pomeni da ponavadi vročina pade v dveh dneh, bolečine v žrelu popostijo v dveh do treh dneh, spremembe po koži pa lahko trajajo nekaj dalj. Lahko se cela koža, kjer so spremembe bile nežno zlušči. Spremembe na jeziku, ki jih opisujemo kot malinast jezik pa lahko trajajo tudi dalj časa po okužbi (tudi mesec dni). Je pa škrlatinka toliko pogosta bolezen, da jo zdravniki praviloma spoznamo dokaj enostavno in v primeru značilnih znakov in simptomov tudi sam ne delam hitrega strep testa, ker preiskava vseeno nekaj stane in je v takem primeru nepotrebna.
Lep pozdrav Igor
Pozdravljeni sem zelo zaskrbljena otrok je v ponedeljek zjutraj imeu posip po hrbtu in trebuhu ni imel nič vročine. v torek popovdne smo bili pri zdravniku in so rekli da je škrlatinka sedaj me pa zanima otrok je biu v ponedeljek in torek dosti aktiven kolo,hoja in tek na internetu sem pa potem brala da bi otrok morau strogo počivati ker so lahko pozni zapleti in me zanima če to drži ali je možno da bomo imeli pozne zaplete zelo me je strah. Gre se pa za dve in pol leta starega otroka…hvala za odgovor…zaskrbljena
Pozdravljeni,
mislim da ni nobene potrebe za zaskrbljenost. Sam sem že kar nekaj časa pediater pa hudega zapleta po preboleli škrlatinki nisem videl. Pomembno je, da otrok jemlje pravi antibiotik, v pravem odmerku 10 dni. Kar se aktivnosti tiče, je pri otrocih težko predpisati mirovanje, ker otroci, ko so vsaj približno zdravi začnejo divjati po svojih običajnih poteh.
Torej antibiotik je potrebno pravilno jemati in bo vse O.K.
Igor
Pozdravljeni.
Hčerka (3 leta) preboleva škrlatinko. Vsi tipični znaki, “šolski potek” bi lahko rekli. Dobila je Ospen za 10 dni, stanje se počasi izboljšuje.
Sin (18m) pa je imel 7 dni nazaj laringitis, čez 2 dni je bil ok, brez vročine, razvil se je bronhiolitis (ki ga ima ponavadi brez vročine), dajala sva Ventolin (saturacija bila 92-93, z Ventolinom na 4h pa prišla do 96). Včeraj je bil zelo dober, saturacija (na 6h 2 vpiha Ventolina) pred Ventolinom tudi 97. Mislila sem da smo proti koncu. To noč nenadoma zakuhal z visoko vročino, slabo dihal (saturacija 90-91), takoj sem dala Ventolin, Calpol. Prav tako je začel krvaveti iz nosu.
Po 1,5h pri dežurnemu saturacija 93-95, nizka vročina. Naredili bris zaradi suma na škrlatinko – negativen, in spet bova dajala Ventolin na 4h (čeprav zdravnica ni bila takšnega mnenja, vendar svojega otroka malo bolje poznam kot ona).
Na kaj naj bom pozorna pri sinu – čakamo pikice ali kako?
Zanima me, ali je antibiotik pri škrlatinki nujen? Dežurna zdravnica je bila mnenja, da se ga pri škrlatinki ne daje, zato da lahko otrok imunost razvije. Jaz pa kolikor vem, je antibiotik zaradi morebitnih zapletov pri škrlatinki kar dobrodošel…Prosim še za vaše mnenje?
Hvala, lp
Pozdravljeni,
vaš sin zelo verjetno preboleva spet neko novo virozo in ob tem poslabšanje stanja na pljučih. Če je bil bris in hiti test za streptokoka negativen to z veliko verjetnostjo izključuje streptokokno okužbo. Pozorni pa bodite, če bo temperatura trajala več dni, posip se najprej pojavi v pregibih (pazduhi, dimljah), kasneje po obrazu vratu trupu, je droban rdeč, ne srbi. Prav tako je lahko znak okužbe poslabšanje apetita, boleče požiranje. Kar se tiče Ventolina bi ga sam nedvomno dajal, če otrok pospešeno in težje diha. Krvavitev iz nosu se je verjetno pojavila zaradi vnete nosne sluznice ob okužbi.
Ob sumu ali diagnozi Streptokokna okužba (kar škrlatinka je) je zdravljenje s penicilinom nujno, kot ste že sami napisali, zaradi izogibanja zapletom po preboleli okužbi! Skoraj ne morem verjeti, da ob diagnozi škrlatinka otrok ne bi dobil antibiotika.Je pa negativen bris omogočil zdravnici, da počaka in vidi ali se bo bolezen mogoče še razvila (tudi brisi so lahko lažno negativni).
Upam, da vas nisem zmedel in vas lepo pozdravljam.
Igor
Hvala za vaš odgovor.
Imam samo še eno vprašanje: kako dolgo lahko traja povišana TT pri škrlatinki? Hčerka je v torek zjutraj zakuhala, tako da ima sedaj 4.dan visoko vročino (nad 38.5 in zbijamo s Calpolom 10ml na 8h približno). Drugi dan je imela celo 40. Skrbi me, da bi morala vročina že malo bolj pasti recimo danes ko je 4.dan…prav tako ima gnojni izcedek iz nosu (2.dan), kot da je še prehlad zraven.
Hvala,
Lp
Pozdravljeni še enkrat!
Pri veliki večini otrok,ki prebolevajo škrlatinko temperatura pade po dveh do treh dneh jemanja antibiotika. Pri vaši hčeri je možno, da je poleg škrlatinke staknila še kak virus, saj nahod ni običajen med prebolevanjem škrlatinke. Torej to kar se dogaja pri vaši hčeri, spoh če temperatura ne bo padla danes, ko je četrti dan, ni povsem običajno. Lahko preboleva dve živalici naenkrat (streptokokno škrlatinko in x virus). Pomembno je, da pije dosti tekočine, da nadzorujete temperaturo in blažite morebitne bolečine. In upam, da bo hitro minilo. Antibiotik pa je potrebno jemati 10 dni. In če je tudi sicer vsaj približno normalno razpoložena se ne sekirajte preveč.
Bodite hitro zdravi vam želim Igor
Pozdravljeni
Sin (12 mesecev) je imel v sredo in četrtek vročino, tam med 38 in 40. V petek zjutraj se je zbudil brez vročine. V soboto sem po njegovem telesu opazila izpuščaje najprej pod pasom, na dimljah, kasneje po sprednjem delu tesela, po hrbtu, za ušesi, sedaj še po obrazu in ritki. Začel je malce šmrkati in kašljati. Zanima me, ali je možno, da je to škrlatinka? Ali so to bolj znaki, ki opisujejo 6 otroško bolezen? Kako se izpuščaj pri škrlatinki razlikuje od izpuščaja pri 6 otroški bolezni? Po kolikem času izpuščaj pri 6 otr. bolezni mine? Ali naj obiščemo zdravnika? Naj omenim, da je fant zelo nerazpoložen, jokav in zaspan… Me že kar malce skrbi, kaj bi to bilo.
Najlepše se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor
Za 6.inf.bolezen je značilna 2-3 dnevno temperatura in med ali po padcu vročine se pojavi izpuščaj. Otrok je med vročino zelo siten, nerazpoložen, nemirno spi.
Škrlatinka je angina z izpuščajem, torej otrok v tej starosti ima običajno visoko vročino, izpuščaj je značilen v dimljah, pod pazduho (v kožnih gubah), ne pa na licu (kjer pa vidimo rdečino) in ima angino (rdeče mandlje ter tipno povečane in boleče vratne bezgavke).
Vsekakro morate na pregled jutri, če ima otrok še vročino, kajti to bi nakazovalo, da ne gre za 6. inf.bolezen.
Bom kar tukaj postavila vprašanje… Sin (6let) je marca letos marca je zbolel za skrlatinko… Isti dan smo zaradi nezmožnosti poziranja in visoke temperature odšli k pediatru, dobil je tudi posip okrog vratu bris zrela je bil pozitiven. Jemal je Ospen 5 ml na 8 Ur(3steklenicke). Po mesecu in pol je spet zbolel za gnojno angino, spet dobil Ospen 4 ml na 8 Ur (2steklenicki) antibiotik je vedno pojedel do konca. Zadnji mesec je večkrat tožil po bolečini v levi nogi. Najprej nismo posvečali pozornosti, saj je čez dan zelo aktiven in smo mislili da se je kam udaril ali zaradi preutrujenosti. Nato en teden jok ponoči zaradi groznih bolecin. Ker ni bilo vidnih nobenih modric in neodvisno ali je čez dan počival ali tekaj, zaradi rasti smo tudi menili da ne bi skozi bolela ista nogica, smo se odpravili k zdravniku. Odločili so se vzeti bris zrela in kri. Bris je bil pozitiven na streptokok a, pediater je rekel da to ni nujno pokazatelj da gre za povezano zadevo, zato so ga napotili na Nijz bris da se vidi za katero bakterijo točno gre. Izvid je spet bil pozitiven in so nas še enkrat poslali na krvne preiskave in bris. Tokrat je po enem tednu bil bris negativen, na krvi pa je viden nek povišan parameter (nisem si zapomnila kratice… Nekaj v smislu s-aslo) in je zdravnica rekla da je bakterija malo šla na sklepne ovoje. Čez dva tedna imava ponovno odvzem krvi in je rekla če bo ta parameter se vedno povišan morava v bolnico na preiskave in intravenozno zdravljenje z antibiotikom.
Kaj to pomeni? Kljub neg. Brisu se okužba lahko širi na sklepne ovoje, ali je lahko lažno negativen rezultat? Je smiselno preveriti tudi urin in kake druge preiskave? Bojim se namreč da nebi bilo kakih posledic na drugem mehkem tkivu Npr. jetra ali srce. Saj kljub takojšnjemu zdravljenju z penicilinskim antibiotikom bakterije očitno nismo uničili. Prosim za kak nasvet saj sem zelo prestrašena in se bojim posledic kakor tudi možnosti prenosa bakterije na mlajsega sina (1 leto).