skrivljen zob
Prednji zob imam rahlo skrivljen oz. je pomaknjen nazaj. Isti zob na drugi strani pa je malo pomaknjen naprej, ampak so mi že v otroštvu rekli, da se ga ne da zravnati, ker nima prostora. Sredinska dva zoba sta čisto ok. Zanima me, ali je možno, da bi skrivljena zoba zbrusili in oblekli. Sem prebrala nekje na internetu, da obstajajo porcelanaste luske ali nekaj takega, da bi potem bili zobje ravni brez potrebe po zobnem aparatu.
Če obstaja kakšna metoda in koliko bi to okvirno stalo?
Zanima me še tudi ali profesionalno beljenje Britesmile škodi sklenini?
lp
Spoštovana!
Če so zobje in obzobna tkiva zdrava, se jih vedno da poravnati. Tudi v vašem primeru je to zagotovo tako. Sodobna ortodontija v ravnanju zob takorekoč ne pozna ovir. Seveda pa je možno take zobe tudi preobleči oziroma nepravilen položaj zob bolj ali manj uspešno skriti z estetsko lusko. Vendar je prednost te druge rešitve samo v njeni hitrosti, saj je rezultat res dosežen skorajda v dveh obiskih zobozdravnika. Vse ostale primerjave gredo v prid ortodontskemu zdravljenju, pri katerem:
1. vaši zobje ostanejo intaktni (celi), naravni,
2. rešitev je trajne narave in ne potrebuje obnavljanja (kot je to značilno za protetične izdelke),
3. pravilno postavljen zob ima daljšo življenjsko dobo, ker je pravilno obremenjen in ker je olajšano čiščenje tega zoba.
S strokovnega gledišča je torej zagotovo boljša izbira ortodontska terapija, če le niste preveč nepotrpežljivi.
V zvezi z beljenjem zob pa samo toliko: vsekakor je potrebno to opraviti pod strokovnim nadzorom, se pravi v zobozdravniški ordinaciji, saj je le tako lahko izvedeno strokovno in neškodljivo. Kakršnikoli domači “recepti” so tu čista nespamet!
Lep pozdrav!