Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija škrlatinka ??

škrlatinka ??

Osem letno hčero je prejšnjo sredo zvečer začelo zelo boleti grlo. Težko je tudi požirala. Vročine ni imela. Proti bolečinam sem ji zvečer in v četrtek zjutraj dala 5 ml Calpola. Tožila je tudi zaradi glavobola. Čez dan je imala do 37,8 C vročine. V četrtek popoldne sva obiskali njeno zdravnico, ki je ugotovila angino (močno vneto grlo in žrelo), podobno tisti, ki spremlja škrlatinko. Opozorila naju je, da je možno, da se škrlatinka še razvije in da se bo pojavil izpuščaj. Dobila je Ospen 750 000 Ie/5 ml na 8 ur po 6 ml (hčera tehta 22 kg). zdravnica nama je naročila naj se vrneva na kontrolo po končani dozi antibiotikov (10 dni), če se bo pojavila škrlatinka, če pa bo ostalo le pri angini pa ne. Pred dvema dnevoma so se ji začeli luščiti prsti na rokah (v lepljeni temi o škrlatinki je to tudi eden od zankov v drugem tednu). Sedaj pa me bega naslednje: ali je možno, da hčera preboleva škrlatinko brez izpuščajev – vsaj mi jih nismo opazili. Ali se še na kak drug način odkrije ali je prebolela škrlatinko ali ne? Ali naj jo peljem na kontrolo po končani dozi antibiotikov? Hvala za odgovore.

Špzdravljeni, Trina2+2,
škrlatinko in streptokokno angino povzroča isti povzročitelj, le da je tisti za škrlkatinko malce bolj zaljubljen v kožo, morda pa je tudi kakšna lastnost človeka tista, ki določa ali se bo bolezen razvila v navadno angino, pri drugem pa v škrlatinko.
Po vašem opisu bi rekla, da je deklica prebolela škrlatinko. Morda je bilo izpuščaja malo, le kot pordela koža, ali je bilo zdravljenje začeto tako hitro, da je preprečilo polno sliko. Luščenje podplatov in dlani nekako potrjuje škrlatinko. Vendar je pravzaprav vseeno, pomembno je le, da je bila deklica pravilno zdravljena z Ospenom.
Na kontrolo pa le pojdite proti koncu zdravljenja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč, hvala in lep dan še naprej.

mi smo preboleli škrlatinko brez enega izpuščaja in niti milimeter kože se ni olupil.

Očitno smo bili dovolj hitri, namreč potrjena je bila z brisom. So pa bili simptomi bolečina vsepovsod, od glave do zoba, trebuha… grla!

<img border="0" alt=""

Pri nas je bil z brisom potrjen streptokok škrlatinke, vendar je bolezen ostala na ravni angine in se ni razvila (brez izpuščajev). Antibiotike je dobila 2. dan po pojavu simptomov (vročina, glavobol,bolečine v trebuščku in grlu).

New Report

Close