Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo “škripanje” v kolenih

“škripanje” v kolenih

Spoštovani,

stara sem 33 let, težka 64 kg pri 176 cm, zaradi težav s križem sem začela pred 10leti redno teči, pretečem 6-10 km trikrat na teden, ali pa nadomestim tek z 40 minutno vadbo na orbitreku ali hitro hojo ali izletom v hribe ali kolesarjenjem.

Že odkar pomnim, slišim škripanje v obeh kolenih, ki je prisotno vsakič pri pokrčenju in iztegu obeh, zlasti se sliši pri hoji po stopnicah, vendar pa sem do sedaj imela le nekajkrat tudi bolečine v kolenih, ki so po nekaj dneh izzvenele.

Ne vem, ali je kakšna povezava, ampak v družini (mama, stara mama) se že dedno pojavljajo težave v sklepih – zlasti rokah – zaradi artritisa.

Zanima me, kaj pomeni to škripanje – ali se obrablja hrustanec, ter ali bi bilo smiselno zaradi tega jemati kakšna zdravila, oditi do zdravnika ter opustiti tek oziroma ga nadomestiti s kolesarjenjem??

LP

Helena

Škripanje v kolenih običajno nastaja ob obrabi sklepa med pogačico in stegnenico lahko pa gre tudi za obrabo hrustanca kolena, ki pa je večinoma boleča, zlasti pri večjih obremenitvah. Prisotnost težav s sklepi v družini je pomemben dejavnik tveganja. Na vašem mestu bi opravil vsaj RTG slikane obeh kolen, ne toliko zaradi postavitve diagnoze temveč predvsem zaradi spremljanja sprememb v prihodnje. Za zaščito hrustanca poizkusite z glukozaminom (podrobno razlago sem mislim, da opisal v enem od odgovorov na forumu). Kolesarjenje je vsekakor bolj primerna oblika telesne aktivnosti za zaščito hrustanca kolena kot pa je tek, vendar menim da v vašem primeru (zlasti glede na razdalje, ki jih pretečete) in dejstvo, da ste bolečine imeli le nekajkrat ni potrebna popolna opustitev teka, temveč bolj kombinacija z drugimi oblikami telesne aktivnosti (fitness, plavanje, kolesarjenje).

asist. Vedran Hadžič, dr. med. ------------------------------------ Fakulteta za šport Katedra za medicino športa Gortanova 22, 1000 Ljubljana telefon: 01/5207 828 ali 829 www.sportsrehabilitation.net Naročanje: 5207 726 (g. Janez Vodičar)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close