Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Škrlatinka

Škrlatinka

Škrlatinka!
Hčerka je zbolela za škrlatinko. Po 4 dneh so pikice izginile. 3 dan po pojavu bolezni sem zbolela za angino. Koliko časa po izbruhu bolezni pri otroku je ta še kužen za okolico. Zaradi moje angine bi jo rada dala v varstvo k babici, pa se bojim da bo še ona zbolela. Otrok razen izpuščaja ni imel drugih težav.Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Škrlatinko in/ali angino povzroča bakterija beta-hemolitični streptokok skupine A. Inkubacija je 1 do 3 dni (lahko tudi do 5 dni). Nekateri streptokoki skupine A lahko izločajo strup- eritrogeni toksin, ki okvarja endotelijske celice kapilar. Streptokokoki, ki izločajo eritrogeni toksin, proti kateremu bolnik ni odporen, povzročajo škrlatinko. Ko se bolnik naslednjič sreča s streptokokom, ki izloča eritrogeni toksin, je na toksin odporen, na streptokok pa ne. To pomeni, da ne zboli več s škrlatinko, temveč z gnojno angino.
Otrok s škrlatinko ni več kužen 24 do 48 ur po pričetku jemanja antibiotoka. Glede na vaš podatek, da je otrok že pred 4 dnevi zbolel (in ima sedaj antibiotik), ni več kužen. Vaša kužnost (gnojna angina) traja prav toliko časa kot otrokova, saj je vašo gnojno angino najverjetneje povzročil isti povzročitelj kot škrlatinko. Tudi vaša kužnost praviloma preneha 24 (do 48 ur) po začetku jemanja antibiotika.
Lep pozdrav!
Nina

Draga Nin P.!
Najlepša hvala za odgovor. Hčerka nima več izpuščaja in je bila celo bolezen dobro raspoložena, tako da sem bila nad diagnozo zelo presenečena (ni imela vročine, ni bruhala, izcedek iz nosu je bil prozoren in v majhnih količinah). Na Inf. kl. je dobila depo penicilina i.m. tako da se nama ni potrebno matrati z jemanjem antibiotika. Meni je Ospen 1500 tudi prijel, tako da se sedaj samo še crkljave. Upam da se ne bove nikoli več srečale s tem groznim kokom. Veliko zdravja!

Hvala enako!
Nina

New Report

Close