Skrbi v nosečnosti
prva nosečnost je vedno do določene mere bolj problematična in mnogo stanj nismo sposobni napovedati z enako zanesljivostjo kot pri drugo. Če se že trudimo tudi v prvi nosečnosti ugotoviti popuščanje MV, pa moramo ohranit kritičnost do pojava in ne ob najmanjšem signalu, da bi morda lahko šlo za pretirano krajšanje, skočiti s terapijo.
Spoštovani,
ne morete vedeti, da gre za bolečine v jajčniku, ker jajčnik ni tako oživčen, da bi se ga dalo ločiti od sosednjih organov v mali medenici. Sicer pa v jajčnikov ni krčev, ker nima takšne tkivne sestave, da bi se lahko karkoli krčilo. V začetku nosečnosti pa tja do 16. tedna je lahko kateri od jajčnikov tudi povečan, zasti na račun kakšne luteinske ciste, kar pa ni ne nevarno ne problematično.
Spoštovani,
sem v 30.tednu nosečnosti. Imam mogoče malo čudno vprašanje. Včeraj sta iz gnezdeca na sadnem drevesu padli dve majhni ptici, ki nista bili še sposobni sami vzleteti, zato sem jih z rokami ulovila in položila nazaj v gnezdo. Po tem sem opazila, da imam na rokah ptičji iztrebek. Roke sem takoj temeljito umila. Obstaja kakšna skrb za morebitno okužbo, ki jih prenašajo ptice? Brala sem o psitakozi, vendar piše, da se prenaša bolj z vdihavanjem prahu suhih iztrebkov. Predvidevam, da pri meni razloga za skrb ni?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ne glede na karkoli, zdaj itak ni kaj storiti. Na srečo je tveganje za karkoli nizko, ampak vse v tem pogledu je bolj ali manj “zvonjenje po toči”. Najprej pomisliti, nato skočiti, ne obratno, naj bo šola za naprej.
Se zavedam, da je po toči zvoniti prepozno, ampak kaj ko nekatere stvari naredimo instinktivno, v tistem trenutku.
Zaradi skrbi ne znam racionalno pogledati na stvar. Sem si pa roke res takoj umila in jih nisem vnašala v usta ali karkoli. Preko kože nisem zasledila, da bi se bakterija lahko prenesla v telo? Bila sem zunaj na prostem, ne v zaprtem prostoru, tako da sklepam, da bi bilo tudi vdahniti karkoli zelo težko… lahko vse skupaj odmislim? Če bi se slučajno okužila bi se najbrž pojavili izraziti simptomi?
Se opravičujem za veliko vprašanj..
saj pravim, da je tveganje za okužbo zanemarljivo. Pojem “psitakoza” pomeni zgolj, da gre za ptičjo bolezen, ki jih je pač veliko, tako kot je veliko človeških (humanih) infekcij. Mislim, da je najbolje, da zapreva temo, ker pretirano razpravljanje o tem nima veliko smisla. Veste, da niste ravnali najbolj preudarno, da zdaj ni kaj in da je tveganje, da ste si prav s tem kakorkoli škodili, zanemarljivo majhno. Mislite torej v naprej, kaj počnete in bo vse v redu.
Spostovani, eno vprasanje glede poskodbe. Sem v 16.tednu nosecnosti in danes sem se v sluzbi, z umazanimi skarjami (sluzijo za odpiranje paketov in podobnih reci v skladiscu) precej globoko urezala v prst na roki. Kri je lila kot iz skafa. Letela sem takoj izprat rano in iztisnila kar nekaj krvi, da se je dobro izcistilo. Proti tetanusu sem bila cepljena 8-10 let nazaj, tocno ne vem, mogoce tudi dlje. Zanima me pa se ali lahko se lahko preti kaksna druga nevarnost, ki bi lahko ogrozala otroka? Hvala in lp!
Spoštovani,
mislim, da bo ob tako intenzivni krvavitvi vse OK. Problem so globoke vbodne rane s predmeti, ki so očitno okuženi kot z zemljo ali sicer umazanijo in če rana ne krvavi skoraj nič. Takšno rano je treba zgolj ustrezno oskrbeti, kar ste storili in se bo zelo verjetno zacelila brez posledic. Tetanusa pa v takšnih pogojih itak ne gre pričakovati. Za otroka pa se itak ne gre bati.
Spoštovani, včeraj je na mojo nogo sedel komar, ko ga je fant videl, ga je udaril z roko, po tem je na moji nogi ostala sled krvi (očitno je bil komar že prej napit). Kmalu po piku sem si področje obrisala z alkoholnim robčkom. Sedaj me skrbi, ali se lahko na tak način v moje telo prenese kakšna nevarna infekcija, ki bi lahko ogrožala nosečnost?
Hvala in lep dan.
na tak način se seveda prenašajo različne infekcijske bolezni kot npr. malarija, bolezen zahodnega Nila ali zika, ampak … na srečo ne pri nas.
Spoštovani,
takole na splošno je nemogoče dati uporaben odgovor. Dim vsebuje drobne lebdeče delce, ki sicer lahko zaidejo v zgornja dihala in bronhe, ampak so preveliki, da bi zašli globlje v pljuča, zato se bolj ali manj izločijo s sluzjo, ki stalno čisti dihala. Dihala predvsem mehanično dražijo in pri alergikih, astmatikih ipd. lahko poslabšajo splošno zdravstveno stanje in stanje dihal. Takim osebam zato priporočamo, da ostanejo kolikor je mogoče v prostorih, zapirajo okna in vrata ter se ne gibljejo v področjih z višjimi koncentracijami delcev v zraku. Dim torej neposredno na nosečnost in plod ne vpliva, bi pa lahko vplival posredno, če bi bili npr. astmatik in bi se vam astma zaradi dima poslabšala.
Spoštovani.
Pišem vam, ker sem zelo zaskrbljena, prestrašena. Sem v 10.tednu nosečnosti. Doma imam sina starega 14 mesecev. Skrbi me, ker sem šele v teh dneh ugotovila, da sem imela cca 3 mesece nameščeno elektronsko varuško preblizu otroka (cca 20-30 cm od telesa) in seveda občasno tudi od sebe, ker sem jo nekajkrat ponoči pozabila izklopiti. Dobila sem rabljeno, brez navodil, sedaj pa naletela na članek, ki opozarja na nevarnost elektromagnetnega in predvsem radiofrekvenčnega sevanja kot možen kancerogen (levkemije, možganski tumorji), posebej so bile omenjene tudi otroške varuške. Naj bi bile vsaj 1m od telesa, v navodilih to sicer omenjajo predvsem zaradi nevarnosti zadušitve s kablom.
Kakšno je vaše mnenje, so moje skrbi upravičene? Menite, da obstaja kakšna nevarnost za plod in starejšega otroka?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
joooj! Kaj vse se piše po časopisju! Ja, visokoenergetsko elektromagnetno valovanje bi že mogoče lahko vplivalo na marsikaj, npr. več 100 watne naprave nekaj m od telesa (npr. bazna postaja za mobilno telefonijo na strehi tik nad stanovanjem), ne pa naprave ki delujejo na milivatni energetski ravni kot omenjena elektronska varuška. Od te varuške ste pod manj elektromagnetnega valovanja kot ste od običajnega 220V omrežja v steni celega stanovanja in pravzaprav vsepovsod, kjer se gibljemo v naseljih. Skratka, pozabite, ker je neumnost.
Hvala za hiter in pomirjujoč odgovor.
Vam kopiram kaj je pisalo in zakaj ne je tako zaskrbelo: Research on digital cordless baby monitors shows that monitors placed less than 3.2 feet / 1 meter away from a baby’s crib emit almost the same level of radiation as a cell phone tower 500 foot / 150 meters away.
Zdrava pamet mi sicer govori, da če bi bilo to res, takih izdelkov ne bi smeli prodajati.
Še enkrat hvala, ste me pomirili. Vam sigurno bolj zaupam, kot nepreverjenim virom na internetu.
mogoče sta čarobni trditvi “almost the same level than…” in “cell phone tower 150m away”. Prvo pove, da ni enako ampak je manj in drugo pove bistvo, saj 150m oddaljen stolp bazne postaje ni več nevaren. Potencialno nevaren oz. škodljiv bi lahko bil do nekje 10 m. Skratka, vsebina, ki ste jo brali ima samo strašilni namen in nobenih trditev temelječih na dokazih.
Spostovani,
sem v 23.tednu prve nosecnosti, moj partner pa je podvodni resevalec iz vode in je danes v jezeru iz vode izvlekel utopljenca (pogresan in verjetno torej utopljen ze od vceraj). Pri resevanju ni uporabil potapljaske opreme, le masko, vode kot pravi, pa ni zajel v usta. Po tem so z utopljencem rokovali drugi. Zaradi tesnega stika z menoj sem v skrbeh, ali lahko pri njem in posledicno meni ter najpomembnejse- plodu pride do kaksne okuzbe? Bi moral preventivno vzeti kaksna zdravila?
Prosim vas za nasvet, kaj je najbolje storiti, da se prepreci moznost okuzbe.
Hvala ze vnaprej.
Lp