Najdi forum

skrčen želodec

Pozdravljeni!
Kakšno hrano svetujete tistim, ki bi se radi zredili, pa majo zaradi anoreksije skrčen želodec? Rada bi v majhni količini dobila zadosti kalorij, a me po vsaki hrani peče in tišči v želodcu.

To je izredno pogosta težava, ki spremlja anoreksijo nervozo. Ukrepi so individualni, včasih se odločamo za pomoč s katero od visokonutritivnih pripravljenih mešanic, npr. Ensure…, vendar običajno le za krajši čas, potem je postopno potrebno zbrati pogum in začeti premagovati občutke prenapolnjenega želodca, ki le počasi izzvenevajo. Morda bi bilo najbolje, da si poiščete strokovno pomoč.

M Anderluh

Jaz sicer nisem imela anoreksije, pa me zanima, če se ti lahko tudi tako skrči želodec, saj sem velikokrat “žrtev časa” in zaradi tega ne jem.
Ko pa jem imam pa hitro potešeno lakoto, in če slučajno preveč pojem oz. zaužijem, in nato kam odhitim, me pa pol začne zvijat v želodcu in moram na veliko potrebo.

Ali mi lahko kako svetujete?

Hvala

Pozdravljena,

kadar smo dalj časa pod stresom ali je naša prehrana nepravilna se lahko začno pojavljati težave z želodcem. Pomanjkanje obrokov in neredno hranjenja pripelje do tega, da potem, ko si vzamemo čas in jemo, pojemo preveč in to lahko pripelje do občutkov napetosti v želodcu. Zgleda, da gre pri vas za težave s prebavo – potrebno bi bilo, da si vzamete čas, jeste 5, mogoče celo do 6 manjših obrokov na dan – da začutite sitost, vendar da ne s prevelikim obrokom naenkrat skušate nadomestiti neješčnost celotnega dne. Seveda je potrebno, da jeste počasi, za mizo, če je to le mogoče in ne v vozečem avtu ali celo ko hodite in pa raznovrstno hrano. Mogoče malo več kuhane na začetku, da se telo umiri.

Vseeno bi bilo dobro, da se glede tega posvetujete tudi s svojim osebnim zdravnikom, ker je vendarle strokovnjak na svojem področju.

Nekateri priporočajo za boljšo prebavo tablete ali kapljice bio gaja-ki se kupijo v lekarni – pomagajo pri ureditvi prebave, vendar je to le začasen ukrep-dolgoročno se vse začne in konča pri prehrani in načinu življenja.

LP

Tatjana Romih

New Report

Close