Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Skrbi v nosečnosti

Skrbi v nosečnosti

Spoštovana dr. Sem nekaj dni pred rokom. Sama se več ne morem briti, zato sem prosila moža, da mi pomaga z brivnikom. Dvakrat me je porezal. To mi je želel razkužiti, da se ne vname. Doma smo imeli samo razkužilo, ki ga je tašča prinesla iz urgence, kjer dela. Tam to uporabljajo za površine, zato sklepam, da je zelo močni in da ni primerno za stik s kožo… S prepojeno vatko tega razkužila se je dotaknil ureznine, jaz pa sem pri tem seveda trznila, ker me je zapeklo in “sklatila” to prepojeno vatko v bližino vaginalne odprtine. Kasneje sem si spirala, a me je strah, da sem si s tem še bolj zanašala v notranjost… Sedaj me neizmerno skrbi, ker sem že 3 cm odprta, da bi ta alkohol kako prišel do malega. Kaj se lahko zgodi v tem primeru? Ne vem, koliko procenten je…. Je pa res močno, za bolnišnično uporabo.

Skrbi vas čisto po nepotrebnem – seveda večina razkužil, ki so pripravljena na osnovi 70% alkohola (tudi za razkuževanje delovnih površin…), povzroči skelečo bolečino ob stiku z rano. In tudi ko/če pride na ranjeno sluznico. A se ne vsrka v notranjost telesa in ne povzroči alkoholnega “opoja” niti pri mami in še manj pri plodu, ki je še kako zavarovan v maternici.

Razkužila uporabljamo tudi pri novorojenčkih – res pa pri najmanjših uporabljamo tista, ki ne vsebujejo alkohola. Pa ne zaradi strahu pred vsrkavanjem, temveč zato, ker je njihova koža tako občutljiva, da lahko alkohol uniči ne le mikrobe, ampak tudi povrhnjico.

V vašem primeru ste lahko brez skrbi – bi pa britje vseeno opustila, saj je v času okrog poroda vsaka rana v tem področju lahko vir infekta in slabega celjenja kakšne poškodbe presredka – nožnice med porodom.

Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

pred nekaj meseci smo se preselili in naročili novega TV ponudnika. Namestili so nam modem (wifi in TV ruter) v dnevno sobo, kjer preživimo večino dneva z otrokoma, starima 1 in 4 leta, poleg tega sem spet noseča. Zanima me ali imajo omenjene naprave lahko škodljivo delovanje na plod in na otroka? V mislih imam elektromagnetno sevanje, ki ga te naprave oddajajo. Spalnico imamo oddaljeno cca 5m od naprave in ponoči je ne izklapljamo. Hvala za vaš odgovor. Lp

Naprave kot so wifi enota, modemi niso prav nič škodljive. “sevanja” je bistveno manj kot iz vašega mobilnega telefona – ki je zanesljivo v večji bližini otrok in vašega trebuha kot omenjeni napravici.

Česar se izogibajte, pa je daljše obdobje prižganega TV, ko sta otroka v dnevni sobi. Osredotočenost na ekran pa je nekaj, kar povezujejo s kasnejšimi težavami – in na to temo prirejajo simpozije, strokovne in laične.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close