Skrbi v nosečnosti
Pozdravljeni!
Prosila bi, dr.Pusenjaka, ce mi lahko odgovorite na naslednje vprasanje.
Jutri (31.7.2024) mi grozi CR. Ginekologinji popolnoma zaupam, vendar priznam, da sama nemorem spustit in se prepustit… notranji glas mi pravi, da zmorem roditi otroka vaginalno.
Skusala bom na kratko opisati situacijo. Sem 20m po UCR. Plodu so padli utripi, odprta sem bila 4cm. Zacelo se je z odtekom plodovnice, odprta 1cm, prejela sem svecko za mehcanje mv, neugodno ustje, nezrelo, cvrsto, kljub masazi stanje se nekaj ur enako, nato smo dodatno predrli ovoje, saj razpok ni bil popolni, nato so se popadki zaceli, odprta 3-4cm, levi bok in po 10minutah lezanja (res mi ni pasalo,cutila sem, da se hocem vstat), so pa otroku padli utripi in sledil je UCR.
Zdaj sem 20m po sekciji, odprta sem ze 3 tedne 1cm, od tega 1 teden in pol sele zmehcan mv, stripping narejen, cep odluscen, porcija oziroma mv odmakljiv, stanjsan a je stanje ponovno ze par dni nespremenjeno. Ginekologinja ocenjuje, da se stanje nebo spremenilo, mislim, da se vsi bojimo tveganja sprozitve z predrtjem ovojev (ceprav se rabim bit vsaj 1cm odprta verjetno, ne ?) , kateter z balonckom je rekla, da dvomi, da bi pomagal, nevem kako je z dodajanjem majhne kolicine umetnih popadkov.. je pa preverjala tudi kako se otrok odziva, ce ga pritisne navzdol in zal se otrok ne spusti v kanal nizje.
Zdaj pa…. jaz cutim popadke od 1.7. Oziroma krce, dogajanje je, trebuh se mi ob vecerih spusca nizje, cutim pritisk in bolecino navzdol in narazen… poskusila sem se podpreti z akupunkturo, homeopatijo, s kopeljo za parjenje, masaza mv, spolni odnosi, cepenje, pocepi, stopnice…. res se trudim a mislim, da je tukaj potreben cas. Sploh, ce se omenja, da je mv res “trmast”…
Zelim, da se ve, da moji ginekologinji, ki me sedaj spremlja, mi hodi nasproti z vsem, mi je na voljo in se res trudi z menoj, ji zaupam, jo spostujem, cenim, sem ji neizmerno hvalezna in hudo mi je, da se domov vrnem se kar z mislijo ali sem res naredila vse ? Mi res ne preostane druga kot CR ? Kaj pa ce se cisto malo pocakam ? Kako naj se odlocim. Da bo prav, da se nebom celo zivljenje sprasevala ali bi morala se samo 1 dan pocakat, 2, 3… ali narediti se karkoli… probat oziroma vstrajat pri predtrju, da probamo, ali pa prosit za poskus z balnockom, z umetnimi popadki… in ne, da mi ginekologinja ni vsega ze povedala in vse ampak enostavno tam zablokiram, si pol stvari v tej stiski ne zapomnim, preslisim… zato vas prosim se za mnenje.
Danes sem sem ze 6.dan cez rok. Se pravi 40 6/7.
Hvala
Lp
Spostovani.
Sem noseca. Zadnje case se mi zdi, da sem se posebaj “storasta”. Danes preden sem dala peci zacinjena piscancja nabodala, sem meso povohala, hkrati pa sem se s surovim mesom dotaknila nosu.
Je s tem lahko mozna okuzba s toksoplazmozo, e.coli, salmonelo ali listerijo? Ali moramo te bakterija zauziti s hrano, da se lahko okuzimo, ali je na taksen nacin, kot se je zgodil meni tudi mozna okuzba? Torej preko sluznice nosu?
kaj naj rečem? Nimam dodatnega komentarja
Spoštovani,
če je CTG ves čas v redu, plodovnice dovolj in plod ne kaže znakov popuščanja posteljice, bi se teoretično dalo počakat vsaj do 10 dni preko PDP, preden se postane aktiven. Kako se “aktivirati” pa je odvisno tudi od ekipe v porodni sobi. Marsikaj se da, če se s tveganji vsi strinjajo. Seveda se pa nima smisla zaletavat z glavo skozi zid. Jajčne ovoje se da nenazadnje predreti tudi skozi 1 cm MU.
Spoštovani,
ali lahko prekineva te “teoretične debate” kaj pa če…. in potem vsa mogoča preigravanja…. tega ne bo nikoli konec. Vseh reči ne moremo ne zaznati ne predvideti ne pozdraviti. So pa takšne reči tako redke, da jih nima smisla v naprej razdelati in preigravati. Če vam je namenjena smola, vam ne znamo pomagat.
ne, z dotikom nosu in hrane se ne boste okužili
Spoštovani,
merljivih in predvidljivih posledic elektromagnetnega valovanja visokih frekvenc, kakršne uporabljajo GSM signali in WIFI ne poznamo. Na srečo lahko rečem, da tovrstne energije zelo težko pridejo do ploda, saj se ta razvija v za EM valovanja “kratkostičnem okolju” (vodi), zato domnevam, da če že lahko škodi, potem tkivom in organom tik pod površjem kože, globlje pa ti valovi itak ne prodirajo.
Pozdravljeni,
postavila bom mogoče malce čudno vprašanje, ampak ne vem ali so to hormoni al kaj drugega, včasih me zagrabi panika, da bo z otrokom kaj narobe. Sem v 34 tednu in do zdaj je bilo vse okej. Opravila sem pregled nohalne in dvohormonski test, morfološki pregled in vse redne preglede, kjer je bilo vse okej z rastjo ploda in nobenih težav. Počutim se dobro, stara pa sem 25 let. Verjetno bi se večje nepravilnosti pri plodu ali kakšne druge težave do sedaj že pokazale? Včasih sem res preveč panična, zato sem vam postavila vprašanje 😅
Spoštovani,
težko je komentirati takšne okoliščine, ker vas premalo poznam. Na splošno so pacienti danes že osebnostno povsem drugačni kot so bili še pred 15, 20 leti. Ženske ste izredno nagnjene k “popolnemu nadzoru” nad vsem in nihče več ni pripravljen sprejeti dejstva, da so nam določene stvari preprosto usojene in nanje nimamo vpliva, obnašamo pa se tako, kot bi bilo res vse odvisno od nas in razvijamo tudi takšne vzorce mišljenja, da za karkoli, kar se obrne drugače kot smo si zamislili, iščemo nekega krivca oziroma odgovornega. Nekateri iščejo odgovornost izven sebe, drugi v sebi in le redki razumejo, da se nekatere reči preprosto zgodijo in zanje ni odgovoren, oziroma kriv nihče.
Toliko za uvod. Če je bilo do zdaj vse v redu in če redno zahajate na predvidene obiske pri ginekologu, potem ni razlogov, da bi pričakovali slab izid nosečnosti v kakršnemkoli smislu, ne za vas, ne za otroka.