Skrbi v nosečnosti
Pozdravljeni,
sem v 30. tednu nosečnosti. Imam čudno vprašanje, ampak res sem zaskrbljena. Včeraj sem na tleh opazila dva majhna ptička, ki sta padla iz gnezda pod sadnim drevesom. Takoj sem jih pobrala in položila nazaj v gnezdo. Nato sem opazila, da se mi je eden od ptičkov pokakal na roko. Roke sem tako temeljito umila. Sedaj pa me skrbi, da bi lahko prišlo do kakšne okužbe, ki jo prenašajo ptice. Brala sem o psitakozi, ki naj bi se sicer prenašala bolj z vdihavanjem suhih iztrebkov..kjub temu me zelo skrbi.
Je moj strah upravičen?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Malce pozen odgovor, pa vendar: vaš strah je res neupravičen, saj je se z mikrobi tudi sicer srečujemo ves čas, tudi če naše roke niso vidno “pokakane”, onesnažene. Higiena rok (umivanje, razkuževanje) pa je vedno najboljša obramba.
Psitakoza je res bolezen ptičev, a zelo redko tistih v naravnem okolju. In še bolj redka pri mladičkih, ki padejo iz gnezda in so premladi za polno izraženo bolezen in prenos.
Vse dobro želim,
Spoštovani. Danes zjutraj sem pojedla domače jabolko, ko sem ga obgrizla že skoraj celega, sem v notranjosti pri peškah videla črne pikice, ko sem ostanek jabolka prelomila je bil v notranjosti pri peškah velik bel črv. Črva nisem pojedla, ostali del jabolka je bil videt zdrav. Mogoče sem pojedla samo delček jabolka ob peškah, kjer so bile črne pikice (iztrebki črva??). Sedaj me skrbi ali bi lahko zaužitje takega sadeža kakorkoli škodovalo plodu v 7.mesecu nosečnosti? Lahko tak črv prenaša listerijo ali kakšno drugo nevarno bakterijo?
Hvala. Z lepimi pozdravi.
Črvi v sadju (češnjah, slivah, jabolkih, hruškah..) so pravzaprav znak, da sadeži niso bili obdelani s kemijo, ki prepreči, da bi se v njih razvili. Prav tako niso bili obdelani po obiranju. Torej je kakšen črv kvečjemu dober znak, da jeste naravno pridelano sadje. Poleg tega črvi ne sodijo med gostitelje bakterij ali drugih mikrobov.
Se pa strinjam, da občutek, ko te “nekdo opazuje” iz sadeža, ki si ga že skoraj pojedel, ni prijeten :-).
Vse dobro,
Pozdravljeni.
Pišem vam, ker sem v 34. tednu nosečnosti. Zelo sem zaskrbljena, ker sem danes zjutraj na goleni odstranila klopa. Bil je res zelo zelo majhen zato ne vem koliko časa je bil že na koži. Področje je srbeče in malo otečeno. Vem, da moram področje v naslednjih tednih opazovati. Skrbi so še toliko bolj potencirane ker sem lani v 6. mesecu izgubila otročka zaradi srčne napake in sem takrat v zgodnji nosečnosti imela 2 klopa. Vem, da najverjetneje to sploh ni bilo povezano, po porodu sem tudu oddala kri na serologijo za borelijo, ki je bila negativna.
Zanima me ali bi bilo smiselno čez cca 4 tedne preveriti serologijo na borelijo v kolikor se kolobar ne bi pojavil? Brala sem, da lahko okužba poteka tudi asimptomatsko. Kaj bi v tem primeru morebitna nezdravljena okužba pomenila za otročka? Je zelo nevarno za plod?
Najlepša hvala za odgovor.
Lep in miren dan želim.
Čeprav klopi lahko prenašajo številne bolezni, pa vendar niso vsi okuženi – obenem je za prenos potreben določen čas, ko je klop prisesan. Če je bil vaš “majhen”, ste že lahko bolj mirni.
Če ne bo simptomatike pri vas, je tudi tveganje, da bi borelioza kaj škodila otročku, zanemarljivo. Seveda serologija ne bo škodila, vsaj bolj mirni boste.
Z boreliozo pri novorojenčku pa se v 30+ letih dela z novorojenčki v živo se nisem srečala.
Srečno,
Pozdravljeni.
Sem v 10. tednu nosečnosti (IVF). Žal moram reči, da je počutje skozi nosečnost zelo slabo a značilno za nosečnost (nenormalne slabosti, zavračanje in smrad pred vecino hrane, glavoboli, nespečnost, napihnjenost itd.). Umes sem tudi zakrvavela (hematom) a se je zgleda tudi to umirilo in plodek lepo napreduje, svoji starosti primerno.
Čeprav se ne morem prehranjevati normalno in zdravo ker večino zdrave hrane zavracam, so me punce pomirile, da si otroček vzame kolikor rabi in izcrpa mamico. Nic hudega.
Ves čas pazim na higieno… Tako vaginalno kot tudi hrano, ki mi jo uspe zaužiti. Prav tako se izogibam mačkam ker me je strah toxoplasme. Včasih ze grem z pranjem rok in hrane v skrajnosti. Namreč strah me je, da ne bi šlo kaj narobe, ker ne vem, če bi še kdaj lahko šla čez vse te simptome. In potem glej ga zlomka…
Po vsej preventivi, ko sem bila res pazljiva na vse in šla s tem na zivce sebi in drugim sem bila povabljena na piknik v naravo, da se malo sprostim. Sama sebi sem rekla, da če se ne umirim bo res slo kaj narobe in je čas da dam možgane na off in uzivam v naravi. Tako sem pristala na pikniku z zivalicami Alpakami :-). Narava, potoček it … Ročno smo hranili alpake z njihovimi briketki za tem smo si pa tudi sami privoščili pripravljen narezek. Ker seveda ni bilo v naravi vode si rok po hranjenju alpak nisem umila. Seveda so me prej malo poslinile in umazale. V vsej tisti sproščujoči evforiji, mi je zapasala tudi hrana in tako sem se z ne-umitimi rokami lotila narezka na katerem je bil tudi domač sir in zelenjava. Spet nova napaka. In pa alpake so se lepo sprehajale okoli nas medtem ko smo mi jedli na improvizirani mizici malo po ribinzonsko.
Skratka… Ko je bilo vsega mimo mi kane kaj sem naredila… Hranjenje z ne-umitimi rokami po hranjenju zivali, domač sir, živali v bližini… Super recept za fasat bakterijo. Sploh kakšno listeriozo.
In kaj lahko zdaj naredim? Verjetno nič… Lahko samo v primeru, da bo slo kaj narobe pripišem posledice sama sebi. Obstaja kakšno testiranje s katerim bi se izključilo bakterijske okuzbe?
Sploh ker sem dan za dnem fasala migreno in verjetno zaradi migrene cel dan bruhala. Čeprav to bolj pripisujem migreni kot pa okuzbi, ker se je z koncem migrene koncalo tudi bruhanje.
Najlepša hvala za odgovor
Spoštovani.
Zanima me ali mogoče veste kakšne posledice ima lahko za otročka povišana TT nad 38 C v trajanju do 12 ur na otročka v 36. tednu nosečnosti?
Na internetu sem prebrala, da je lahko vročina v nosečnosti povezana s kasnejšim razvojem avtizma in drugimi duševnimi motnjami.
Sama sem namreč pozitivna na Covid-19. Včeraj sem imela izrazit glavobol, občutek mrzlice, vendar mi nov ušesni termometer ni pokazal povišane TT, podobno sem se počutila celo noč, vendar ker mi termometer še vedno ni pokazal povišane TT, je nisem zbijala. Šele zjutraj sem ugotovila, da sem si jo napačno merila, ker nisem očistila oz. zamenjala nastavka za ušesni termometer. Ko sem to storila mi je pokazalo pravilno TT 38,5. Po Lekadolu je počutje bistveno boljše, zato predvidevam, da sem celo noč imela povišano TT, vendar je misleč, da termometer pravilno kaže, nisem zbijala.
Zelo sem zaskrbljena, da sem povzročila otročku kakšno škodo. Lep pozdrav.
Zvečana telesna temperatura v nosečnosti ni redka, če ob tem nosečnica ni kritično bolna, ne pusti prav nobenih posledic. Še najbolj nevarna je v prvih tednih nosečnosti, saj je zarodek nanjo manj odporen kot kasneje plod.
Seveda je treba opredeliti, kaj je zvečana telesna temperatura – večinoma je merilo za pomembno zvečano telesno temperaturo vrednost 39 stopinj C merjeno pod pazduho (ušesni termometer lahko pokaže več kot “aksilarni”, torej več kot pod pazduho ali ob kožni meritvi), ko pa ima tudi bolnik lahko težave s prekomerno zaspanostjo, tudi nerednim dihanjem, povečanim zadrževanjem CO2 in kopičenjem mlečne kisline, kar zakisli kri. “Prekisla kri” – tim. acidoza pa res lahko dela škodo, tako bolniku, kot v primeru nosečnice plodu.
Avtizem, duševne motnje so še vedno premalo raziskani in je med vzroki zanje (zlasti v nestrokovni literaturi in na netu) navedenih cel kup stanj, ki jih težko povežemo s tako kasnimi težavami – še težje pa jih je izključiti. Poskusi na živalih za takšne težave niso primerni, pri ljudeh pa neizvedljivi.
Naj povzamem – vročina, ki ste jo imeli ob Covid-19, ni bila tako visoka, da bi pri vas ali plodu povzročila kakšno škodo. In lahko mirno čakate še teh nekaj dni – tednov do poroda.
Pozdrav,
Pozdravljeni,
Zdravim se za hashimoto, jemljem euthyrox 125 mg in imam redne preglede tsh, ki je urejen.
skrbi me, ker se noseca 15tednov in jemljem prehranske dodatke brez joda, saj naj mi s hashimoto ne bi dodajali dodatkov z jodom.
Se lahko zaradi tega kaksne tezave pri plodu?
ce prav razumem clanke, je v prvem tromesecju ko plod se nima scitnice pomembno da imam urejen t4, saj dobi hormone od mene.
Kasneje, po 14. tednu pa ima ze svojo scitnico in ne potrebuje vec mojih hormonov ampak jod. Je tako prav?
kako naj zagotovim dovolj joda? S soljenjem zagotovo ne pojem 10g soli na dan. Je bolj varno da jem dodatke z jodom? Zadnja diagnoza je bila hipotiroza po vnetju.
strah me je, da bo kaj narobe, ker kot sem brala so kar hude tezave-umske, epilepsije, zaostalost, avtizem…
kaj naj naredim? Lahko kako preverim ce je s plodom kaj narobe? Tirologa nimam, tako da informacije o dodatkih ne morem dobiti.
ali to da jemljem euthyrox pomeni da si za zagotovi dovolj joda?
Res imate veliko skrbi in vprašanj, na katera pa vam zlahka lahko (in mora) odgovori vaš ginekolog – ginekologinja. In ki vas lahko (če bo presodil, da vas prekomerno skrbi) za oceno pošlje še k specialistu tirologu.
V Sloveniji ima veliko mladih (in starejših) ljudi hipotirozo in prejema tiroksin – enak (ali še večji) delež je med nosečnicami, zato je ta problematika ginekologom dobro znana – in znanje o njej stalno osvežujejo. Pri tem pa se v zadnjih dveh desetletjih ni doktrina nadomeščanja – zdravljenja prav nič spremenila. In so vsi novorojenčki – dojenčki zdravi, tudi brez dodatnega vnosa joda. Hkrati velja, da hrana v Sloveniji vsebuje dovolj joda – tako zaradi dodatka soli (če ni ravno kamena, ki ji tudi v večini držav dodajo nekaj joda), kot zaradi normalne vsebnosti joda v zelenjavi, tudi sadju. Zato menim, da vam ni treba prav nič skrbeti za vaš podmladek.
To, kar ste brali o posledicah pomanjkanja pri otrocih, izvira iz preteklosti in iz predelov sveta, kjer so tudi večji otroci in zlasti odrasli imeli golšavost zaradi odsotnosti joda v hrani (tim. endemska golša). V okolju, kjer živite leta 2022, pa je kaj takega praktično nemogoče.
Uživajte torej v nosečnosti, ki tudi pri nosečkah s Hashimoto tiroiditisom poteka povsem normalno in brez posebnih prehranskih dodatkov (ki itak najbolj pomagajo tistim, ki jih tržijo in prodajajo).
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Sem v 19. tednu nosečnosti. Odkar je minilo najbolj kritično obdobje, 12 tednov nosčnosti, ko je nevarnost za spntani splav največja se mi v nosečnosti pojavljajo nove in nove skrbi.
Najbolj me skrbijo okužbe, ki jih lahko dobim s hrano in so nevarne za plod – toksoplazmoza in listerioza.
Toksoplazmoze še nisem prebolela.
Vsakih nekaj dni, tednov hote ali nehote zaužijem nekaj zaradi česar sem potem lep čas v skrbeh.
V 16. tednu sem na praznovanju rojstnega dne pojedla nekaj rezin domače suhe salame, sedaj me skrbi okužba s toksoplazmozo – to je bilo edinkrat ko sem zavedno pojedla nekaj, česar v nosečnosti ne bi smela..
V 18. tednu sem na družinskem pikniku jedla kajma (brez deklaracije), ki je bil kupljen pri mesarju, dobavljen pa iz srbije… tako da sem v skrbeh glede listerioze, saj ne vel, ali je bilo mleko pasterizirano.
Danes pa se je ponovno zgodil dogodek pri kosilu zaradi katerega sem ponovno v skrbeh. Za kosilo smo imeli domačo solato z vrta. Oprala jo je moja mama, zato sem mislila, da jo je res varno pojesti. Na peresu solate sem opazila mehak rjavkast delček – spminjal je na stlačenega polža… Ali je nevarno za plod, če sem delček polža s solate mo nesreči zaužila?
Vse kar se tiče varne prehrane v nosečnosti on možnosti okužb z njo me res skrbi, saj si želim zdravega otroka… Ne morem pa prek svoje panike in hude zaskrbljenosti, da sem s svojim početjem škodila otročku.
Zahvalujem se Vam za odgovor in Vas lepo pozdravljam.
Na žalost je takšne panične, iracionalne strahove z razlagami težko pomiriti. Ker tesnobnost povzroči, da itak berete in si zapomnite samo najbolj redke in najbolj tragične izide. In ste vedno nanašalni ter črnogledi.
Narava je “predvidela” takšne nevarnosti in na različne načine (predvsem s kemično zaščito, pa tudi kupom obrambnih mehanizmov) zaščitila mladička – če ne bi, bi se v zgodovini bolj malo nosečnosti končalo z rojstvom zdravega dojenčka. In zelo dvomim, da je bila rjava packa na listu solate ostanek ubogega polža (čeprav bi bil to najboljši dokaz, kako bio, eko in na sploh zdrava je bila ta solatka). Ki dokazano ne prenašajo kužnih bolezni :-).
No, me pa vseeno bolj veselijo vprašanja s to vsebino, kot pa s tisto, kjer se obsedeno bojijo raznih E-jev, antibiotikov, oksidantov, chemtrailov…
Lep pozdrav,
Pozdravljeni. Pred dobrim mesecem sem zaužila vprašljivo in slabo toplotno obdelano meso. Dobila sem navodila, da naj naslednja dva meseca opazujem svoje počutje (sploh gripi podobnim simptomom). V soboto (8.6.) me je začelo boleti grlo, a čez dan nekako izzvenelo. Cel teden je bilo nato delno znosno, včeraj in danes pa se mi je pojavil še zamašen nos in sinusi, glavobol, rahlo povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah in kosteh nog. A je to razlog za skrb? Kako lahko zaščitim plod oz. ali mu ob takšnih simptomih škodujem, ali bi moralo biti moje stanje resnejše, da bi mu škodila? Zelo sem zaskrbljena in ne vem, kako naj ga zaščitim… Se naj obrnem po zdravniško pomoč?
Sicer sem na podobno vprašanje že odgovorila v eni od drugih tem. Pa vseeno: znaki, ki jih opisujete, po času pojava ter poteku nikakor niso sumljivi za listeriozo (ki se je nosečnice najbolj bojijo…). Bolj za kakšno virozo, ki jih nosečnice kar hitro prebolevajo, plodu pa ne škodijo (če le nimate visoke vročine).
Pri preprečevanju takšnih okužb se najbolj obnese izogibanje mestom, kjer je na kupu veliko ljudi (nakupovalna središča, gledališče, nogometne tekme malo manj – ker so na odprtem), ob nujnosti druženja in kakšnem sumljivem kihalcu – kašljalcu v družbi maska, zlasti pa umivanje in razkuževanje rok.
Ob tem, kar po opisu prebolevate, obisk zdravnika ni potreben. Mu pa omenite ob naslednjem rednem obisku.
Srečno,
Lep pozdrav.
Res je, da sem kar zelo zapičena v prehrano. Danes smo imeli za kosilo testenine iz pečice. Nikoli nisem prepričana, da so stvari dovolj pečene. Najprej je bila pripravljena osnova s cca. 0,5 kg testenin, blitvo in 350 g smetane za kuhanje. Testenine in blitvo so suhali, nato pa polili s smetano. To so zmešali s 7 jajci. Peklo se je 30 min na 200 stopinj. Torej s cca. 1,5 kg mase se je pomešalo 7 jajc. Glede na količino jajc me res skrbi, ali je bilo to dovolj. Ne vem, koliko časa potrebuje takšna masa, da se dovolj zapeče. Notri ni bilo “suho”, že zaradi smetane ne… So bila po vašem mnenju jajca na tak način dovolj toplotno obdelana, da niso nevarna za okužbe?
P.S. s hrano sem se spekla, tudi z notranjostjo…potem je najbrž dosegla dosti visoko temperaturo?