Skrbi
Pozdravljeni!
Tudi mene pestijo podobni problemi kot vas na forumu. Pred par dnevi je imel moj brat s svojo punco prometno nesrečo. Vse bi še bilo ok če ne bi bila svakinja 7 mesecev noseča in je čez dva dni zaradi šoka rodila s carskim rezom. Na srečo je z vsemi tremi vse v redu. Od takrat dalje sem zelo zaskrbljena, neprestano mislim in podoživljam nesrečo, ko se peljem v avtu kot sovoznik me od strahu stiska pri srcu, skratka ne mislim več na drugo kot samo na nesrečo, otroka, svakinjo. Imam povečan srčni utrip, ne jem, tresem se po celem telesu in občutek imam da se mi bo zmešalo. V lekarni sem si kupila pomirjevalne tablete Hova, ki mi pomagajo. Kako si naj pomagam in se umirim???
Naj vam še povem, da sem zelo čustvena, pesimistična in občutljiva oseba. Pred leti sem imela tudi težave zaradi prejšnjega partnerja, nakar sem zvezo prekinila in težave so kar same od sebe izginile.
Vljudno prosim za nasvet!
Lp, ribica
Spoštovana Ribica!
Res je očitno, da ste zelo pesimistična oseba, saj še kar naprej razmišljate o vsem hudem, ko pa pravite, da je z vsemi tremi udeleženci prometne nesreče vse v redu. Zakaj potem toliko razmišljate o tem? Ali imate kaj od tega? Razmislite kaj? Zakaj se toliko vračate v tisti trenutek, ko pa vas po vašem opisu sodeč sploh ni bilo zraven?
Skratka, ne znate se veseliti, ker se je vse srečno končalo, ampak se obremenjujete s tistim, kar se je zgodilo in je v bistvu že preteklost. Sama nesreča prav gotovo, je pa seveda jasno, da lahko pusti nekatere posledice, toda to kar vi počnete s seboj, s tem si ne delate nobene usluge.
Ali imate vi ali vaši bližnji kakšno korist od teh skrbi?
Naj vam povem, da na nas vse prav vsak dan preži veliko nevarnosti (razne nesreče, bolezni…). Toda, če bi ves čas razmišljali le o tem kaj bo, ko nas bo, če nas bo, nekaj hudega doletelo, bomo ves čas živeli v krču in pričakovanju tega hudega. S takim načinom razmišljanja vedno bolj vlečemo nase vse slabo, saj lepih stvari niti ne vidimo in smo že tam… Če pa boste od življenja pričakovali lepo in dobro, se boste za te stvari tudi odločali. Res je, da se vam bodo dogajale tudi kakšne slabe in “grozne” stvari, toda z optimizmom se boste iz takih izkušenj tudi nekaj naučili, kar vam bo v prihodnosti pomagalo pri razreševanju raznih težav ali pa pri tem, da se boste izognili kakšni nesreči.
Razumljivo je, da vas je strah, ker se je vašim bližnjim to zgodilo, toda mislim, da zadevo preveč potencirate.
Naj vam povem še eno prispodobo: miška brezkrbo živi in teka, ne razmišlja kaj bi se lahko zgodilo, če jo ulovi mačka – ona bo o tem razmišljala šele, ko bo v taki situaciji.
Problem pri nas ljudeh je, da se veliko ukvarjamo s preteklostjo in prihodnostjo, pozabimo pa na DANES! Kar je bilo, je bilo – ali lahko spremenite preteklost? NE! Na to, kaj se bo zgodilo v prihodnosti pa tudi lahko vplivamo le DANES!
Morda bi vam koristila tudi kakšna knjiga o pozitivnem mišljenju ali pa o sproščanju!
Želim vam veliko veselih trenutkov!
Špela, Šent
Forum je zaprt za komentiranje.