Najdi forum

Pozdravljeni. Zanima me za znanko… s partnerjem sta šla narazen, zaradi nasilja. Parner je dobil tudi prepoved pribljiževanja. V preteklosti je tudi bivšo punco nadlegoval in izsivljeval, tako da je tudi to napisano v policijski kartoteki, saj ga je tudi ona prijavila. Drugače ima službo in stanovanje.
Sedaj je punca šla h sestri živet, in dokler ne najde stanovanja in službe bo tam, saj ji prej partner ni pustil poiskati službe, ker je bil preveč ljubosumen.
Zanima me za skrbništvo. Ali bi ga dobila mamica, ali bo dodeljen očetu?
Lep pozdrav.

Spoštovani,

komu bo otrok dodeljen v vzgojo in varstvo, bo v vsakem primeru odločilo sodišče. Najboljša možnost je, da se starša o dodelitvi, stikih in preživnini sporazumeta, tudi s pomočjo centra za socialno delo. Če je sporazum v korist otroka, sodišče to “potrdi”. Druga možnost je tožba.
________________________________________________________________________________________________

138. člen Družinskega zakonika pravi:

(varstvo in vzgoja otrok)

(1) Če starši ne živijo ali ne bodo več živeli skupaj, se morajo sporazumeti o varstvu in vzgoji skupnih otrok v skladu z njihovimi koristmi. Sporazumejo se lahko za skupno varstvo in vzgojo otrok, da so vsi otroci v varstvu in vzgoji pri enem od njiju ali da so eni otroci pri enem, drugi pri drugem od njiju. Če se sami o tem ne sporazumejo, jim pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na njihovo željo pa tudi mediatorji.

(2) Če se starši sporazumejo o varstvu in vzgoji otrok, lahko predlagajo sklenitev sodne poravnave. Če sodišče ugotovi, da sporazum ni v skladu s koristjo otrok, predlog zavrne.

(3) Če se starši ne sporazumejo o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Sodišče lahko po uradni dolžnosti v skladu z določbami tega zakonika odloči tudi o vseh ukrepih za varstvo koristi otrok. V postopku odločanja o varstvu in vzgoji sodišče vselej odloči tudi o preživljanju skupnih otrok in o stikih s starši v skladu s tem zakonikom.

(4) Sodišče izda novo odločbo o varstvu in vzgoji otroka, če to zahtevajo spremenjene razmere in koristi otroka.
________________________________________________________________________________________________

Srečno,
Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close