Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam težavo (oziroma jo ima moj mož). Menim, da ima duševno hibo, ki bi ji lahko rekli razcepljena osebnost. To pa seveda zelo težko prenašam, saj mi, kadar se v njem prebudi “mr. Hyde”, reče, da sem za njegovo obnašanje kriva sama, čeprav dobro vem, da to ni res, in me zelo prizadane, saj se zapre v školjko, v katero jaz nimam dostopa.
Gre pa za to, da mož stalno že več kot 20 let ponavlja isto: kupuje in kopiči razne stvari, kot so npr. HI-FI komponente, stroji in drugi tehnični aparati, ki jih sicer že ima, a ko na tržišče pride nova igračka, jo on mora brezpogojno imeti. Vsako stvar ima po 3-5 komadov. Za vsako stvar dobro premisli, da je res “dobra investicija”, čeprav jo po mojem mnenju ne potrebujemo.
Do tu vse lepo in prav. Kupuje za svoj denar. Moti pa me (in to on jasno ve), da mi ne pove, da bo nekaj kupil (te stvari so vredne tudi po 100.000 SIT in več), nasprotno: ko je stvar že v hiši, jo pred mano skrije, včasih tudi za več mesecev, nekam v klet ali na podstrešje, kjer je toliko krame, da niti ne opaziš, da se je pojavilo kaj novega. Ponavadi ga “zasačim”, ko študira tehnično dokumentacijo aparata. Na moje vprašanje, kaj je tisto, pa se zapre kot školjka, postane v trenutku “mr. Hyde” – če bi rinila vanj z vprašanji, ga tako razjezim, da bi lahko postal celo nasilen, ponavadi pa se “samo” skregava in včasih dalj časa ne govoriva.
Če bi mu omenila, da gre pri njem za duševno težavo, bi mi seveda zelo zameril. Pri svojem obnašanju ne vidi nobene nenormalnosti. Morda je kopičenje stvari dedno, saj je njegov oče počel podobno. Mene najbolj moti, da investira v nepotrebne stvari, namesto, da bi vlagal v dokončanje hiše. Živimo v napol zgrajeni hiši že 9 let, imava 3 otroke, za katere je finančno zelo malo skrbel. Stara sva 44 let, otroci so polnoletni, se še šolajo.

Upam, da mi boste lahko kaj koristnega svetovali, da bi našla način za omilitev najinih težav.

Anka

Pozdravljena Anka

Iz tega kar ste napisali se ne bi moglo reči, da ima vaš mož razcepljeno osebnost. Bolj verjetno je, da je zasvojen z nakupovanjem. Danes je veliko ljudi, ki imajo tovrstno težavo.
Verjamemo, da je za vas to zelo stresno in naporno in v njegovem nakupovanju ne vidite smisla. Poskusite se vseeno ponovno pogovoriti z njim, v kolikor ne bo šlo, pa vam predlagamo, da poiščete strokovno pomoč in prosite za nasvet kako ravnati z možem.

Pa veliko uspeha.

Tanja

Spoštovani,

ste že pomisli, da ima vaš mož nemara organsko okvaro, denimo frontalnega možnaskega režnja in svojih izbruhov ne more nadzorovati, kajti vse skupaj ni stvar odločitve in želje… Morda bi bilo dobro ob priliki narediti CT glave…

Dušana

New Report

Close