skripanje poda
imam nacrt talne obloge:
na beton polozim PVC folijo. Nato dve colarci ( deski 24mm* 50mm) 4m v razmaku 50 cm. Vmes polozim 5 cm stiroporja. Na vse to pa se 19 mm pohodno iverico, ki jo pritrdim ( povezem) z nekaj vijaki s colarcami. Na to iverico bom polozil folijo in laminat.
Je zadeva kar se bodocega skripanja tice OK ali lahko pricakujem vseeno skripanje poda?
Glede, da hočeš izolacijo pod laminatom;
1 si lahko omisliš še zraven talno gretje, ker sedaj imaš verjetno še toliko prostora. Tako pridobiš gretje, izolacijo, pa škripalo ne bo (laminat za talno gretje) TO JE DRAŽJA VARIJANTA
2. suhi estrih, ki ima odlične toplotne in zvočne izolacijske lastnosti
3.če boš delal po tvojem načinu uporabi samolepljivi filc trak ( dobiš ga v trgovini kje držijo riggips materijal ) uporablja se za izolacijo pod aluminjastimi profili, zaradi prenosa udarnega hrupa. Iz lastnih izkušenj pa ti povem, da se ga da uporabiti proti škripanju. Na vse stike, kjer je možno, da pride do škripanja oblepiš.
Pa dobro privij ne šparaj z vijaki. Uporabi vijake SPAX so najboljši.
http://www.stajerles-trade.si/ -poglej si tole –
kako mora biti pravilno narejeno
hvala za odgovor JIM
zvocna izolacija me ne zanima, ker je spodaj neogravana garaza. Mene zanima le izolacija(5 cm stiropor) in da ne bo skripalo!!!
Torej moram dati lepilni trak na vse spoje pohodne iverice, tam kjer je vijaceno in tam kjer sta dve zalepljeni preko utora.?
Na katero stran pohodne iverice pa pride ta samolepljivi filc? Spodaj, kjer je stiropor ali zgoraj, kjer bo laminat?
sem zmontiral po tem postopku:
–na beton sem polozil 0,2 mm folijo.
N–ato colarco 10 cm siroko ( v razmaku 0,5m zaradi stiroporja) , ki sem jo podlagal descice na vsakih 30 cm toliko ,da sem dobil visino ca 5 cm, na vaservago!! Ponekod je bilo pac 7 cm, ponekod 3 cm stiroporja.
Podloge sem zalepil med seboj in na colarco tudi. Od zgoraj sem skozi colarco na vsaki spoj-podlogo iz descic zabil s kompresorjem zrebelj ali dva.
–Nato sem polozil pohodno iverico 19 mm, z utorom in jih v utorih tudi medseboj zalepil. Iverico sem privijacil vsakih ca 20 cm s Spax vijakom 4* 40 mm na colarco.
–Na iverico sem prosto polozil vlaknene plosce 8mm izoterm. Nato pa se gotovi parket 16 mm.
Skripanja ni, sem zadovoljen in tudi upam, da ga v bodoce tudi ne bo. Ze tri dni skacem kot kenguru po sobi in ni slisati nobenih “crickov” :-).Uspelo je!Privarceval sem ca 50-100.000 sit, koliko so hoteli privatnki za delo.
Zelo enostavno:Obvezno remelne 7×5 za izravnavo poda v razmaku 0,5 m. Pritrdiš jih s turbo vijaki, podlagaš pa jih s po dvema zagozdama, ki jih preden položiš 15 kilogramski stiropor narahlo obliješ s purpenom. Ko si to končal moraš obvezno položiti dve plasti iverke 16mm navzkriž. Cela iverka meri 280x205cm, tako da dobiš iz ene tri enake dele 205x90cm, ki jih lahko potem polagaš navzkrižno.Prvi sloj pritdiš na remeljne z vijaki, drugega pa najprej položiš na lepilo, ki si ga nanesel na prvi sloj in priviješ precej na gosto s spaks vijaki 3,5x35mm.PAZI, da si pri polaganju drugega sloja označiš spoje prvega.Najcenejši iz najboljši način.